He ovat sankareita kaikki

JYP on uusi jääkiekon Suomen mestari. Joukkue voitti maanantai-iltana Pelicansin Lahdessa jatkoerässä lukemin 1-2. Ratkaisevan maalin teki Eric Perrin, kun jatkoerää oli pelattu vajaat seitsemän minuuttia.

Mestaruus on seuran historian toinen.

Jyväskyläläiset voittivat finaalisarjan voitoin 4-1. Pelicans päihitti JYPin ensimmäisessä finaalissa. Sen jälkeen sarja oli JYPin hallintaa. Ottelut tosin olivat tiukkoja, minkä jatkoerään venynyt finaalikin osoitti.

Seitsemän bussilastillista JYP-faneja oli Lahdessa kannustamassa joukkuettaan mestaruuteen. Katsojia Lahden hallissa oli yhteensä 5130.

Pelicans teki avausmaalin

Peli alkoi kuumissa tunnelmissa. Pelicansin pelaajien ja Juha-Pekka Hytösen välillä oli alussa pientä nokkapokkaa. JYP sai ensimmäisten minuuttien aikana pari laukausta pelikaanimaalia kohti.

Kahden ja puolen peliminuutin tienoilla Pelicans sai puolestaan useamman hyvän maalipaikan Heleniuksen vartioimalle maalille.

Filip Riska ja Jari Jääskeläinen saivat myös rakennettua hyvän tilanteen Juvosen maalille, mutta nuori mies kesti tilanteen.

Neljän minuutin jälkeen Pelicans pääsi puolestaan laukomaan pari kertaa kohti JYP-maalia.

JYPin Harri Pesonen sai viiden ja puolen minuutin kohdilla jäähyn korkeasta mailasta, ja Pelicans pääsi pelaamaan ylivoimaa Tommi Paakkolanvaaran höystämän ykkösketjun johdolla.

Pelicans ei ylivoiman alkupuolella onnistunut kuitenkaan saamaan aikaan kunnollisia maalipaikkoja, vaan JYP-puolustus pystyi pitämään pelin kaukalon nurkissa.

Myös ylivoiman loppuosa meni Pelicansin kannalta hukkaan.

Kahdeksan minuutin jälkeen Jyri Marttinen ajoi voimakkaasti Heleniuksen maalille ja rojahti JYP-vahdin päälle muttei onnistunut maalinteossa.

Pelicans pääsi pelissä 1-0-johtoon, kun Joonas Järvinen laittoi kiekon reppuun heti JYP-päädyssä tehdyn aloituksen jälkeen.

Ajassa 10.07 Pelicansin Radek Smolenak kaatui teatraalisesti jäähän Yohann Auvitun ajettua hänen päälleen. Auvitu sai kaksiminuuttisen korkeasta mailasta.

Jan Latvala pääsi ylivoimalla hyvään vetopaikkaan, mutta Helenius torjui laukauksen. Maalin edustalle syntyi vedon jälkeen pientä nujakkaa, joka ei kuitenkaan johtanut jäähyihin.

JYP onnistui purkamaan kiekon useamman kerran alueeltaan ja selvitti alivoimatilanteen. Heti ylivoiman päätyttyä Jani Tuppurainen pääsi hyvään vetopaikkaan Pelicans-alueella.

Tämän jälkeen peli pyöri melko tasaisesti molemmissa päädyissä mutta kumpikaan joukkue ei päässyt kunnon vetopaikkoihin.

Harri Pesonen kaadettiin noin 16 minuutin kohdalla Pelicans-alueella, mutta tuomari ei jakanut rangaistuksia tilanteesta.

Pian tämän jälkeen nähtiin pelissä hieno torjunta, kun Juvonen nappasi Perrinin vedon räpyläänsä.

Olli Malmivaara jäi Pelicans-taklauksen jälkeen makaamaan maahan pahannäköisesti mutta nousi pian pystyyn.

Ajassa 16.37 Tuomas Pihlman luisteli kovalla vauhdilla Pelicans-maalille, ja Pelicans-puolustus pisti hänet kumoon niin, että Pihlman rojahti maalivahti Juvosen päälle. Ilkka Pikkarainen lähti tilanteesta jäähylle kampituksesta.

