Trump lähti presidentiksi tehdäkseen Obamaa parempia diilejä – Upin Aaltola: Tällä hetkellä ei näytä kovin hyvältä

Monet lupauksista ovat polkeneet paikallaan koko Trumpin tähänastisen kauden ajan.

Parempien sopimuksien tekijäksi vaalikampanjansa aikana itseään profiloinut Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ainakin toistaiseksi antanut vähänlaisesti näyttöjä tulosta tuovista neuvottelutaidoistaan.

Tähän mennessä Trump on päässyt sopuun esimerkiksi kongressin demokraattijohdon kanssa käytännössä vain kerran, kun yhteisymmärrys löytyi muun muassa budjettia koskevissa asioissa syyskuun alkupuolella. Sopimukseen pääsyn katsottiin olevan osaltaan Trumpin kädenojennus demokraateille, mutta myös tietynlainen voitto Trumpille itselleen.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan mukaan Trump osoitti tapauksessa pragmaattista neuvottelutaitoa, ja vastaavanlaista voi olla luvassa tulevaisuudessa enemmänkin.

– Trump saattaa pitää tätä itsekin parhaana esimerkkinä siitä, että hän pystyy saamaan vastustajan kanssa diilin, jonka hän näkee hyödyttävän myös hänen omaa agendaansa, Aaltola sanoo.

Vaalilupausten monimutkaisuus valjennut jo Trumpillekin

Kokonaiskuvassa saavutus on kuitenkin melko vaatimaton, sillä vaalikampanjansa aikana Trump uhosi tekevänsä Yhdysvalloille parempia sopimuksia kuin edeltäjänsä Barack Obama, mutta monien ydinkannattajiin vetoavien lupausten toteutuminen on yhä arvoitus. Muun muassa Meksikon rajalle rakennettava muuri ja Obamacarena tunnetun terveydenhuoltolain uudistus ovat olleet kovassa vastatuulessa koko Trumpin kauden ajan.

– Trump halusi tulla valituksi presidentiksi tehdäkseen diilejä. Hän oli valmis tekemään minkälaisia diilejä tahansa milteipä kenen kanssa vaan ja melkeinpä mistä tahansa. Erityisesti hän halusi tehdä Obamaa parempia diilejä. Ja diilien tekemisen suhteenhan tällä hetkellä ei näytä kovin hyvältä. Hänelle on vain nyt osoittautunut, että nämä diilit olivat monimutkaisempia ja vaikeampia kuin mitä hän oli odottanut, Aaltola sanoo.

Aaltolan mukaan lupauksien monimutkaisuuden lisäksi ongelmana myös on, että Trumpin sopimistaitoihin ei täysin ole luotettu Washingtonissa.

–  Se varmasti nakertaa hänen omaa kuvaansa ja hän pyrkii sitten tietysti saamaan jotain aikaan, mutta kovin vaikeaa se on, Aaltola sanoo.

Lähteinä käytetty myös muun muassa New York Timesia, Washington Postia.