Ruohonjuuritaso haastaa Happeen: "Viimeinen aika vastata huutoon"

Edustusjoukkueella kulkee lujaa. Joukkue muodostuu lähes kokonaisuudessaan pelaajista, jotka ovat enemmän tai vähemmän omia kasvatteja. Eli niistä pelaajista, jotka napsivat vuosina 2008–2012 viisi peräkkäistä A-nuorten Suomen mestaruutta. Voisi ajatella, että Happeen juniorimyllyssä on kaikki kunnossa. Se ei kuitenkaan ole täysin totta.

– Happee ei ole pystynyt ruohonjuuritasolla panostamaan erityisen hyvin, mutta Happee on sitten ikään kuin isoveljenä päässyt nauttimaan alueen muiden seurojen junioritoiminnasta, Happeen junioripäälliköksi noin kuukausi sitten nimetty Pasi Kotilainen taustoittaa.

– Happeenkin tilanne on sillä tavalla hyvä, että jokaiseen ikäluokkaan on joukkue, Kotilainen jatkaa.

Tyytyväiseksi nykytilanne ei kuitenkaan oikein ketään tee.

– Nyt on viimeinen aika vastata huutoon, Kotilainen summaa.

Ongelma ruohonjuuritasolla

Ruohonjuuritaso. Se siis on ollut Happeen juniorityössä ongelma. Käytännössä hirvilaumassa eri ikäluokat ovat kulkeneet omissa porukoissaan, ja toiminnasta on puuttunut yhteinen linja. On puuttunut Happeen yhteinen juttu. On puuttunut yhteisöllisyys.

– Ollaan kilpailtu jopa samoista pelaajista, Kotilainen ihmettelee.

Kotilaisen ensimmäinen työsarka onkin ollut kerätä toimijoilta palautetta ja uusia ideoita. Pitkän linjan salibandymies ei missään tapauksessa halua korostaa omaa rooliaan.

– Jo nyt on tullut ideoita, joita en ikinä itse olisi keksinyt. Me tullaankin ottamaan kaikki toimijat mukaan kehitystyöhön. Ja panostetaan valmentajakoulutukseen seuran sisällä.

– Ja siihen pyritään, että pelkästään talkoilla työtä ei tarvitse tehdä. Jos me halutaan toimintaan laatua, pitää siitä voida maksaa. Se myös sitouttaa tähän juttuun. En usko, että rahasta kehitys jää kiinni.

Ensimmäinen konkreettinen kehitysaskel oli toissa viikolla julkaistu Happeen ja FBC Duxin fuusioituminen.

– Yhteenmenoa on mietitty jo vuosia. Nyt oli sille oikea aika. Kummassakaan seurassa ei ole ollut liikaa toimijoita, joten nyt ei tarvitse vähillä resursseilla pyörittää kahta toimintaa.

Dux syntyi vuonna 2011, kun se irtaantui FC Vaajakoskesta salibandyn erikoisseuraksi. Vaajakoskelaisen junioritoiminnan vahvuus näkyy tällä hetkellä esimerkiksi Suomen maajoukkueessa, jossa on useita FC Vaajakosken kasvatteja.

– Dux on toiminut aktiivisesti koko ajan Vaajakosken päässä, ja sitä puolta ei missään nimessä pidä unohtaa.

Jalkapallo oiva laji salibandyn rinnalla

Pelaajapolku. Sellaisesta puhutaan usein palloilulajien yhteydessä. Millainen sen pitäisi olla salibandyssa?

– Kaiken lähtökohtana on lapsen halu pelata ja leikkiä. Me seurana pyritään sitten luomaan puitteet. Annetaan nuorille mahdollisuus päästä terävimpään kärkeen. Mutta polulla pitää olla myös vaihtoehtoja. Tarkoitus on, että kilpailu ei olisi joka polulla niin vahvaa. Ei kaikista tarvitse tulla maajoukkuepelaajia tai pelaajia Happeen edustusjoukkueeseen, Kotilainen huomauttaa.

– Pelaajapolkua luodaan yksilöä varten, mutta on syytä muistaa, että valtakunnan huipulla olevat joukkueet tukevat sitä polkua. Siksi meilläkin pitäisi olla A-, B- ja C-junnuissa terävin kärki, ja niissä ikäluokissa myös valmennus parasta mahdollista.

Kotilainen on nähnyt läheltä salibandyn viime vuosien muutoksen. Vauhti on kasvanut ja pelaajilta vaaditaan uskomatonta kehonhallintaa.

– Tullaan panostamaan liikkumiseen paljon, koska huipulla pitää nykyisin osata juosta ja hallita kehoaan monipuolisesti.?Yhteen lajiin ei kannata liian aikaisin rajautua. Esimerkiksi jalkapallo on tosi hyvä laji salibandyn rinnalle.

Se tiedetään myös nykyisessä Happeen edustusjoukkueessa. Seuran menestyneimmät nuoret pelasivat todella pitkään kesät jalkapalloa ja talvet salibandya.

Harrastajia riittää kyllä

Yhdestä asiasta salibandyväen ei tarvitse olla Jyväskylässä huolissaan. Junioreita, erityisesti poikia, kaupungissa riittää. Tällä hetkellä O2 pyörittää laajempaa toimintaa kuin Happee, mutta myös pieniä hirvipaitoja on määrällisesti paljon.

– Mä en näe O2:n vahvaa toimintaa meidän kannalta millään tavalla negatiivisena, päinvastoin. Tässä kaupungissa on aina riittänyt junnuja ja pitäähän meidän tietysti pystyä tekemään O2:n kanssa myös yhteistyötä, Kotilainen toteaa.

– Pieni kilpailuasetelma tekee vain virkeäksi. Eli kyllähän me voidaan kilpailla, mutta ei meidän tapella tarvitse. Se olisi typeryyttä.

Värikkääksi tilanne voi tulla siinä vaiheessa, jos O2 onnistuu nousemaan tavoitteidensa mukaisesti ykkösdivisioonaan. Sinne on pyrkimässä Happee Akatemia, joka pelaa ensi kaudesta alkaen kakkosdivisioonassa Duxin vanhalla paikalla.

– Farmijoukkue ykkösessä palvelisi parhaalla mahdollisella tavalla Happeen liigajoukkuetta, Kotilainen huomauttaa.

Tulevaisuuden kaunein kuva näyttää siis mielenkiintoiselta. Happee lajin huipulla, Happee-Akatemia ja O2 ykkösdivisioonassa ja junioireita useammassa seurassa suuri määrä. Siihen päälle tulevat vielä naiset ja tyttöjuniorit, joihin Happee aikoo jatkossa panostaa paremmin. Suuruus on tuomassa myös ongelman.

– Salitilanne on Jyväskylässä surkea. Oma halli jollain aikavälillä pitäisi saada pystyyn, koska harrastajia on niin paljon. Ja siinä sitten tarvitaan kaikkien seurojen tiivistä yhteistyötä, Kotilainen tietää.