Katsot Keskisuomalaisen arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 29.03.2012 05:15

Savon Sanomat: Ruisleipä on luultuakin terveellisempää

Ruisleivän terveellisyydestä on saatu lisää näyttöä, kertoo Savon Sanomat. Lisätietoja rukiin terveysvaikutuksista sai Itä-Suomen yliopiston ravitsemustieteen huippuyksikkö. Kuopiolaiset löysivät rukiista muun muassa yhdisteitä, joita kasvit käyttävät puolustautuessaan taudeilta ja tuholaisilta.

Pohjoismaisessa yhteishankkeessa tutkittavina oli verrokkiryhmiä, joista osa suosi rukiin sijaan vehnäleipää. Tutkimuksessa havaittiin, että sydäntautiriskissä olevien miesten kolesterolitaso laski selvästi jaksolla, jolla nämä söivät ruisleipää.

- Vehnäleipä on höttöisyydessään virhevalinta etenkin sille, joka kärsii kakkostyypin diabetekselle altistavasta keskivartalolihavuudesta tai kolesteroliongelmista. Molemmat altistavat myös sepelvaltimotaudille, sanoo professori Hannu Mykkänen.

Ruis muun muassa tasoittaa verensokerin heittelyä. Lisäksi suolistobakteerit muokkaavat sen kuiduista terveellisiä yhdisteitä, jotka saattavat suojata syövältä.

STT

Keskustelua aiheesta

Kyllä leipä miehen tiellä pitää ja varsinkin ruisleipä.
Syntymäkodissa valmistettiin aina sitä oikeata ruisleipää ilman lisäaineita
Silloin ei välttämättä tiedetty rukiisen leivän terveellisyydestä, mutta juuri uunista otettuna tuoreena ja lämpimänä sen maku oikealla voilla höystettynä oli todella...

Kauko Katseinen 29.3.2012 6:05:22

Vastauksia: 24 Osallistu keskusteluun

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje

Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Seuraa meitä Facebookissa

Työpaikat