Konkari sivussa, juniori kovassa paikassa

ASETELMA: Voitot ovat tasan 1-1, mutta pelillisesti JYPin voi sanoa olevan aavistuksen niskan päällä. Tappiollisessa avausottelussa hurrikaanipaidat yrittivät olla jotain, mitä eivät ole. Liiallinen kiekkokontrolli tappoi touhusta tunteen ja vauhdin. Pelicans naputti kaksi maalia ja otti ansaitun voiton. Aivan totaalisesti purjeessa JYP ei kuitenkaan ollut, itse asiassa joku Niko Hovista heikompi veskari olisi voinut hävitä maanantain kamppailun.

Tiistain toinen taistelu sen sijaan oli JYPin totaalista dominointia. Täydellisesti jyrän alle jääneellä Pelicansilla ei ollut mitään mahdollisuuksia pelata voitosta. Heijastuuko JYPin toisen finaalin ylivoima kolmanteen kamppailuun? Todennäköisesti ei.

Kokoonpanoissa on kummankin joukkueen osalta yksi muutos. Kummassakin tapauksessa kyse lienee loukkaantumisesta tai sairastumisesta, mutta sellaisistahan ei tässä vaiheessa kautta paljon kertoilla.

Pelicansin kakkosketjusta on poissa JYP-kasvatti Pekka Jormakka, joka oli tiistaina Hippoksella pussinokkien selkeästi paras pelaaja. Jormakan paikan ottaa viimeksi kolmannessa välierässä Bluesia vastaan pelannut Vili Sopanen. JYPiltä puolestaan puuttuu kaiken nähnyt puolustaja Kalle Koskinen. Koskistakaan ei varmasti huvin vuoksi kokoonpanosta pois nykäistä. Hän koki kovia toisen finaalin loppuhetkillä, kun Ilkka Pikkarainen yritti taklata veteraanin Pelicansin avoimesta vaihtoaition portista sisään. Tuliko tässä tilanteessa joku pelaamisen estävä vamma?

Koskisen poissaolo sekoittaa JYPin pakkiparit. Hänen paikkaajansa on 19-vuotias Henri Auvinen, joka pelaa ykkösparissa Arto Laatikaisen kanssa. Kakkospari on tuttu Mikko Viitanen-Kristian Näkyvä ja kolmosessa touhuavat Yohann Auvitu sekä Olli Malmivaara. Näilläkin voi toki pelikaanin höyhentää, mutta kyllähän JYP antaa alakerran osalta rajusti tasoitusta. Tuossa kun touhuaisi vielä kolmikko Koskinen, Sami Vatanen ja Pavel Skrbek, voisi JYP ryhtyä jo rakentelemaan Aren aukiolle lavaa mestaruusjuhlia varten.

ARVIO: Tiistain kaltaiseen ilotulitukseen JYP tuskin vieraskaukalossa pystyy. 3-4 maalin haarukassa liikutaan puolin ja toisin. Finaalien ensimmäinen jatkoaikakaan ei ole ihan mahdoton ajatus.

SEURAA HEITÄ: Henri Auvinen joutuu kovaan paikkaan. Uran ensimmäinen miesten pudotuspeli kirjataan tilastoihin kolmannessa finaalissa. Nuorukainen on pelannut viimeksi A-nuorten playoff-matsissa maaliskuun alussa. Harjoitellut hän toki on, mutta pelituntumasta ei ole tietoakaan. Runkosarjassa Auvinen pelasi viisi ottelua, kun kausi kului pääasiassa JYP-Akatemian puolella. Auvinen on jämäkkä peruspakki, jolla on kaikki edellytykset selvitä illan valtavasta haasteesta. Kaikki on lopulta kiinni siitä, kestääkö kasetti?

Onko Koskisen poissaolon syy tuo tiistaina nähty Ilkka Pikkaraisen käsittämätön ryntäys? No, oli miten oli, Pikkarainen rikkoi jälleen kerran erästä kaukalon kirjoittamatonta sääntöä: vastustajaa ei taklata kohti vaihtoaition avointa porttia. Kirjoittamattomat ja kirjoitetutkin säännöt tosin ovat tälle veijarille läpi uran olleet aina toisarvoisia. Kun jääkiekkokaukaloon hyppää, loukkaantumisriski on aina olemassa. Pikkaraisen kaltaiset pelaajat kasvattavat tätä riskiä kuitenkin huomattavasti.

Pelicans-tähti poissa kokoonpanosta

Kenkä palaa kotiin