Katsot Keskisuomalaisen arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 29.03.2012 05:15
A A A

Savon Sanomat: Ruisleipä on luultuakin terveellisempää

Kuva: Petri Puromies Ruisleivän kuitujen uskotaan suojaavan syövältä.

Ruisleivän kuitujen uskotaan suojaavan syövältä.

Ruisleivän terveellisyydestä on saatu lisää näyttöä, kertoo Savon Sanomat. Lisätietoja rukiin terveysvaikutuksista sai Itä-Suomen yliopiston ravitsemustieteen huippuyksikkö. Kuopiolaiset löysivät rukiista muun muassa yhdisteitä, joita kasvit käyttävät puolustautuessaan taudeilta ja tuholaisilta.

Pohjoismaisessa yhteishankkeessa tutkittavina oli verrokkiryhmiä, joista osa suosi rukiin sijaan vehnäleipää. Tutkimuksessa havaittiin, että sydäntautiriskissä olevien miesten kolesterolitaso laski selvästi jaksolla, jolla nämä söivät ruisleipää.

- Vehnäleipä on höttöisyydessään virhevalinta etenkin sille, joka kärsii kakkostyypin diabetekselle altistavasta keskivartalolihavuudesta tai kolesteroliongelmista. Molemmat altistavat myös sepelvaltimotaudille, sanoo professori Hannu Mykkänen.

Ruis muun muassa tasoittaa verensokerin heittelyä. Lisäksi suolistobakteerit muokkaavat sen kuiduista terveellisiä yhdisteitä, jotka saattavat suojata syövältä.

Lähetä linkki
Sähköposti

Luetuimmat 24 tuntia

Kotimaa

Seuraa meitä Facebookissa