Boltin ura päättyi jalkavammaan – Satasen mestari Gatlin muistutti: MM-Lontoo ei määrittele Boltin uraa

Pikajuoksija Usain Boltin ura sai dramaattisen lopun yleisurheilun MM-kisoissa Lontoossa. Bolt juoksi myöhään lauantaina Jamaikan viestiankkurina 4x100 metrillä, mutta loukkasi jalkansa kesken matkan.

Boltin jäähyväiskisat Lontoossa eivät olleet enää samanlaista mestaruuksien ilotulitusta kuin aiemmat arvokisat Pekingin 2008 olympialaisista lähtien. Ainoassa henkilökohtaisessa kisassaan satasella hän jäi kolmanneksi.

– Nämä kisat eivät määrittele sitä, millainen hänen uransa on ollut, satasen maailmanmestari Justin Gatlin arvioi.

Viestissä Bolt oli tavoistaan poiketen mukana jo lauantaiaamupäivän alkuerissä. Loppukilpailussa Jamaika oli viestin viimeisessä vaihdossa kolmantena ja vahvasti mitalitaistelussa. Bolt ei kuitenkaan päässyt maaliin, ja Jamaika hylättiin.

Jamaikan joukkueen lääkärin Kevin Jonesin mukaan Bolt kärsi krampista vasemmassa takareidessään. Jonesin mukaan suurin kipu tulee kuitenkin pettymyksestä, koska viesti keskeytyi.

Jones arvioi, että MM-kisoja edeltäneet kolme viikkoa ovat olleet Boltille hankalat.

– Uskon, että viileä keli vaikutti hänen loukkaantumiseensa, Gatlin sanoi.

Viimeisen kisan pettymyksestä huolimatta Bolt vetäytyy yleisurheilukentiltä juhlittuna sankarina ja lajin tunnetuimpana tähtenä. Hän voitti urallaan 11 maailmanmestaruutta ja kahdeksan olympiakultaa. Hänellä ovat nimissään 100 metrin ja 200 metrin maailmanennätykset, ja hänen nimensä koristaa myös 4x100 metrin ME-tilastoa Jamaikan riveissä.

– Usain on loistava urheilija. On liikuttavaa sanoa hänelle hyvästit. Tervehdimme toisiamme lämmittelykentällä ja osoitimme kunnioitusta toisiamme kohtaan, Gatlin kommentoi.

– Ikävä, että Bolt loukkaantui. Hän on silti kaikkien aikojen paras.

Britit saivat uuden huipennuksen

Miesten pikaviestin voitti isäntäjoukkue Britannia Euroopan ennätysajalla 37,47. Joukkueessa juoksivat Chijindu Ujah, Adam Gemili, Daniel Talbot ja Nethaneel Mitchell-Blake.

– Saimme jo vuoden 2012 olympialaisista hienoja viestimuistoja, joten viisi vuotta myöhemmin tällaisen kisan juokseminen on uskomatonta. Emme olisi pystyneet siihen ilman kaikkien tukea, Gemili totesi.

Gatlinin johtama Yhdysvallat oli toinen viisi sekunnin sadasosaa voittajille hävinneenä. Japani juoksi pronssille ajalla 38,04.

– Viime vuosina meidät on hylätty aika monta kertaa, joten nyt päätimme, että meidän on tuotava viestikapula sujuvasti maaliin, Gatlin sanoi.

Felix juhli ennätysnaisena

Boltin mitalitahti on häkellyttävä, mutta kovaa on juossut myös yhdysvaltalainen Allyson Felix urallaan. USA voitti naisten pikaviestin, ja Felix juhli viidettätoista arvokisamitaliaan.

Felix nousi MM-kisojen tilastoykköseksi, sillä hän ohitti mitalien määrässä Jamaikan pikajuoksutähdet Merlene Otteyn ja Boltin. Heillä kummallakin on 14 MM-mitalia.

– Jokainen hetki viestijoukkueen kanssa on pikajuoksijan etuoikeus, Felix muistutti.

USA:n ankkuri, satasen ykkönen Tori Bowie toi kapulan maaliin ajassa 41,82. Britannia otti hopean ajalla 42,12 ja Jamaika pääsi mitalijuhlaan kolmanneksi nopeimmalla ajalla 42,19.