JYPin ylivoima lähti tehokkaasti käyntiin, mutta Perrinin tiukka veto pysähtyi Juvoseen.

Pelicans-puolustus hoiti alivoimansa, eikä JYP pystynyt kaventamaan ylivoiman aikana.

Heleniuksen maalille syntyi vaarallinen tilanne erän lopussa, kun Ryan Lasch pääsi sohimaan kiekkoa kohti maalia. Helenius kuitenkin kesti tilanteen.

Pelicans-hyökkääjät saivat erän loppuun melkoisen myllytyksen, joka johti JYP-jäähyyn. Jari Jääskeläinen lähti kärsimään estämisrangaistusta kaadettuaan Laschin maalin edessä.

Järvinen pääsi erässä toistamiseen maalipaikkaan vielä aivan erän lopussa, mutta Helenius torjui laukauksen.

Tasoitus toisen erän alkupuolella

Toinen erä alkoi Pelicans-pyörityksellä, mutta maaleja ei syntynyt. JYP kesti alivoimatilanteen.

Max Wärn pääsi JYP-päädyssä pian maalipaikkaan ja laukaisi näyttävän vedon, mutta Heleniuksen räpylätorjunta oli yhtä näyttävä.

JYP pääsi kuitenkin yllättämään pelikaanit. Harri Pesonen pääsi karkuun Pelicans-puolustajilta ja laukaisi pienestä kulmasta kiekon Juvosen patjojen ohitse maaliin. Ajassa 23.24 tilanne oli tasan 1-1, syöttäjäksi merkittiin Eric Perrin.

Ajassa 23.54 Arttu Luttinen lähti kärsimään Pelicans-rangaistusta kampituksesta, ja JYP pääsi pelaamaan ylivoimaa.

Pelicansin Max Wärnille sattui alivoimalla virhe, ja hän oli jäällä hetkeä liian aikaisin. Pelicans sai toisen jäähyn liian monesta pelaajasta jäällä. Jäähyä lähti kärsimään Ryan Lasch.

JYPin 5-3-ylivoimaa lähti pelaamaan hyökkääjäviisikko, joka ei herkullista tilannetta kuitenkaan pystynyt käyttämään hyväkseen.

Tilanne jatkui vielä vajaan minuutin normaalina ylivoimana, mutta Pelicans onnistui kerta toisensa jälkeen laittamaan purkukiekon JYP-päätyyn.

Tämän jälkeen Pelicans pääsi hetken aikaan pyörittämään peliä hurrikaanipäädyssä. JYP pääsi vastahyökkäykseen, mutta Olli Sipiläinen levitti hyökkäystään liiaksi vasemmalle, eikä maalipaikkaa syntynyt.

Toisen erän puolivälin lähestyessä Pelicans-hyökkääjät pääsivät edelleen luomaan painetta JYP-päätyyn Justin Hodgmanin ketjun johdolla.

Ajassa 21.06 Mikko Viitanen sai melko epämääräisessä tilanteessa jäähyn väkivaltaisuudesta.

JYP kesti kuitenkin alivoimansa hienosti, ja ottelu jatkui edelleen 1-1-tilanteessa.

16 minuutin jälkeen Hodgman sai Smolenakin kanssa luotua vaarallisen näköisen tilanteen JYP-maalille, ja Heleniuskin oli hetken poissa paikaltaan. Myllytys ei kuitenkaan johtanut maaliin.

Toisen erän viimeisinä minuutteina nähtiin kovia taklauksia, mutta jäähyjä ei jaettu. Muutamaa tilannetta lukuunottamatta maalipaikkoja ei juuri ollut.

Toiselle erätauolle siirryttiinkin 1-1-tilanteessa.

Kolmannessa erässä tarkkaa peliä

Kolmannen erän alussa Pelicans pääsi luomaan painetta JYP-päätyyn. Myös Pelicans-maalille syntyi parin minuutin kohdalla hieman painetta ja pientä nujakointiakin pääsi syntymään.

Pesonen pääsi ajassa 43.30 Tuppuraisen syötöstä maalipaikkaan, mutta veto ei päätynyt Juvosen taakse.

