Aho ei taistele Suikkasen kanssa - "Pelaajien show"

On joukkueita, jotka ainakin julkisuudessa henkilöityvät vahvasti päävalmentajaansa. JYPin finaalivastus Pelicans on tällä hetkellä sellainen. Jos mainitaan, Pelicans, mainitaan aina myös Kai Suikkanen.

JYP taas on toista maata. Jyrki Aho tekee työtään taustalla, eikä ole suurten otsikoiden mies. Tällä mallilla Aho aikoo asiat myös pitää.

Suikkanen on taitava hämmentäjä ja ottaa säännöllisesti roolia myös mediassa, etenkin tuomareiden suuntaan. Päävalmentajien kaksintaistelua finaalisarjasta ei kuitenkaan tule.

- Pelaajat siellä kaukalossa pelaavat. Tämä on heidän show'nsa, Aho linjaa.

Pelicans-Blues -välieräsarjan aikana puhuttiin ja kirjoitettiin siitä, kuinka tuomarit pelkäävät Suikkasta ja se vaikuttaa väistämättä vihellyksiin. Aho vastaa spekulaatioihin pillimiesten psyykkaamisesta moniselitteisesti.

- Tuomarit ovat ihmisiä ja toimivat inhimillisesti niin hyvässä kuin pahassa. Näihin asioihin reagoimisesta voi olla hyötyä, mutta voi olla myös paljon haittaa, Aho toteaa.

- Tärkeintä on hoitaa omat hommat mahdollisimman hyvin ja elää hetkessä.

Vaarallinen alivoima

Pelillisesti finaalisarja lienee toista maata kuin välierät Jokereita vastaan. Pussinokkaparvi on äärimmäisen hyökkäysvoimainen ja Pelicansin peleissä verkko tuppaa heilumaan melko tiuhaan tahtiin molemmissa päissä.

- Jokerit oli äärimmäisen kurinalainen, Pelicansilla puolestaan on paljon loistavia taitopelaajia. Tiettyjä taktisia eroja joukkueiden välillä on. Ensimmäinen ottelu maanantaina näyttää suuntaa, millaiseksi finaalisarja muodostuu, Aho arvioi.

Klisheet ovat klisheitä siksi, että ne pitävät yleensä paikkansa. Niinpä erikoistilannepelaamista ei pienten marginaalien finaaliväännöissä voi jättää huomiotta. JYPin alivoimapeli on ollut läpi kauden erinomaista, mutta viidessä välieräottelussa hurrikaanipaidat saivat aikaiseksi vain kaksi ylivoimamaalia.

- Olen tyytyväinen tapaan ja tyyliin, jolla ylivoimaa on pelattu, vaikka tulosta ei tuon enempää tullutkaan. Virtasen Marko (kakkosvalmentaja) ja joukkue ovat tehneet sen suhteen hyvää työtä, Aho sanoo.

Alivoimaan hurrikaanikomentaja on sitäkin tyytyväisempi.

- Se on ollut hyvää ja se on kehittynyt jatkuvasti, hän arvioi.

JYPin alivoimaan on pudotuspeleissä sisältynyt jatkuva vaaramomentti vastustajan kannalta. Joukkue on yhdeksässä playoff-matsissa iskenyt peräti kolme alivoimamaalia.

- Alivoimaa pitää pelata oikealla tavalla rohkeasti ja reagoiden, kuuluu Ahon resepti.

Kuka onkaan keltanokka?

Vaikka Aho on päävalmentajana tulokas, on hän silti mukana jo viidennessä SM-liigan playoff-keväässään.

- Totta kai siitä on hyötyä. Jokainen kokemus on arvokas, ihan sieltä 2008 Tappara-sarjasta lähtien. Silloin pudottiin puolivälierissä, vuotta myöhemmin tuli mestaruus ja kahtena edelliskeväänä tappio välierissä. Matkan varrelle mahtuu monenlaista tapahtumaa ja ottelusarjaa, Aho muistelee.

Ai niin. Kokenut kiekkomies Kai Suikkanen valmentaa SM-liigan pudotuspeleissä nyt kolmatta kertaa.

Kukas tässä olikaan se keltanokka..?

Kiekko-Keskisuomalainen ennakoi finaalisarjaa tarkemmin huomenna sunnuntaina sekä maanantaipäivän aikana. Finaalisarja käynnistyy Lahdessa maanantai-iltana.