Tutkija: Ukraina-kokouksen tärkein anti kokous itse

Berliinissä puidaan myöhään illalla Ukrainan tilannetta neljän maan eli Venäjän, Saksan, Ranskan ja Ukrainan huippukokouksessa. Ennakkoon kokouksen tärkein anti tuntuu olevan, että se ylipäätään toteutuu. Itä-Ukrainan jäätynyt konflikti on viime aikoina jäänyt lähes täysin Syyrian sodan varjoon.

Presidentti Vladimir Putinin saapuessa Berliiniin häntä olivat vastassa Saksan liittokansleri Angela Merkel sekä kymmenet mielenosoittajat. Protestoijilla oli mukanaan verisiksi naamioituja nallekarhuja muistuttamassa Venäjän Syyriassa tekemistä ilmaiskuista. Putinin odotetaan joutuvan tentattavaksi Venäjän roolista Ukrainassa ja Syyriassa.

Merkel on varoittanut odottelemasta ihmeitä kokouksesta. Ukrainan presidentti Petro Poroshenko puolestaan totesi kuivasti uskovansa lujasti maansa tulevaisuuteen, muttei juuri lainkaan kokouksen onnistumiseen.

Tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista uskoo, että kokouksen tärkein anti tulee olemaan kokous itse.

- Kyllä kai tässä pitkälti on kyse siitä samasta, mistä Suomessa on jo pitkään presidentti Niinistön suulla, ja nyt myös Ruotsissa ulkopoliittisen johdon suulla puhuttu, eli keskusteluyhteyden säilyttämisestä. Eli ei haluta kaikkea yhteydenpitoa katkaista ja jätetään ovi edes mielipiteiden vaihtoa varten auki, Kangaspuro sanoo STT:lle.

- Minskin sopimus tässä se realiteetti on ja siihen tarraudutaan, koska parempaakaan ei ole saatavilla. Kangaspuro jatkaa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin vierailee nyt Berliinissä ensi kertaa Krimin valtauksen jälkeen. Merkelin, Putinin ja Ranskan presidentin Francois Hollanden on määrä keskustella myös Syyriasta.

Putin joutuu Berliinissä tulilinjalle Ukrainan ja Syyrian takia