Kuvasarja: JJK:n erityisryhmässä erilainen on samanlainen

"Nämä ihmiset huomioivat aina toisensa, vaikka osalla pelaajista on sellaisia diagnooseja, ettei heidän pitäisi edes pystyä huomioimaan muita"

– Näille ihmisille jalkapallo on lääke.

JJK:n erityisryhmän vetäjä Martti Melin painottaa, että jalkapallo sopii kaikille. Hänen suojateilleen peli tarjoaa paitsi fyysisen, myös henkisen kehitysalustan.

Muun muassa kehitysvammaisista, autisteista sekä näkö- ja liikuntarajoitteisista koostuva jalkapallojoukkue on sekä pelillisiltä että sosiaalisilta taidoiltaan kirjava ryhmä. Siitä huolimatta – tai ehkä juuri siksi – joukkueen yhteishenki on huipussaan.

– Täällä erilainen on samanlainen. En tiedä toista niin tasa-arvoista porukkaa kuin tämä, toteaa joukkueenjohtaja Mika Lappalainen.

– Nämä ihmiset huomioivat aina toisensa, vaikka osalla pelaajista on sellaisia diagnooseja, ettei heidän pitäisi edes pystyä huomioimaan muita, Lappalainen ihmettelee.

Hän on vetänyt JJK:n erityisryhmän toimintaa nyt kymmenen vuoden ajan. Siinä ajassa joukkuehenki on hitsautunut muun muassa yhteisillä turnausreissuilla. Mukaan mahtuu makeita voittoja, kuten SM-kulta vuodelta 2012, mutta myös kirveleviä tappioita, joiden käsittelemistä on täytynyt ryhmässä harjoitella siinä missä pelitaitojakin.

Vaikeina hetkinä joukkuekaverit kuitenkin auttavat. Ajan myötä pelaajista on tullut toistensa parhaita kavereita, ja samalla rakkaus jalkapalloon on muuttunut jo lähes elämäntavaksi.

Jouni Weide, 44, pelasi joukkueessa yksitoista vuotta, kunnes hän joutui lopettamaan pelit nivelsairauden vuoksi. Joukkuettaan hän ei kuitenkaan halunnut jättää ja siksi mies toimii nyt ryhmän huoltajana.

Uudessa roolissa riittää kosolti tehtäviä.

– Ennen harjoituksia pumppaan pallot ja sitten kannustan aina muita. Ja jos jollain on paha mieli, niin yritän lohduttaa.