Rankkasateet kyykyttävät Perun köyhiä

Suurlähettiläs Mika Koskinen mukaan Limassa turistien suosimilla alueilla tilanne on rauhallinen.

Perulaisessa vuoristokaupungissa Huarazissa asuva Elina Koivula-Herrera ei tiedä, miten ja milloin pääsee kotiin. Pääkaupungista Limasta Huaraziin johtava tie katkesi viime viikolla tulvien ja maanvyöryjen vuoksi, ja pienkonelennot ovat täyteen buukattuja kuun loppuun asti.

– Yhteydenpito on vaikeaa, kun verkot eivät toimi. Välillä yksittäiset viestit menevät perille, Koivula-Herrera kertoo STT:lle Cuscosta, jossa hän viettää vielä pari päivää suomalaisryhmän oppaana.

Rannikon El Niño -ilmiön aiheuttamat rankkasateet, tulvat ja maanvyöryt ovat aiheuttaneet tuhoja eri puolilla Perua joulukuusta alkaen. Osalle alueista on julistettu hätätila.

Viranomaistietojen mukaan yli 70 ihmistä on kuollut ja yli 200 loukkaantunut. Yli 100 000 on menettänyt kotinsa ja satojentuhansien kodit ovat vahingoittuneet.

Koivula-Herreran perheellä, eli miehellä ja kahdella pienellä lapsella, ei ole kotonaan hätää. Vaikka Huaraz on eristyksissä, sateeseen tottunut kaupunki kestää vettä.

Pulassa ovatkin alueet, joilla ei normaalisti sada. Esimerkiksi aavikolla sijaitsevassa pääkaupungissa Limassa joet ovat vyöryneet yli äyräidensä niin, että viranomaiset ovat pelastaneet loukkuun jääneitä vaijereiden avulla.

Limassa asuva Katja Rössi perheineen on päässyt vähällä. Heidän asuinalueellaan suurin kiusa on se, että juomavettä on vaikea löytää kaupoista.

– Ihmiset hamstraavat vettä ja monet pelkäävät, että ruoan hinta kallistuu, Rössi sanoo puhelimitse Limasta.

Opettajana työskentelevä Rössi ei ole nähnyt oppilaitaan viime keskiviikon jälkeen. Kouluja on suljettu, koska tulva-alueilla asuvat oppilaat ja opettajat eivät pääse paikan päälle turvallisesti.

Toipuminen vie pitkään

Suomen suurlähetystön mukaan Perussa asuu noin 70 suomalaista. Matkustusilmoituksen tehneitä on yli 60.

Suurlähettiläs Mika Koskinen mukaan Limassa turistien suosimilla alueilla tilanne on rauhallinen. Kauppojen juomavesihyllyt ovat välillä tyhjinä, ja sähkö- ja vesikatkoja on tavallista enemmän.

Koskinen kehuu hallituksen avustustoimintaa ja tiedotusta hyvin koordinoiduksi.

– Hitautta on arvosteltu, mutta se on osin myös ymmärrettävää, sillä Perun syrjäseudut ovat todella vaikeakulkuisia, hän huomauttaa.

Noin viidennes Perun tieverkostosta on vaurioitunut ja yli sata siltaa on romahtanut.

Koskisen mukaan tilanteesta kärsivät eniten Perun köyhimmät, jotka ovat rakentaneet kotinsa kuivuneiden jokien laidoille tai muuten riskialttiille paikoille.

– Myös maataloussektori kärsii pahoin. Monet perulaiset työskentelevät maataloudessa, joten muiden ongelmien lisäksi heidän tulonsa romahtavat.

Eniten Koskista huolettaa se, etteivät sateet näytä hellittävän. Ennusteiden mukaan ne jatkuvat ainakin kuun loppuun.