Meksikossa raju maanjäristys – jopa tuhannen pelätään saaneen surmansa

140 hengen vahvistetaan kuolleen. Ainakin 49 rakennusta on romahtanut maan pääkaupungissa.

Meksikossa lähes 140 ihmisen on vahvistettu kuolleen maata ravistelleessa voimakkaassa maanjäristyksessä. Kuolonuhreja löytyy todennäköisesti lisää pelastus- ja raivaustöiden edetessä.

Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskus USGS arvioi, että maanjäristys on todennäköisesti voinut tappaa jopa tuhat ihmistä. Tutkimuslaitoksen mukaan merkittävät ja laajat vahingot ovat järistyksen voimakkuuden perusteella todennäköiset. Vastaavat järistykset ovat aiemmin vaatineet USGS:n mukaan vähintään kansallista ja mahdollisesti kansainvälistä reagointia.

Suomen aikaa tiistai-iltana sattuneen järistyksen voimakkuus oli tutkimuskeskuksen mukaan 7,1. Järistyksen keskus oli Chiautla de Tapian kaupungin länsipuolella Pueblan osavaltiossa. Meksikossa oli järistyksen sattuessa iltapäivä.

Koulu romahtanut

Meksikon pääkaupungissa on paikallismedian mukaan romahtanut myös koulu, kertoo BBC. Mediatietojen mukaan kahdeksan lasta ja yksi opettaja on saanut surmansa.

Maanjäristyksen takia romahtaneessa koulurakennuksessa on edelleen oppilaita jumissa.

Tulivuori purkautui lähellä järistyskeskusta

Järistyksen paikallistuhojen laajuudesta ei ole vielä tarkkaa kuvaa. Esimerkiksi Morelosin osavaltiossa on kuollut ainakin 64 ihmistä. Pääkaupunki Mexicossa kuolleita on ainakin 36.

Pääkaupungissa romahti järistyksen takia ainakin 49 rakennusta.

Meksikon presidentti Pena Nieto on BBC:n mukaan perunut matkansa Oaxacan osavaltioon ja palaa pääkaupunkiin seuraamaan pelastustöitä.

Meksikon valtion omistama CFE-sähköyhtiö on kertonut, että 3,8 miljoonaa yhtiön asiakasta on ilman sähköä järistyksen jäljiltä. Viranomaiset ovat varoittaneet ihmisiä kadulla tupakoimisesta mahdollisesti rikkoutuneiden kaasuputkien takia.

Järistys näyttää aiheuttaneen myös tulivuorenpurkauksen, uutisoi Guardian. Pueblan osavaltiossa sijaitseva aktiivinen tulivuori Popocatepetl purkautui, lehti kertoo.

Tulivuoren rinteillä sijaitsevassa Atzitzihuacanissa kirkko romahti kesken messun, kertoo Pueblan kuvernööri Jose Antonio Gali. Romahduksessa sai kuvernöörin mukaan surmansa 15 ihmistä.

Tuhoisa järistys runteli pääkaupunkia tasan 32 vuotta sitten

Tiistainen järistys sattui päivälleen 32 vuotta sen jälkeen, kun Meksikon pääkaupunkia ravisteli järistys, jossa kuoli jopa 10 000 ihmistä.

– Olen niin huolissani. En pysty lopettamaan itkuani. Tämä on sama painajainen kuin vuonna 1985, sanoi pääkaupungissa asuva 52-vuotias Georgina Sanchez uutistoimisto AFP:lle.

– Kamalaa. Uskon, että tämä (tiistainen järistys) oli vahvin, jonka olen ikinä tuntenut. En tiedä, kuinka voimakas se oli, mutta se oli kamala, sanoi puolestaan Pedro Cruz Martinez, joka oli monien muiden vanhempien tavoin rynnännyt hakemaan lastaan koulusta.

– Se oli kamalaa. En halunnut mennä puiden lähelle. Minun täytyi vain pitää kiinni maasta, kertoi puolestaan Leiza Visaj Herrera.

Tiistainen järistys oli toinen tuhoisa järistys Meksikossa tässä kuussa. Edellisessä järistyksessä sai surmansa ainakin 90 ihmistä Oaxacan, Chiapasin ja Tabascon osavaltioissa.

YK:n pääsihteeri pahoitteli tapahtunutta

Meksikon viimeisin maanjäristys on herättänyt myötätuntoa maailmalla. Osanottonsa ovat ilmaisseet muun muassa YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sekä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump

Guterres sanoi lausunnossa ajatustensa olevan järistyksen uhrien luona.

Trump kommentoi asiaa Twitterissä.

– Jumala suojelkoon Mexico Cityä. Olemme kanssanne ja teidän tukenanne, Trump kirjoitti.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau kirjoittaa niin ikään Twitterissä Kanadan olevan valmis auttamaan ystäviään.

– Järkyttäviä uutisia Mexico Citystä. Ajatukseni ovat niiden kanssa, joihin järistys on vaikuttanut, hän kirjoitti.