Xi kehotti Trumpia välttämään Pohjois-Korea-jännitteiden lietsomista

Kiinan presidentti Xi kehotti Trumpia välttämään sanoja ja tekoja, jotka lietsovat jännitteitä Korean niemimaalla.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping keskustelivat puhelimitse Pohjois-Koreasta varhain lauantaina Suomen aikaa. Presidentti Xi kehotti Trumpia välttämään sanoja ja tekoja, jotka lietsovat jännitteitä Korean niemimaalla.

Kiinan valtiollisen television mukaan Xi myös kehotti osapuolia säilyttämään malttinsa ja työskentelemään neuvotteluja ja poliittista ratkaisua kohti. Xin mukaan Kiinalla ja Yhdysvalloilla on yhteinen intressi saada Korean niemimaa vapaaksi ydinaseista ja säilyttää alue rauhallisena.

Valkoisen talon mukaan presidentit kiittelivät puhelussaan YK:n turvallisuusneuvoston viime viikonlopun päätöslauselmaa, joka asetti uusia pakotteita Pohjois-Koreaa kohtaan.

– Presidenteillä on äärimmäisen läheinen suhde, joka johtaa toivottavasti Pohjois-Korean ongelman rauhanomaiseen ratkaisuun, Valkoinen talo tiedotti.

Trump kommentoi asiaa toimittajille New Jerseyssä ennen puheluaan Xin kanssa.

– Olemme työskennelleet tiiviisti Kiinan ja muiden maiden kanssa, Trump sanoi.

– Kukaan ei rakasta rauhanomaista ratkaisua enemmän kuin presidentti Trump, hän jatkoi puhuen itsestään kolmannessa persoonassa.

 

Trump ja Pohjois-Korea sanasodassa

Trump on koventanut viime päivinä puheitaan ohjuksillaan uhittelevaa Pohjois-Koreaa kohtaan. Hän jatkoi sanallista ärhentelyään myös perjantaina ja sanoi, että Pohjois-Korea katuu syvästi, jos maa ryhtyy toimiin Yhdysvaltoja tai sen liittolaisia vastaan.

– Jos hän (Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un) inahtaa vielä yhden julkisen uhkauksen – mitä hän on tehnyt muuten jo vuosia – tai jos hän tekee jotain Guamille tai mille tahansa muulle Amerikan alueelle tai liittolaiselle, hän tulee katumaan sitä syvästi, Trump sanoi.

Trump on myös ilmaissut, että sotilaallinen vaihtoehto Pohjois-Korean varalle on nyt valmiina. Trump kirjoitti Twitterissä, että sotilastoimet on "ladattu ja varmistettu". Hän tviittasi kuitenkin myös toivovansa, että Pohjois-Korean johtaja valitsee toisen tien.

Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto KCNA vastasi Trumpin tviitteihin sanoen, että Trump on ajamassa tilanteen Korean niemimaalla ydinsodan partaalle.

 

Maailman johtajat korostavat diplomatiaa

 

Monet amerikkalaispoliitikot ovat kauhistelleet Trumpin voimakasta retoriikkaa. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi perjantaina Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean välisen sanasodan lisänneen jännitteitä.

Myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron varoitti lisäämästä jännitteitä ja sanoi, että kansainvälisen yhteisön on tehtävä töitä saadakseen Pohjois-Korea jatkamaan dialogin tiellä. Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi, että diplomatia on ratkaisu tilanteeseen.

– Mielestäni tilanteen sanallinen eskalointi on väärä reaktio, Merkel totesi.

Britannian ulkoministeri Boris Johnson sanoi, että tilanne on Pohjois-Korean hallinnon syytä ja heidän on myös korjattava se.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in taas sanoi toivovansa, että Trumpin ja Xin puhelu on alku jännitteiden lieventymiselle.

Joidenkin tiedustelulähteiden mukaan Pohjois-Korea on onnistunut kehittämään ydinkärjen, joka voidaan kiinnittää ydinkärkeen. Pohjois-Korea on ilmoittanut harkitsevansa iskua Yhdysvaltain Guamissa sijaitsevan sotilastukikohdan lähelle keskipitkänmatkan ballistisilla ohjuksilla.

Valkoisen talon mukaan Trump soitti Guamin kuvernöörille ja vakuutti Yhdysvaltain armeijan takaavan Guamin turvallisuuden.

 

Media: Japani valmistelee ohjuspuolustusjärjestelmää

 

Mediatietojen mukaan Japani on ryhtynyt valmistelemaan Patriot-ohjuspuolustusjärjestelmää käyttöä varten. Japanin yleisradioyhtiön NHK:n mukaan puolustusministeriö on ryhtynyt valmisteluihin muun muussa Shimanessa, Hiroshimassa ja Kochissa.

Televisiossa esitetyssä materiaalissa näkyy, kuinka välineitä kuljetetaan Kochin tukikohtaan aikaisin lauantaiaamuna paikallista aikaa.

Japanin hallituksen viestintäpäällikkö Yoshihide Suga sanoi aiemmin tällä viikolla, ettei Japani ikinä hyväksy Pohjois-Korean provokatiivista toimintaa.