Huikea taistelu, törkytaklaus ja helppoja jäähyjä

Kun pelataan isoja pelejä, isojen tunteiden pelejä, hermokontrolli on kaiken A ja O. Sen JYP todisti torstai-iltana Lahdessa.

Tapahtumia oli monenmoisia. Esimerkiksi se, että ensimmäisten minuuttien aikana hurrikaanipaidat jäivät täysin pelikaaniparven jalkoihin. Palkinto tuli vajaan neljän minuutin kohdalla, kun Arttu Luttinen muilutti selkä maaliin päin 1-0 -osuman. Arto Laatikainen oli paikalla, mutta ei läsnä.

Hetken päästä Pelicansin penkki tunaroi väärän vaihdon ja Jani Tuppurainen survoi väkisin ylivoimalla tasoituksen. Pelikellossa 6.50.

Tämän jälkeen JYPin hermoja koeteltiin urakalla. Ensin Eric Perrin sai kakkosen vastustajan mailasta kiinnipitämisestä, kun Pelicansin Justin Hodgman pudotti keppinsä kulmaväännössä. Seuranneen alivoiman aikana Yohann Auvitu kopautti kevyesti Hodgmanin mailaa ja taas kanadalaisen ote "mystisesti" kirposi. Päätuomari Jari Levonen meni tähänkin veiviin ja Pelicansi pääsi pelaamaan minuutin viidellä kolmea vastaan.

Tämän jäähysuman jälkeen ei kauaa nokka tuhissut, kun Miika Lahti komennettiin suihkuun kyynärpäätaklauksesta. Lahti lähti tööttäämään Jarkko Immosta oikein urakalla, mutta ketjukaveri Filip Riska ehti ensin. Riskan taklauksen vuoksi Immonen osui Lahden alle kumarassa asennossa JYP-hämmentäjän pommi osui suoraan päähän. Tahallisesta vahingoittamisyrityksestä ei kuitenkaan ollut kyse.

Lahden vitosen aikana J-P Hytönen karkasi iskemään JYPin voittomaalin vain puoli minuuttia ennen erän loppua. Joonas Kuusela jätti etukulmaan rekka-auton mentävän aukon ja Hytönen kiitti rystypuolen kudilla.

Erän päätyttyä Hodgman riehui itselleen kaksiminuuttisen väkivaltaisuudesta ja pilasi näin joukkueensa pitkän ylivoiman.

-Paljon tapahtumia, paljon tunnetta. Oleellista näissä on se, että tunne kanavoituu oikeisiin asioihin. Siinä onnistuttiin tänään loistavasti, JYP-luotsi Jyrki Aho kehui.

Niinpä. Ja se oli juuri se asia, missä Pelicans ei onnistunut.

Sota-alue tukossa

Toinen erä olin pelin virtauksen osalta ensimmäisen kaltainen. Pelicans hallitsi sitä hienokseltaan, mutta "sota-alueelle", parhaalle maalintekosektorille sillä ei juurikaan ollut asiaa. JYP oli ajoittain nesteessä ennen muuta Hogdmanin johtaman ketjun kanssa, jossa laidoilla pelasivat Vili Sopanen ja Radek Smolenak. Tulosta tämäkään porukka ei kuitenkaan saanut aikaiseksi. Lisäksi Sopasen polvi vääntyi taklaustilanteessa kolmannessa erässä ja hän joutui jättämään kentän.

Hodgmanista on todettava, että mies on aivan huikea pelaaja, kun hän malttaa keskittyä pelaamiseen. Se vain harvoin onnistuu täyttä 60 minuuttia.

Kolmannen erän alkuun nähtiin jälleen esimerkki hermokontrollin puutteesta. Marko Pöyhönen takoi keskialueella, tuomarin nenän alla Filip Riskaa poikittaisella mailalla. Mitään tempulla ei ollut voitettavissa, kunhan huiski. Ansaittu kakkonen, JYPille ylivoima. YV ehti vanheta reilun minuutin, kun Harri Pesonen tälläsi ylänurkkaan. Numerot 1-3 ja hyvää yötä. Tämän jälkeen JYP jäädytti tilanteen, eikä Pelicansilla ollut enää asiaa pelata voitosta. Ei, vaikka se pariin otteeseen vielä ylivoimalle pääsikin.

Lopussa Pelicans haki liki neljän minuutin ajan kavennusta ilman maalivahtia. Nämä pyristelyt lopetti maalintekijä Jumalan armosta, Mikko Viitanen. Viitanen roiluutti kiekon omasta päädystä tyhjään pelikaanirysään.

Loppusummerin soitua nähtiin vielä näytteitä Pelicansin hermokontrollista, kun ajassa 60.00 Jyri Marttinen sai kakkosen poikittaisesta mailasta ja Ilkka Pikkarainen kymmenen minuutin käytösrangaistuksen joutavanpäiväisestä mussuttamisesta.

Hodgman ja törkytaklaus

JYP-luotsi Ahon mukaan JYP sai rajusti lisävirtaa erinomaisesta alivoimapelaamisesta.

-Totta kai se on iso asia, varsinkin silloin, kun jäähyt ovat ehkä vähän väärin puhallettuja, Aho tuumasi.

Aho hyväksyi Lahden ulosajon mukisematta, mutta muuan toinen tilanne mietitytti. Hieman ennen toisen erän puoliväliä Justin Hodgman yritti niin sanotusti "taklata pään irti" J-P Hytöseltä. Hodgman polki kulmaan täydellä vauhdilla, hyppäsi kohdisti tööttinsä suoraan Hytösen nuppiin. Onnekseen JYP-kippari ehti livahtaa osittain alta pois.

Hodgman sai tilanteesta kaksiminuuttisen ryntäyksestä. Jos pommi olisi osunut, olisi tuloksena ollut aivotärähdys Hytöselle ja ulosajo Hodgmanille.

-En viitsi ruveta vastustajan pelaajan tekemisiä kommentoimaan, mutta tuomarit voisivat ottaa kantaa siihenkin, mitä tilanteessa yritetään, Aho sanoi.

Niinpä. SM-liigassa penaltteja ja pelikieltoja jaetaan kuitenkin ainoastaan teon seurauksen perusteella.

Suikkanen lyttäsi omat pelaajat: ”Aivan perseestä”

SM-liigassa outo tilasto - JYP-pelaaja valottaa syitä

JYPin tehomies: "Kausi elämästäni vai elämäni kausi?"

Keltanokan silmissä paloi

SM-Liigan 3. finaali 19.4.: Pelicans-JYP