Katsot Keskisuomalaisen arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 07.09.2012 21:11

Liz

Fiktiivisessä kehyskertomuksessa jo näyttelemisen lopettanut Elizabeth Taylor saa vielä yhden mahdollisuuden tähdittää nuoren ja innokkaan tuottajan elokuvaa. Takaumissa poimitaan hetkiä niin uran kuin yksityiselämän varrelta.

Sinikka Sokka ja Maria Lund jakavat Lizin roolin eri ikäisinä. Sokan hauraus ja Lundin temperamenttisuus tekevät hahmosta moniulotteisen ja mielenkiintoisen. Lund on kehittynyt näyttelijänä huimasti viime vuosina eikä jää Sokan varjoon. Laulullisesti molemmat ovat loistavia.

Liziä vainoavat entisten aviomiesten haamut. Teos eteneekin Taylorin elämän miesten tahtiin, joista suurin osa viivähtää paikalla repliikin tai parin verran. Miehistä keskeisin on tietenkin aviomies nro 5 ja 6 eli Richard Burton. Hänen ja Taylorin tarinaa kuljetetaan yhteisten elokuvien kautta, mutta myös raastavalle parisuhteelle annetaan tilaa. Valitettavasti Burton typistyy Vesa Kietäväisen käsissä pelkästään ilkeäksi ja raihnaiseksi juopoksi.

Esa Nieminen on säveltänyt osan musiikista, mutta paljon kuullaan myös lainakappaleita, jotka tuntuvat välillä vähintäänkin erikoisilta. Toki lauluilla on pyritty luomaan myös ajankuvaa, mutta en silti aivan osta Kleopatraa Pretty Womanin sävelin tai Burtonin haudalla Thrilleriä tanssivia zombeja. Osa musiikkinumeroista tuntuu tarinan suhteen täysin irrallisilta.

Toinen hämmentävyys liittyy esityksen tyylilajiin. Aivan kuin ei olisi oikein osattu päättää, tehdäänkö vakavaa draamaa vai kevyempää ja koomisempaa. Niinpä samassa kohtauksessa nähdään vähän molempia ja draaman keskellä karikatyyrimäisesti tarjoillut tyypittelyt todellisista henkilöistä pudottavat yhtäkkiä jopa puskan puolelle. Vaikka Liz-musikaali ei kovin syvälle kohteeseensa pääsekään, on se omassa genressään silti näyttävä teos.

Ohjaus: Tiina Brännare. Käsikirjoitus Eppu Nuotio ja Tiina Brännare. Rooleissa mm. Sinikka Sokka, Maria Lund, Vesa Kietäväinen.

Katri Kekäläinen

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje

Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Seuraa meitä Facebookissa

Työpaikat