Smolenak pääsi puolestaan laukomaan 44 minuutin jälkeen vaarallisesti kohti Heleniusta, mutta tuloksetta.

Kolmannen erän kuudennen minuutin kohdalla peliin tuli lisää vauhtia. Yohann Auvitu pääsi Pelicans-maalin oikealta puolelta maalipaikkaan, ja maali oli tilanteessa lähellä, mutta kiekko kimposi tolpasta maalin editse toiselle puolelle.

Peli on kolmannessa erässä ollut melko sekaista, ja varovaisuus kovien panosten pelissä näkyy molemmissa joukkueissa.

Pelicans-maalilla syntyi melkoista mylläkkää 51 minuutin kohdalla. Kiekko sai seikkailla Juvosen edessä pitkään, kunnes tuomari vihelsi pelin poikki.

Pelicansin ykkösketju loi puolestaan kovan tilanteen Heleniuksen maalille, ja Ryan Lasch pääsi runnomaan kiekkoa maalin edessä. Maalia ei kuitenkaan syntynyt.

Pian tämän jälkeen tapahtui Pelicans-päädyssä, kun Viitanen laukoi kohti Juvosta kovan vedon, jonka tämä torjui.

Viitasen pääsi laukomaan myös 55 minuutin paikkeilla avoimesta paikasta kohti Juvosta, mutta nuori maalivahti jatkoi varmoja otteitaan.

Vajaata neljää minuuttia ennen kolmannen erän loppua Hodgman kumppaneineen pääsi vetämään pari kertaa kohti Heleniusta. Tilanteen jälkeen Hodgman kiroili tuomarille liian rajusti ja lähti kärsimään käytöskymppiä loppuerän ajaksi.

Erän loppuminuuteilla paikkoja syntyi vielä muutamia mutta maaleja ei edelleenkään syntynyt. Esimerkiksi Hubacek laukoi minuuttia ennen erän loppua kiekon suoraan Juvosen räpylään.

JYPin maalille suntyi vielä aivan erän lopussa vaarallinen tilanne, kun Aaron Brocklehurst kiersi maalin ja pääsi laukomaan pienestä kulmasta.

Näin varsinainen peliaika päättyi lukemiin 1-1, ja ratkaisu siirtyi jatkoeriin.

Perrin iski ratkaisun

Harri Pesonen lähti lähes heti jatkoerän alussa kärsimään rangaistusta korkeasta mailasta. JYP joutui siis heti jatkoerän alkuun pelaamaan alivoimaa.

Arttu Luttinen pääsi luomaan vaarallisen tilanteen Heleniuksen eteen, mutta lähes saman tien JYP-pelaajat pääsivät 2-1-hyökkäykseen Pelicans-maalille.

Radek Smolanek kaatoi Jari Jääskeläisen hieman ennen kuin Pelicans-ylivoima olisi loppunut ja lähti kärsimään kaksiminuuttista koukkaamisesta. Niinpä ylivoimalle pääsi nyt JYP.

JYP sai hyvän pyörityksen Pelicans-päätyyn, ja paras tilannes syntyi, kun Tuppurainen ampui kiekon tolppaan. Pian paikkaan pääsi myös Miika Lahti, mutta Juvonen torjui vedon.

Pelicans selvisi alivoimastaan ja pääsi saman tien vastahyökkäykseen. Sekavassa tilanteessa syntyi kaksi pelaajakasaa mutta kiekko ei maaliin päätynyt.

Hubacek pääsi läpiajoon, kun jatkoerää oli pelattu noin viisi minuuttia, mutta Järvinen heittäytyi kiekon eteen.

Seuraavaksi pelin paine siirtyi JYP-päätyyn, jossa syntyi useampi vaarallinen tilanne.

Pian JYPin Pesonen ja Auvitu pääsivät Juvosen edessä kynäilemään hyvän maalipaikan, mutta Juvonen onnistui jälleen torjunnassaan.

Ottelun ratkaisun iski Eric Perrin, kun jatkoerää oli pelattu 6.58. Syötön osumaan antoivat Jari Jääskeläinen ja Antti Jaatinen. Näin JYPin historian toiset mestaruusjuhlat saattoivat alkaa.