Katsot Keskisuomalaisen arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 05.09.2012 21:02

Jyväskylän Kaupunginteatteri ja Perhehoitoliitto – Keinu

Perhehoitoliitossa on tänä vuonna käynnistynyt hanke taiteen tuomiseksi mukaan lastensuojelun tukitoimiin. Hankkeen puitteissa, voimauttavia taidemuotoja hyödyntämällä on tehty Kaupunginteatterin tukema Keinu-pienoismusikaali.

Ideoijina, tekijöinä ja esiintyjinä ovat sijaisperhetoiminnan kaikkia osapuolia, keskisuomalaisia lapsia ja aikuisia. Ensi-illan lisäksi pienellä näyttämöllä nähdään kaksi yleisölle avointa esitystä.

Taina Koponen ja Marja-Riitta Linna ovat kirjoittaneet ja ohjanneet esityksen sekä säveltäneet ja sanoittaneet musiikkikappaleet. Pääosat ovat nuorten. Esiintyjät ovat vetoavia ja laulut kauniita.

Lavallaolo on luontevaa. Pienimmätkin tytöt ovat varmoja ja herttaisia esiintyjiä. Omaksi ja tärkeäksi koettu aihe antanee lisätehoja, ja aitous näkyy myös katsomoon.

Käsikirjoitus on kevyt luonnos sijaisperheaiheesta, laulut ovat pääasia. Ne ovat varsin koskettavia: todenmakuisissa sanoituksissa on rakkauden kaipuuta, epävarmuutta ja toiveikkuutta.

Tunteet ovat epäilemättä todellisessa elämässä, vastaavissa tilanteissa koettuja. Vuorollaan äänen saavat sijoitetut nuoret, sijais- ja biologiset vanhemmat sekä sijaisvanhempien omat lapset.

Rauhallinen esitys sallii ristiriitaisiakin tunteita ja konflikteja: nuori kaipaa äitiään eikä luota sijaisvanhempiin, jotka taas väsyvät yrittäessään parastaan. Oma lapsi tahtoisi vanhempansa vain itselleen.

Loppujen lopuksi kuitenkin kaikki tahtovat ymmärtää toisiaan. Tarinan päätös on tarkoituksellisesti täydellisen sovitteleva. Pääoivallus on, että sijoitetulle nuorelle kahdet vanhemmat voivatkin olla voimavara eikä puute.

Käsikirjoitus: Taina Koponen ja Marja-Riitta Linna. Ohjaus: Taina Koponen. Musiikin tuotanto ja sovitukset, äänet: Joni Pitkonen. Koreografia: Mari Rouvala. Valot: Perttu Lähdesmäki. Päärooleissa: Jessika Järvenpää, Joel Linna, Leena Veijalainen ja Mareena Heinonen.

Aino Martiskainen

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje

Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Seuraa meitä Facebookissa

Työpaikat