Kommentti: JYPin uudet tuulet - Kaikki muuttuu ja mikään ei muutu?

JYPissä vallinnut valistunut itsevaltius on ollut menestyksen kulmakivi, kirjoittaa kiekkotoimittaja Tuomas Heikkilä.

JYPin torstaina jysäyttämä uutinen ei ollut sinänsä mikään varsinainen pommi. Se julkistui toki aiemmin kuin ulkopuoliset osasivat odottaa, mutta JYP-rekeä puheenjohtajana ja/tai toimitusjohtajana sekä pääomistajana 18 vuotta vetänyt Jukka Seppänen on puhunut omistajapohjan laajentamisesta toistakymmentä vuotta eikä kerta ollut nyt suinkaan ensimmäinen, kun pohja laajeni tai muuttui.

Uutta on toki se, että omistus kirjattiin nyt kokonaan uudelle yhtiölle Evellsport Oy:lle, jonka osakkaiksi tulevat myös JYP-kapteeni J-P Hytönen, joukkueen varakippari Tuomas Pihlman sekä Sveitsissä kiekkoilevat ex-JYPit Jarkko Immonen ja Harri Pesonen. Uutta on myös se, että helmikuussa 50 vuotta täyttänyt Seppänen ei enää käytä omistuspohjan perusteella yhtiössä isännän ääntä, vaikka suurin yksittäinen osakas yhdessä yhtiökumppaninsa Esa Polaksen kanssa onkin.

Liigaskene tuntee ja on etenkin tuntenut seuroja, joissa päätöksentekö kaikenkarvaisten hallitusherrojen kesken on ollut tehotonta ja päämäärätöntä. JYPissä on vallinnut pitkään Seppäsen valistunut itsevaltius, joka on myös ollut merkittävä menestyksen kulmakivi. Nyt tähän tulee muutos. Ainakin jonkinlainen ja ainakin jollakin aikajänteellä.

On kuitenkin selvää, että että Hippoksen massiivisen kehityshankkeen puksuttaessa eteen päin Seppänen ei jättäisi JYPiä hunningolle.

Hän luovuttaa perintönsä ainoastaan jämäköihin kouriin. Sellaisina voidaan pitää myös omistusosuuttaan kasvattaneiden Heimo Viinasen ja Kullervo Harvian käpäliä. On syytä muistaa, että edellä mainitut herrat omistavat kumpikin JYPistä saman verran (16,7 prosenttia) kuin Hytönen, Pihlman, Immonen ja Pesonen yhteensä.

Vähemmistöosakkaista tuli JYPin kasvot

Hytönen, Pihlman, Immonen ja Pesonen ovat siis uuden yhtiön vähemmistöosakkaita, mutta tästä lähtien he ovat JYP-omistajuuden kasvot. Se on varmasti hurrikaaniseuralle monessa käänteessä hyväksi, kun mukana ovat oman kylän kultapojat.

He tuovat mukanaan markkina-arvonsa ja myös vahvistavat osaltaan seuran kassaa. Kenties he saavat joskus seuraa herroista nimeltä Olli Määttä ja Sami Vatanen?

Ja he tuskin ryhtyvät hötkyilemään tai päsmäröimään, vaan huolehtivat osaltaan siitä, että rakas seura lukeutuu liigan kestomenestyjiin jatkossakin. Vielä toistaiseksi se tapahtunee ennen muuta kaukalossa.

Voisi kenties sanoa, että tavallaan JYPissä kaikki muuttuu, mutta kenties mikään ei kuitenkaan kovin radikaalisti muutu.

Kuuden KHL-kauden aikana porukan merkittävimmän omaisuuden kasanneen Immosen kanssa JYP-omistajuudesta on tiettävästi keskusteltu jo Bratislavan MM-kisojen nurkilla 2011, kun Immonen dominoi turnausta voittamalla piste- ja maalipörssit sekä tietenkin myös maailmanmestaruuden. Muun nelikon tienestit eivät Rantasalmen sulttaanille pärjää, mutta eipä heidänkään tarvitse lähteä kävelykadulle katusoittajiksi.

Homma on vakaalla ja harkitsevalla pohjalla.

Entäs Virtanen?

JYPin ensi kauden päävalmentaja oli pitkään herkullinen spekuloinnin aihe. Lopulta seura tiedotti pari viikkoa sitten Marko Virtasen vuoden mittaisesta jatkosopimuksesta.

Virtasen ja JYPin kokeneiden ydinpelaajien yhteiselo ei tiettävästi ole tällä(kään) kaudella ollut pelkkää onnea ja auvoa. Toisaalta nyt kaksi kokenutta ydinryhmäläistä on mukana hurrikaaniseuran omistajaportaassa. Kun kuviosta kerrottiin tänään, sen on täytynyt olla jo melko pitkällä Virtasen jatkosopimuksen julkistamisen aikoihin.

Jos Hytösellä ja Pihlmanilla olisi tällä hetkellä voimakas Virtaseen kohdistuva luottamuspula, on hyvin vaikea kuvitella, että päävalmentajalle olisi sorvattu tässä tilanteessa jatkopahvia. Ne puheet lienee siis syytä toistaiseksi unohtaa.

Ja siitä on oikeastaan oltava Hytösen kanssa samaa mieltä, että uuden omistuspohjan puinnin aika on hieman myöhemmin. Kiekkokauden paras aika on käsillä, joten keskitytään tulevat viikot siihen, mitä tapahtuu kaukalossa.

Let's play hockey!

JA VIELÄ: JYP Jyväskylä Oy:n sataprosenttisesti omistavan Evellsport Oy:n yhdeksi toimialaksi mainitaan kaupparekisterissä kiinteistöjen vuokraus ja hallinta. Lienee siis selvää, että yhtiö näyttelee merkittävää roolia aikanaan uuden Hippoksen pytingeissä.

Hoitaako omistaja-Pihlman pelaaja-Pihlmanille jatkosopimuksen?

Uusien JYP-omistajien kuopus huomioi riskit – "Ei siinä talot lähde alta"

Kapteeni-omistajan suu supussa – "Sori, joudun olemaan nyt vähän tylsä"

JYPin omistus laajeni – omistajiksi muun muassa pelaajat Hytönen, Pihlman, Immonen ja Pesonen

Uusimmat

Kiekko

Kohukiekkoilijan poika nakutteli pisteitä liigadebyytissään – Ilves romahti Tampereen paikallisottelussa

Hurja kamppailu kääntyi KalPan juhliksi – joko JYP on ärsyttänyt itseään tarpeeksi?

KalPa kampesi kahdesti tasoihin ja kerran ohi – JYP kaatui jännittävän kamppailun 3. erässä

Jääkiekkoliiga juhlistaa sata vuotta täyttävää Suomea – otteluissa pelataan juhlakiekoilla

Häpeätahra poistuu – JYP Naisten mestaruusviiri nousee Hippoksen hallin kattoon

Virkamiesveto vaatii kasvojen pesua - KalPa tarpoo tappiokierteessä

Tuomisen valkovenäläisseura avasi voittotilinsä Eurooppa-liigassa

Juhamatti Aaltonen puhuttaa Ruotsissa – "Täytyy antaa jotain takaisin joukkueelle"

Komarovin Toronton faneja hemmotellaan nyt, mutta matka on pitkä

Jaden Schwartzin hattutemppu siivitti St. Lousin voittoon Chicagosta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.