Jarrut pettivät – Latvala tipahti kärkitiloilta

Jari-Matti Latvalan ote Portugalin rallin kärkitaistelusta lipesi ulosajossa perjantain viimeisellä pitkällä erikoiskokeella.

Toisella ajokerralla karheaan kuntoon kuluneen Ponte de Liman pikataipaleelle jäivät myös Kris Meeken ja Hayden Paddonin menestystoiveet.

Latvala putosi ulosajossa toiselta sijalta liki viiden minuutin päähän kärkipaikasta. Yhdeksän erikoiskokeen jälkeen se on Ott Tänakin käsissä.

– Se oli toinen tiukempi jarrutus. En tajua, että oliko renkaat kylmät, vaikka miksi jarrut eivät purreet. Sitten perä otti penkkaan ja noustiin kahdella pyörälle ja oli ihan siinä ja siinä, että tipahtaisi uudelleen pyörilleen, mutta ei, Latvala hämmästeli tilannetta STT:lle.

– Jouduin siinä rytäkässä vetämään kahdesti autossa olevaa turvaventtiiliä. Auto ei heti saanut bensaa, eikä alkanut heti jäähdyttää. Sitten piti ajaa siirtymämoodilla pätkää, eli mentiin hiljaa. Pölyäkin oli siinä sen verran, ettei tiennyt mihin suuntaan jatketaan. Autolle ei sinällään käynyt kuinkaan, joten jatkamme kilpailua ihan normaalisti.

Takaa Latvalan ohi tullut Thierry Neuville valitteli menettäneensä aikaa hiekkapölyssä, jota Latvalan auto nostatti. Latvalan ohitti myös Tänak.

Lapilla vaihteleva päivä

Kilpailu alkoi huikean tasaisena. Perjantaina Latvala, Paddon ja Meeke kävivät Tänakin ohella johdossa ennen Ponte de Limaa, jonne Meeke keskeytti rengas- ja jousitusrikkoon.

Paddon puolestaan menetti siellä yli 10 minuuttia, kun auto ei suostunut elektroniikkavian takia käynnistymään.

Latvalan Toyota-tallitoverit Juho Hänninen ja Esapekka Lappi ovat sijoilla seitsemän ja kahdeksan. Hänninen on jäänyt 52 sekuntia ja Lappi 1.12,3 minuuttia kärjestä.

– Iltapäivän ajoon voi tyytyväinen, Hänninen tuumi ja viittasi mielestään turhan varovaiseen vauhdinpitoon aamupäivällä.

Lappi tunnusti, että kokemuksen puute siitä, mitä WRC-auto kestää, rajoitti vauhtia iltapäivällä karheilla teillä. Päivän mittaan hän menetti kerran tukevasti aikaa hiekkapölyssä Stephane Lefebvren takana.

– Vaihteleva päivä. Löysin puolen vuoden kilpailutauon jälkeen luoton nuoteista ajamiseen, mutta iltapäivällä hieman pelotti koko ajan, että menee jotakin rikki, Lappi vertasi omaa vauhtiaan kärkimiehiin.

Teemu Suninen pysyi läpi päivän WRC2-luokassa toisena Andreas Mikkelsenin jälkeen. Lauantaina rallissa ajetaan kuusi erikoiskoetta, joille kertyy mittaa 154,56 kilometriä.