Tutkija: Trumpiin voidaan yrittää vaikuttaa hänen poikiensa kautta

Trump ilmoitti eilen siirtävänsä vastuun liiketoimistaan pojilleen.

Yhdysvaltojen tulevaan presidenttiin Donald Trumpiin voidaan jatkossa yrittää vaikuttaa hänen poikiensa kautta, arvioi Yhdysvaltain tutkimuksen dosentti Benita Heiskanen Turun yliopistosta. Trump ilmoitti eilen siirtävänsä vastuun liiketoimistaan kokonaan pojilleen Don Jr:lle ja Ericille eturistiriitojen välttämiseksi. Trump sanoi, ettei aio presidenttiytensä aikana keskustella poikiensa kanssa liiketoimien hoidosta. Heiskasen mukaan suunnitelma ei kuitenkaan ole riittävä eturistiriitojen välttämiseksi.

– Ei tietenkään ole. Nyt eettiset konfliktit siirtyvät hänestä poikiin ja häneen voidaan yrittää vaikuttaa poikiensa kautta. Lupaus, ettei hän osallistu päätöksentekoon, on hyvin heppoinen, Heiskanen sanoo.

Heiskasen mukaan nykyinen tilanne on hyvin poikkeuksellinen.

– Tämän kaltaista tilannetta ei ole ollut, että presidentti ei tule politiikan sisältä, vaan hän on bisnesmies, jolla on erilaisia kytköksiä, hotelleja ja kiinteistöjä ympäri maailmaa, Heiskanen toteaa.

Heiskasen mukaan Trump on korostanut, ettei riko lakia, mutta haluaa vapaaehtoisesti siirtää liiketoimiensa hallinnan muille. Yhdysvalloissa lain mukaan ministereillä ei saa olla liiketaloudellisia kytköksiä, mutta presidentillä ja varapresidentillä niitä saa olla.

– Ei se ole laitonta, mutta vastaan tulee eettinen ongelma, jääviyskysymys, Heiskanen kertoo.

"Diiliajattelu korostaa vaikutusmahdollisuutta"

Trumpin mahdolliset eturistiriidat ovat myös Yhdysvaltojen sisäinen asia, mutta ennen kaikkea pelkoa herättävät ulkovaltojen mahdollisuudet vaikuttaa maan sisäpolitiikkaan.

Heiskasen mukaan myös Trumpin suosima diiliajattelu korostaa ulkovaltojen mahdollisuutta vaikuttaa Yhdysvaltojen politiikkaan.

– Kauppapolitiikka edellä menevä Trump suosii ennemmin kahdenvälistä kauppaa kuin monenvälisiä sopimuksia. Jos nämä sopimukset perustuvat diiliajatteluun, jossa valtion päämiehet tekevät keskenään diilejä ja suhmuroivat, niin tietysti se korostaa (ulkovaltojen) mahdollisuutta vaikuttamiseen, Heiskanen sanoo.

Heiskasen mukaan on käynyt selväksi, ettei Trump aio myydä liiketoimiaan. Trumpin juristin mukaan myymisen vaatiminen olisi epäreilua.

Upin Aaltola ennustaa valtaa siirtyvän Trumpin lähipiirille