Pohjois-Korean uhittelu nostaa Japanin pääministerin suosiota – uudet vaalit ehkä horisontissa

Asiantuntijat: Arvaamattoman naapurimaan ohjusuhittelu on uusia vaaleja kärkkyvälle Abelle "taivaan lahja"

Syyskuun 15. päivänä Japanissa havahduttiin sireenien ulvontaan ja virallisten hätätiedotetekstiviestien piipitykseen. Kyseessä ei kuitenkaan ollut varoitus maanjäristyksestä, vaan Pohjois-Korean laukaisemasta ballistisesta ohjuksesta. Jo toista kertaa kuukauden sisällä japanilaiset saivat kuulla naapurin ohjuksen halkovan Japanin ilmatilaa.

Kolmas syyskuuta Pohjois-Korea oli tehnyt kuudennen ydinkokeensa. Räjäytyksen arvioitiin olleen yli kolme kertaa voimakkaampi kuin Hiroshiman vuonna 1945 tuhonnut atomipommi.

Arvaamattoman naapurimaan kiihtyneet asetestit ovat herättäneet syvää huolta japanilaisissa, jotka odottavat ratkaisuja päättäjiltään.

Japanin pääministeri Shinzo Abelle Pohjois-Korean uhittelu ei kuitenkaan ole poliittisesti pelkkä päänvaiva, sanovat Japanin sisäpolitiikan asiantuntijat.

– Abelle tilanne on kuin taivaan lahja, sanoo Meiji-yliopiston politiikan analyytikko Shinichi Nishikawa.

Kriisin keskellä Abe näyttäytyy vahvana johtajana

Pohjois-Korean kriisi on asiantuntijoiden mukaan vahvistanut kovia otteita ja kansallisen puolustuksen kasvattamista vaatineen Aben suosiota. Konservatiivipuolue LDP:tä johtavan Aben arvellaankin suunnittelevan ennenaikaisia parlamenttivaaleja, mahdollisesti jo lokakuun lopulle.

Hetki olisi otollinen. LDP:n perinteinen haastaja, oppositiossa nyt istuva demokraattipuolue DP, on hajaannuksessa. Samalla Pohjois-Korean aggressiot ovat antaneet Abelle mahdollisuuden luoda julkisuuskuvaa vahvana johtajana.

Pohjois-Korean uhka on myös suunnannut huomion pois pääministerin kannatusta horjuttaneista skandaaleista. Abea on syytetty muun muassa ystävänsä bisnesten suosimisesta. Pääministeri on kiistänyt syytökset.

– Skandaalien jyllätessä ihmiset uskoivat, ettei Abe kestäisi pääministerinä, mutta hän on onnistunut kääntämään tilanteen päälaelleen, Nishikawa sanoo.

Historioitsija Hideaki Kasen mukaan ei ole yllätys, että Aben suosioluvut nousivat Pohjois-Korean jännitteiden kiristyessä.

– Japanilaisten keskuudessa on noussut kriisin tuntu. He uskovat, että maa tarvitsee nyt haukkamaisen (kovaotteisen) johtajan.

Särähtikö sireeneissä poliittinen pohjakaiku?

Kaikkia japanilaisia Aben "vahva johtajuus" ei ole vakuuttanut, ja hän on saanut osakseen kritiikkiä opportunismista.

Syyskuun 15. päivän sireenitkään eivät välttämättä ulvoneet vain kehottaakseen kansalaisia suojautumaan. Hälytys antoi japanilaisille tosiasiassa vain muutamia minuutteja aikaa etsiä suojapaikkoja, joita ei kaikilla hälytysalueilla edes ollut saatavilla.

– Pohdin, onko tällainen varoitusjärjestelmä käytännöllinen vai ei, Nishikawa sanoo.

– Tämä saattoi olla ele, jolla haluttiin alleviivata tilanteen vakavuutta. Tai sitten oikeuttaa puolustusbudjetin paisuttamista.

Tokiolaisen Gakushuin yliopiston politiikan professorin Naoto Nonakan mukaan Pohjois-Korean kriisin mukanaan tuoma suosionnousu saattaa houkutella pääministeriä liian hätäisiin vaalipäätöksiin.

– Vaalien järjestäminen nyt lietsoisi vain tarpeettomia pelkoja paisuttamalla tunnetta kriisistä ilman, että annetaan konkreettisia ratkaisuvaihtoehtoja.

Japanilaisen FNN-kanavan lähteiden mukaan Abe kertoo vaalisuunnitelmistaan maanantaina.

 

"Emme tarvitse dialogia vaan painostusta"

Pohjois-Korean ja ulkovaltojen välien kiristyessä Japanin pääministeri Shinzo Abe on pyrkinyt esiintymään vahvana, mutta rauhoittavana johtajana.

Hän on tuominnut Pohjois-Korean ohjuslaukaukset kovin sanoin ja vaatinut kansainväliseltä yhteisöltä toimia.

– Emme tarvitse dialogia vaan painostusta, Abe jyrähti YK:n yleiskokouksessa keskiviikkona.

Japanilaisille Abe hallituksineen on vakuuttanut, että hallinnolla on "täysi ymmärrys" kaikkien Pohjois-Korean ampumien ohjusten reiteistä, ja että kansalaisia varoitetaan laukaisuista.

Pohjois-Korean laukaistua kuukauden sisään toisen ohjuksen Japanin ilmatilan läpi puolustusministeriö päätti ottaa pohjoissaari Hokkaidolla käyttöön lisää ohjuspuolustusyksiköitä.

Sanomalehti Yomiuri Shimbunin tuoreen mielipidemittauksen mukaan japanilaisten enemmistö on pääministerinsä toimiin tyytyväisiä. Vastaajista puolet piti Aben tavasta hoitaa naapurikriisiä. Tyytymättömiä oli 37 prosenttia. Japanin yleisradion NHK:n vastaavassa kyselyssä yli kaksi kolmasosaa vastaajista oli tyytyväinen Aben tiukkaan linjaan Pohjois-Koreaa kohtaan.

Toisaalta kriitikot ovat arvelleet Aben oikeuttavan Pohjois-Korean uhalla pitkään ajamiaan tavoitteita kuten puolustusbudjetin kasvattamista ja toisen maailmansodan jälkeen pasifistiseksi sorvatun perustuslain uudistuksia. Vahvempaa puolustuspolitiikkaa kannattava Abe on pitkään ajanut muutoksia artiklaan, joka kieltää Japania osallistumasta sotiin.

Lähteenä käytetty myös: Bloomberg