Soini: Suomalaistoimittajan tuomio on seurausta huolestuttavista piirteistä Turkin kehityksessä

Ulkoministerin mukaan journalismin ongelmallisesta tilanteesta pitää sanoa Turkille.

Journalistisen työn vapauteen ja ilmaisunvapauteen liittyy Turkissa huolestuttavia piirteitä, arvioi ulkoministeri Timo Soini (sin.) STT:lle. Hänen mukaansa Turkissa suomalaistoimittajalle annettu vankeustuomio on yksi seuraus kehityksestä.

Soinin mukaan journalismin ongelmallisesta tilanteesta Turkissa on sanottu maan johdolle ja se pitää sanoa uudelleen.

– Katsotaan, milloin mahdollisuus olisi (ottaa asia esiin). Olen ottanut ihmisoikeusasioita esiin – viimeksi New Yorkissa (Turkin ulkoministeri Mevlüt) Cavusoglulle puhuin, että oikeusvaltioperiaatteen pitää Turkissa toteutua, Soini sanoo.

Toimittajalle yli kahden vuoden tuomio

Toimittajan tilanne on ulkoministeriön tiedossa ja Ankaran suurlähetystö hoitaa asiaa. Edustusto on ollut yhteydessä Turkin viranomaisiin. Soini sanoo, että asiaan suhtaudutaan vakavasti, mutta kaikkia yksityiskohtia ei voi julkisuudessa kertoa.

– Vaikka tilanne ei ole tyydyttävä, en usko Turkin haluavan kaikista ulkomaisista toimittajista eroon, se ei ole järkevää. Journalismin kannalta tilanne on ongelmallinen, se pitää sanoa heille ja on sanottu, Soini sanoo.

Wall Street Journalille työskennellyt ja muun muassa kurdialueilta raportoinut suomalais-turkkilainen toimittaja Ayla Albayrak sai kahden vuoden ja yhden kuukauden vankeustuomion Turkissa. Turkkilainen tuomioistuin katsoi, että Albayrak on tehnyt terroristipropagandaa ja tukenut kiellettyä kurdilaista separatistijärjestöä artikkeleillaan. Syyte nostettiin elokuussa 2015 julkaistusta artikkelista, jossa Albayrak kuvasi konfliktia Turkin turvallisuusjoukkojen ja kurditaistelijoiden välillä Kaakkois-Turkissa.

Albayrak kiisti vastineessaan oikeudelle syytökset, että hän olisi jutullaan ihannoinut terrorismia.

Ulkoministeriö: Vankeustuomion Turkissa saaneeseen suomalaistoimittajaan oltu yhteydessä

Wall Street Journalin suomalaiselle toimittajalle vankeustuomio Turkissa