Oikeistopopulistien nousu muuttaa Saksan politiikkaa

Vaihtoehto Saksalle -puolue saa parlamentissa vaikutusvaltaa vaikkei sitä huolita hallitukseen

Saksan sunnuntain vaaleissa tehdään historiaa, kun oikean äärilaidan kansallismielinen puolue nousee maan parlamenttiin. Muut puolueet ovat jo etukäteen sulkeneet Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen hallitusyhteistyön ulkopuolelle, mutta AfD ei silti jää vaille vaikutusvaltaa.

Mielipidekyselyiden perusteella äärioikeisto saattaa jopa napata paikan liittopäivien kolmanneksi suurimpana puolueena.

– Parlamentin arjessa joudutaan huomioimaan puolueen paikkamäärä, joka oikeuttaa tietynlaisiin jäsenyyksiin esimerkiksi valiokunnissa, sanoo yliopistonlehtori Kimmo Elo Helsingin yliopistosta.

AfD on jo aiemmin selvittänyt tiensä useiden osavaltioiden parlamentteihin. Elon mukaan siellä on huomattu, että puolueen tapa tehdä politiikkaa poikkeaa muista.

– Se on paljon kärjekkäämpää ja laittaa varmasti muut puolueet miettimään, miten tämän puolueen kanssa parlamentin arki toimii, Elo sanoo.

Kuviota mutkistaa myös se, että AfD:ssä on äänekkään maahanmuutto- ja islamvastaisen radikaalisiiven lisäksi myös alkuperäistä, pääosin EU-kriittistä joukkoa. Tätä niin kutsuttua professorisiipeä kiinnostaa muun muassa verotus eli asiat, jotka ovat tärkeitä myös muille puolueille.

Elon mukaan muut puolueet joutuvatkin pohtimaan nyt sitä, miten tehdä yhteistyötä joidenkin AfD:n edustajien kanssa säilyttäen samalla pesäero radikaaliin oikeistoretoriikkaan.

Kuusi puoluetta

Liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraatit (CDU/CSU) säilyttävät kyselyiden perusteella asemansa liittopäivien suurimpana puolueena noin 36 prosentin kannatuksella. Toisella sijalla ovat sosiaalidemokraatit, reilusti yli 10 prosenttiyksikköä CDU:ta jäljessä.

Kolmannesta sijasta kamppailee AfD:n lisäksi kolme muuta puoluetta: vasemmistopuolue Linke, vihreät sekä paluun liittopäiville tekevä oikeistoliberaalinen FDP. Kaikkien neljän puoleen kannatus on liikkunut noin 10 prosentin tuntumassa.

Saksan vaalikampanjoissa loppurutistus – maahanmuuttovastaisen AfD:n kannatus suurin kysymys