Pyeongchangin mitalitavoite on naisten varassa

Olympiakomitean kiikarissa häämöttää kuuden mitalin saalis.

Talvilajien olympiakausi alkaa viime lumien jäljiltä varovaisen lupaavin näkymin. Olympiakomitean huippuvaiheen ohjelmaa johtava Mika Lehtimäki esitteli torstaina laskelmiaan, joiden perusteella Pyeongchangin mitaliennuste on viime kauden perusteella tasan kuusi.

Yleisesti ottaen Suomen mitalipotentiaali painottuu naisurheilijoihin. Suomi lähtee Etelä-Koreaan Kaisa Mäkäräisen ja Krista Pärmäkosken johdolla. Myös naisten jääkiekkomaajoukkue ja hiihdon viestijoukkueet tähtäävät mitaleille.

Tilanne näyttää paremmalta kuin Sotshin 2014 talvikisojen alla, mutta huonommalta kuin juuri ennen Vancouverin 2010 kisoja. Sotshiin lähdettäessä ennuste oli 4,7 mitalia ja Vancouveriin ponnistettiin 6,55 mitalin ennusteesta.

Olympiakomitean asettama Pyeongchangin ja Tokion 2020 kesäkisojen yhteinen mitalitavoite on kymmenen mitalia. Talvilajit kantavat tästä ison vastuun, sillä Tokion ennuste on tässä vaiheessa vain 1,95 mitalia.

Yhdistetyllä on hieno tulevaisuus

Pyeongchangin ennuste näyttää valoisalta lähinnä sen takia, että se ylittää edellisissä kisoissa saavutettujen mitalien määrän. Suomalaiset saivat kaksista edellisistä talvikisoista viisi mitalia.

– Mitalimahdollisuuksien määrä on kasvanut. Myönteistä on myös se, että talvilajien potentiaalisilla menestyjillä on yleisesti ottaen varsin hyvä ikärakenne, Lehtimäki laskee.

Aino-Kaisa Saarinen, Matti Heikkinen, Mika Poutala ja Mäkäräinen ovat kokeneempaa kaartia. Muiden suomalaishuippujen voi odottaa jatkavan uraansa ainakin seuraaviin kisoihin asti. Tässä suhteessa etenkin yhdistetyn hiihdon näkymät ovat lupaavat.

– Yhdistetystä voi odottaa jo tänä talvena kehitystä, joka voisi nostaa Pyeongchangin ennusteen seitsemään mitaliin. Pidemmän aikavälin tarkastelussa voi laskea, että yhdistetyn parhaimmisto osallistuu Hannu Mannista lukuun ottamatta ainakin kaksiin ja jopa kolmiin seuraaviin talvikisoihin, Lehtimäki korostaa.