USA:n Charlottesvillessä yksi kuoli auton ajettua väkijoukkoon – äärioikeiston ja vastamielenosoittajien välisissä yhteenotoissa myös loukkaantui useita

Yhdysvaltain Charlottesvillessä lauantaina syntyneissä väkivaltaisuuksissa kuoli ainakin yksi ihminen. Lisäksi useita loukkaantui.

Kuolonuhri oli 32-vuotias nainen, joka sai surmansa, kun auto ajettiin väkijoukkoon. Lisäksi 19 ihmistä loukkaantui. Poliisi on ottanut kiinni autoa kuljettaneen miehen. Häntä epäillään henkirikoksesta.

Lisäksi 16 ihmistä loukkaantui myös äärioikeiston edustajien ja vastamielenosoittajien kahakoissa. Poliisi on kertonut, että hoidettavina olleiden ihmisten vammat ovat vaihdelleet hengenvaarallisista lieviin.

Lisäksi kaksi poliisia sai surmansa lauantaina, kun helikopteri putosi Charlottesvillen laitamilla. Poliisiin mukaan turman syytä tutkitaan.

Viranomaiset eivät ole ottaneet kantaa siihen, liittyikö turma kaupungin levottomuuksiin vai ei.

Äärioikeistolaiset aikoivat järjestää marssin vastustaakseen aikeita poistaa orjuutta puolustaneen ja sisällissodassa etelävaltioiden puolesta taistelleen kenraali Robert E. Leen (1807–1870) patsas kaupungista. Marssia ei ikinä toteutettu.

Trump tuomitsi molempien osapuolten vihan ja väkivallan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kommentoinut Charlottesvillen tapahtumia tuomitsemalla väkivallan ja vihan.

– Tuomitsemme mahdollisimman tiukasti tämän vihan, kiihkoilun ja väkivallan, Trump sanoi Bedministerissä pitämässään puheessaan.

Hän ei ottanut kantaa äärioikeiston edustajien toimintaan. Presidentti jätti myös huomioimatta toimittajien kysymykset, jotka liittyivät äärioikeistoon.

Presidentti on ilmaissut Twitterissä osanottonsa sekä poliisien kuolemasta että 32-vuotiaan naisen kuolemasta.

– Syvimmät osanottoni surmansa saaneiden poliisien perheille ja muille Virginian osavaltion poliiseille. Olette parhaiden joukossa tämän kansakunnan tuotosten joukossa, Trump kirjoitti.

– Osanottoni nuoren surmansa saaneen naisen perheelle ja parhaat terveiset kaikille niille, jotka ovat loukkaantuneet Charlottesvillessä Virginiassa. Erittäin surullista! presidentti myös tviittasi.

"On tärkeää, että presidentti kuvailee tapahtumia sellaisina kuin ne ovat"

Kaikkia Trumpin tapa kommentoida asiaa ei ole miellyttänyt. Muun muassa kaksi republikaanisenaattoria on ilmaissut tyytymättömyytensä presidentin tapaan reagoida asiaan.

– On erittäin tärkeää, että kansakunta kuulee presidentin kuvailevan Charlottesvillen tapahtumia sellaisina kuin ne ovat, valkoista ylivaltaa kannattavien tekemä terroriteko, tviittasi senaattori Marco Rubio.

– Meidän pitäisi kutsua tätä pahaa sen oikealla nimellä, kirjoitti puolestaan senaattori Orrin Hatch lisäten, ettei hänen veljensä kuollut taistellessaan natseja vastaan vain jotta natsien ajatukset voisivat jäädä haastamatta Yhdysvalloissa.

Ku Klux Klan -järjestön entinen johtaja David Duke puolestaan reagoi Trumpin kommenttiin suosittelemalla, että presidentti katsoo peiliin.

– Suosittelisin, että katsot kunnolla peiliin ja muistat, että valkoiset amerikkalaiset hankkivat sinulle presidentin viran, eivät radikaalit vasemmistolaiset, Duke kirjoitti Twitterissä.