Suomen maalinteko yhä tervanjuontia, mutta Latvia kaatui 2–1

Putoamiskarsintaottelut kiekkoillaan paras kolmesta -järjestelmällä. Seuraava karsintapeli on ohjelmassa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Suomen aikaa.

Suomi selvitti jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisojen putoamiskarsinnan ensimmäisen ottelun kukistamalla Latvian 2–1 Montrealissa. Suomen maalit tekivät Vili Saarijärvi ja Kristian Vesalainen.

Suomi voitti laukaustilaston 45–24, mutta maalinteko oli samanlaista tervanjuontia kuin tähänkin asti. Vesalainen päästi Suomen piinasta laukomalla 2–1-maalin ajassa 49.00.

– Hyvä tietenkin, että voitto tuli, ei väliä millä tyylillä. Ensimmäisessä erässä me pelattiin epärytmin jääkiekkoa. Viimeistely ei ollut riittävällä tasolla tai se riitti tähän. Veini Vehviläinen pelasi huikean pelin. Kyllä huomiseen pitää parantaa. Tämä ei ollut paras peli mutta riittävä, analysoi Suomen päävalmentaja Jussi Ahokas Ylelle.

Suomen maalilla huhkinut JYPin Veini Vehviläinen torjui ottelussa 23 kertaa, latvialaiskollega Mareks Mitens peräti 43 kertaa.

A-sarjapaikan säilyttämiseen tarvitaan kaksi voittoa. Seuraava karsintapeli on ohjelmassa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Suomen aikaa.

Vaakanainen istui jäähyllä

Suomi meni johtoon vajaan kahdeksan minuutin pelin jälkeen, kun Vili Saarijärvi laukoi Aapeli Räsäsen syötöstä 1–0 Latvian Eduards Tralmaksin istuessa kaksiminuuttista. Latvian Maksims Ponomarenko tasoitti 1–1:een ajassa 24.37 siniviivalaukauksella, joka yllätti Vehviläisen etukulmasta.

Runsaat pari minuuttia myöhemmin Suomi joutui pelaamaan kolmella neljää vastaan, kun Jesper Mattila ja Vili Saarijärvi istuivat samaan aikaan kaksiminuuttisia.

Suomalaiset kuitenkin selvisivät ilman takaiskua, kuten myös JYPin Urho Vaakanaisen pian ottamasta kampitusjäähystä. Kolmas erä alkoi tasavajaalla, kun Julius Nättinen ja Karlis Cukste ottivat kaksiminuuttiset toisen erän lopussa.

Ottelun viimeiset 12 sekuntia Suomi joutui pelaamaan alivoimalla Aapeli Räsäsen niitattua poikittaisella mailalla latvialaispelaajan laitaan.