Jääkiekon MM-kisat 2014 - Minsk, Valko-Venäjä

Tietoa MM-kisoista

Kaksien Suomessa ja Ruotsissa pelattujen jääkiekon MM-kilpailuiden jälkeen kisat siirtyvät jälleen kohti Eurooppaa. Pelipaikkana vuoden 2014 MM-kisoilla on Valko-Venäjä. Kisat pelataan 9.–25.5.2014 maan pääkaupungissa Minskissä.

Valko-Venäjä voitti valintatilaisuudessa muut isännyyttä hakeneet Latvian ja Unkarin selvästi. Takeina tähän olivat mittavat investoinnit – Minskiin rakennetaan kisoja varten 7 700 katsojaa vetävä halli Minsk-Arenan lisäksi. Minsk-Arena on 15 000 katsojan monitoimiareena, joka koostuu neljästä rakennuksesta. Lisäksi Minskiin rakennetaan kisoja varten myös hotelleja, parannetaan valtateitä ja julkisen liikenteen kokonaisverkkoa sekä laajennetaan lentokenttää. Kisojen kokonaisbudjetiksi on arvioitu 11,4 miljoonaa euroa.

Suomi kohtaa MM-kisoissa alkulohkossaan Venäjän, Yhdysvallat, Sveitsin, Saksan, Latvian, Valko-Venäjän ja Kazakstanin. Toisessa lohkossa pelaavat Ruotsi, Tshekki, Kanada, Slovakia, Norja, Tanska, Ranska ja Italia. Molempien alkulohkojen 4 parasta jatkavat puolivälieriin, joista edetään kohti finaaleita välierien kautta.

Suomi voitti kiekkohistoriansa toisen maailmanmestaruuden vuonna 2011. Kotikisoissaan 2012 Suomi hävisi välierissä Venäjälle ja edelleen pronssiottelussa Tshekille, ja mestaruuden uusimisen sijaan 4. tila oli valtaisa pettymys. Keväällä 2013 Suomi putosi mitalikamppailuista niin ikään välierissä hävittyään Ruotsille 0–3. Himmeimmät mitalit jaettiin trillerimäisen pronssiottelun ja voittomaalikilpailun jälkeen Yhdysvalloille sen voitettua ottelun 3–2.

Suomi on voittanut MM-kisoissa kultaa kahdesti, vuonna 1995 ja 2011. Hopeaa se on ottanut kuudesti ja pronssille yltänyt 3 kertaa.

Valko-Venäjän MM-kisat ovat saaneet osakseen valtavasti kritiikkiä maassa vallitsevan huonon ihmisoikeustilanteen vuoksi. Muun muassa Euroopan parlamentti on kehottanut Kansainvälistä jääkiekkoliittoa IIHF:ää siirtämään kisat muualle, sillä Valko-Venäjä on Euroopan ainoa diktatuurimaa ja ainoa eurooppalainen maa, jossa tuomitaan ihmisiä kuolemaan. Myös Suomen kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki sätti IIHF:ää siitä, ettei se ollut ajatellut tarpeeksi presidentti Aleksadr Lukashenkon ihmisoikeuksia rikkovaa hallintoa. "Kansainvälisen jääkiekkoliiton pitäisi selkeästi viestittää Lukashenkolle, että jos maassa asiat eivät kehity parempaan suuntaan, on mahdollista viedä tulevat MM-kisat pois Valko-Venäjältä", Arhinmäki sanoi haastattelussaan toukokuussa 2012.

Kisoja nousi kritisoimaan myös Euroopan parlamentin jäsen, NHL:ssä mittavan uran aikanaan pelannut tshekki Peter Stastny.

Suomeen MM-kisat televisioi MTV3. Osa otteluista nähdään avoimilla ja osa maksukanavilla. Aikaa ei tarvitse vertailla otteluiden paikallisen alkamisajankohdan ja televisiolähetyksen alkamisen välillä, sillä Minskissä ollaan samalla aikavyöhykkeellä Suomen kanssa.

Vuoden 2015 maailmanmestaruuskilpailut pelataan Tshekin Prahassa ja Ostravassa.

Katso MM-kisojen 2014 otteluohjelma ja lohkojaot

Blogit