JYP taipui, mutta ennätys jää haaveeksi

Porin Ässät hävisi edellisen kerran 24.tammikuuta JYPille. Sittemmin joukkue on ehtinyt pyöräyttää voiton kaikista muista liigajoukkueista, kunnes Isomäen torstai-illassa vastaan asettui jälleen JYP.

Mielikuvituksellisiin mittoihin venynyt voittoputki ei ottanut vieläkään katketakseen, vaan Ässät kampesi sen jo 14 otteluun. SM-liigan ennätystä Ässät ei kuitenkaan ehdi tällä kaudella tekemään, kun runkosarjaa on jäljellä enää kaksi kierrosta. Rekordi pysyy HPK:n hallussa, joka voitti 18 ottelua putkeen kaudella 2002-03.

Kotijoukkue oli terävämpi maalipaikoissa ja veskareiden taistelussa Antti Raanta kepitti Tuomas Tarkin.

Siinäpä homma paketoituna muutamalla lauseella.

Ykkösinhokki avasi hanat

JYP oli ottelun alussa joko täysin telineissä tai sitten se lähti vain leikkaamaan Ässien alkurynnistystä pois. Asia on voimakkaasti katsojan silmässä. Jotain alkuminuuteista kuitenkin kertoo se, että JYP sai väännettyä aloituksen ensimmäisen kerran ässäpäätyyn vasta viiden minuutin pelin jälkeen. Sitä ennen pyörittiin hurrikaanipaitojen alueella, tosin parhailta maalipaikoilta JYP sai pidettyä Ässät pääsääntöisesti pois.

Kalle Koskinen sai kaksiminuuttisen vajaan seitsemän minuutin pelin jälkeen, kun hän tuuppasi maalin takana Aki Juuselaa. Juusela kompastui maalin takarautaan ja Koskinen joutui istumaan kampituksesta. JYP tappoi alivoiman ja sen jälkeen meno kaukalossa tasoittui.

JYPin ensimmäinen ylivoimayritys tuotti tuloksen vain 31 sekunnissa. Porilaisyleisön ykkösinhokki Ramzi Abid kesytti taitavasti kiekon maalin edustalla ja nosti laatan pussiin aivan Antti Raannan nenän alta Kristian Näkyvän ja Ossi Louhivaaran esityöstä. Kolmetoista peliä putkeen voittanut Ässät joutui ensimmäisen kerran tappioasemaan sitten tammikuun 24. päivän JYP-Ässät -ottelun.

Uusi tilanne ei kuitenkaan kotijoukkuetta kovin pitkään hämännyt. Veli-Matti Savinainen tulitti tasoituksen reilut puolitoista minuuttia ennen erän loppua. Maali oli ylivoimamaali, mutta osaltaan syyttävällä sormella voi osoittaa JYP-vahti Tuomas Tarkki. Savinaisen kuti oli toki kova ja tarkka, mutta se lähti lähes siniviivalta ja Tarkilla oli kiekkoon erinomainen näkyvyys.

Vauhtia ja pauketta

Toinen erä antoi uskoa sen suhteen, että SM-liigassa saa yhä pelata jääkiekkoa. Päästä päähän painettiin välillä hyvinkin reipasta kyytiä ja laidatkin paukkuivat.

Kyyti oli välillä niin reipasta, että järki unohtui. Ässien 2-1 -osuma oli reilun seitsemän minuutin kohdalla esimerkki tästä. Michael Ryan oli unohtunut ypöyksin takatolpalle, jonne Eero Elo tarjoili namusyötön. JYPin viisikko seisoi säntillisessä rivissä noin kolmen metrin päässä maalista.

Lisää oli ropista pari minuuttia myöhemmin. Mikko Kalteva ajoi syvälle hyökkäysöalueelle sisään ja Ryan karkasi yksin läpi. Jyrki Välivaara ehti koukkimaan amerikkalaisen nurin ja Ryan pääsi yrittämään rangaistuslaukausta. Yritys oli hyvä, mutta tolppa pelasti JYPin kahden maalin takaa-ajoasemalta.

2-2 -tasoitus ilkkui porilaiselle kiekkoväelle oikein huolella. Aki Uusikartano yritti napata pomppukiekon kädellä alas, mutta peliväline karkasi veteraanihyökkääjän käsineestä katsomon puolelle. Noheva linjatuomari passitti Uusikartanon istunnolle pelin viivyttämisestä. Hyvin kyseenalaisen kakkosen aikana kiekon murjoi pussiin tietenkin paikallisen kansanosan "lemmikki" Ramzi Abid. Tällä kertaa ylivoima ehti vanheta vain 20 sekuntia ja jälleen Abid siivosi laatan pussiin aivan maalin edustalta.

Abid on viimeistellyt tällä kaudella jo 22 osumaa, niistä 12 ylivoimalla. Hän on yv-maalien ykkösmies yhdessä Kärppien Juha-Pekka Haatajan kanssa.

Vaatimatonta ja mielikuvituksetonta

Kolmannessa erässä Ässien pelinopeus nitisti JYPin. Kun kotijoukkue vyöryi keskialueen yli kerta toisensa jälkeen ilman sen suurempia nokan tuhinoita, meni homma JYPillä välillä niiskuttamiseksi. Lisäksi rajusti kuormitettu ykkösketju, ennen muuta kapteeni Eric Perrin alkoi hiljalleen hyytyä. Hyökkäysten rakentelu meni väkisin kimmertämiseksi.

Voittomaalin iski kahdeksan ja puolen minuutin pelin jälkeen Joel Armia. Kiekko livahti reppuun Tarkin längistä ja maali oli... No, sanotaan nyt että sellainen, jota Antti Raannalle ei olisi tehty.

Tappiosta huolimatta JYP säilytti paikkansa sarjakakkosena, mutta runkosarjan voitto ei ole enää omissa käsissä. Jos hurrikaanipaidat niistävät lauantaina kolme pistettä Jokereilta ja tiistaina saman verran Kärpiltä, on piikkipaikka vielä mahdollinen. Se edellyttää kuitenkin sitä, että Jokerit saalistaa päätöskierroksen ottelustaan HPK:ta vastaan korkeintaan pisteen.

Puolivälierien kotietu ja paikka neljän parhaan joukossa varmistui torstain kierroksella, kun KalPa hävisi Pelicansille. Huolenaiheita pudotuspelejä silmällä pitäen JYPillä silti riittää. Sairaslistalla on kuusi pelaajaa ja Ässiä vastaan hyökkäyspeli oli pitkiä aikoja melkoisen vaatimatonta ja mielikuvituksetonta.