Katsot Keskisuomalaisen arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 23.03.2012 09:13

Yllättävä asema myy Suomen kalleinta bensaa - tässä selitys

Suomen kalleinta bensaa ei suinkaan myydä pienellä paikkakunnalla, vaan ehkä hieman yllättäen yli 130 000 asukkaan Jyväskylässä. Shell Veturissa Jyväskylän keskustassa Hannikaisenkadulla litra 95E-bensiiniä maksoi torstaina 1,789 euroa litralta. Tämä on eniten koko maassa.

Jyväskylän Hannikaisenkadun Shell Veturin liiketoiminnasta vastaa Keskimaa Shell-brändin alla. Keskimaan liikennemyymälä- ja polttonestekaupan toimialajohtaja Heikki Tervasen selittää Shell Veturin korkeaa hintaa näin.

- Shell Veturi on meille erilainen siinä mielessä, että me olemme siinä sopimussuhteessa. Tässä yksikössä emme voi hankkia tuotetta samasta hankintayhtiöstä, jota käytämme ABC:llä. Käytössä ei ole samaa kilpailuvoimaa, jolloin se näkyy meidän mahdollisuudessamme hinnoitella, Tervanen sanoo.

Kyse on Tervasen mukaan siitä, että koska Keskimaa on sopimussuhteessa Shellin kanssa kyseisen aseman osalta, polttoaine on hankittava sieltä, mistä sopimus edellyttää.

Tervasen mukaan sijainti keskeisellä paikalla Jyväskylän kaupunkialueella ei niinkään vaikuta hinnoitteluun Shell Veturissa.

- Määräävä tekijä on hankintahinta, Tervanen sanoo.

Polttoaineiden kuluttajahinnat ovat kohonneet muun muassa sen vuoksi, että Lähi-idän kireä poliittinen tilanne nostaa raakaöljyn hintaa. Bensiinin hinta on ollut nousussa jo pitkään.

Bensiinin keskihinta on noussut Polttoaine.net-sivuston mukaan 1,70 euroon litralta.Viikon takaisesta lisäystä on tullut noin 3 senttiä.

Tervanen toivoo, ettei bensan hinta enää tästä nousisi. Hänen mukaansa hinta on nyt niin kuluttajaystävällistä kuin mahdollista.

- Todella toivon, ettei polttoaineen hinta nousisi verojen vuoksi eikä maailmanmarkkinatilanteen vuoksi, koska se on epäonnekasta eikä hyväksi myyjälle eikä ostajalle.

Tervasen mukaan kauppiaan näkökulmasta hinnat ovat olleet tänä vuonna hyvin kireät.

- Kauppa on ahdingossa, Tervanen sanoo.

Toiseksi kalleinta bensaa myytiin torstaina Sastamalan A24-asemalla. Siellä 95E-bensiini maksoi 1,772 euroa litralta. Kolmanneksi eniten bensasta joutui puolittamaan Nurmeksen ABC:lla, jossa 95E-bensa maksoi 1,769 euroa litralta.

Kymmenen kalleimman aseman joukossa ovat lisäksi muun muassa Valtimon ABC, Juuan ABC, Joensuun ABC, Outokummun ABC, Ahvenanmaan ST1 sekä Vihdin Neste ja Ilomantsin ABC.

Myös 98E-bensiini on nyt kallista. Esimerkiksi Jyväskylän Shell Veturissa siitä sai torstaina puolittaa 1, 879 euroa.

Anna Kivinen, STT

Keskustelua aiheesta

Toimittaja ei ole kovin usein tainnut polttoaineiden hintoja vertailla, jos tuo oli yllättävä tieto. Jatkuvastihan se veturi keikkuu suomen kalleimpien asemien joukossa polttoaine.net:issä. Niin sitä poonuskansaa huijataan...

Risto R 23.3.2012 9:52:49

Vastauksia: 25 Osallistu keskusteluun

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje

Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Seuraa meitä Facebookissa

Työpaikat