Katsot Keskisuomalaisen arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 10.08.2012 22:59

Naissaaren näyttämö - Iso-Niilo ja Pikku-Niilo

Loppukesän viimeisiä kesäteatteriesityksiä on Naissaaren Näyttämön Iso-Niilo ja Pikku-Niilo. Hans Christian Andersenin satuun perustuvan makaaberin tarinan on tuttuun tapaan Vaajakoskella ohjannut Aira Airola. Ote on koominen, nautiskeleva ja hykerryttävä: hurmaavaa murhaa ja räikeää röyhkeyttä estoitta ja innokkaasti.

Näytelmä alkaa varsin nihkeästi. Lähes pysähdyksissä on tempo pitkään, pantomiimia jäljittelevä osio vaikuttaa enemmän tyhjäkäynniltä kuin motiivin inspiroimalta liikekieleltä, mutta sitten syntyy imu, kuin tyhjästä. Tarinan karmaisevat tapahtumat tempaavat mukaansa, ja juonenkäänteet pitävät kiinnostuksen mainiosti yllä.

Airola satsaa myös rekvisiittaan. Nokkelia ratkaisuja toinen toisensa perään, eivätkä naiivit keppihevosleikitkään ole aliampuvia. Nuket hoitavat osansa hyvin ja loppukohtauksen lampaat suorastaan valloittavat. Esitys on kokonaisuutena vahvan nousujohteinen, mikä onkin välttämätöntä hyvän jälkimaun synnyttämiseksi.

Repliikit ovat hyvin hallinnassa koko tiimillä, ja puheen selkeyteen on kiinnitetty riittävästi huomiota. Hieman liikaakin pelätään äänen katoamista tuuleen ja puhunta ohjataan kontaktien asemesta suoraan katsomoon; reaktiot roolihenkilöiden välillä jäävät valjuiksi ja kipinä kytee. Mutta kuuluvuus on taattu.

Maria Väliahde hoitaa Pikku-Niilon osan varmaotteisesti ja vakuuttavasti. Esitysten myötä ilmaisuun saataneen hieman lisää leikillisyyttä, ilveilyä, tilanteiden synnyttämää sisäistä hykerrystä, joka kasvaa kasvamistaan jokaisen Niilon onnistumisen myötä. Näin rooli kehittyisi esityksen nousujohteisuuden mukana.

Iso-Niilo on pahisten esikuva, jolle mikään ei ole niin pyhää, että se pysäyttäisi härskit ja itsekkäät pyrkimykset. Eeva Ikonen tekee roolin taidokkaasti, sortumatta mässäilemään pahuudella. Kirsi Pelkonen sen sijaan vie lukkarin roolinsa potenssiin kymmenen, mutta saa hallittua ylinäyttelemisen niin, ettei ilmaisu hajoa.

Iso-Niilo ja Pikku-Niilo on tarina aikuisille lastennäytelmän muodossa, mikä on Andersenille hyvin tyypillistä. Moraalinen sanoma on selkeä ja yhä ajankohtainen. Lapsikatsojille esitys sopii syystä, että väkivaltaan otetaan hyvin taidokkaasti hupaileva asenne. Perheen ihan pienimmät jättäisin kyllä kotiin.

Käsikirjoitus H.C. Andersen. Sovitus ja ohjaus Aira Airola. Rooleissa: Noora Pelkonen, Mimosa Pelkonen, Oona Putkonen, Tiia Korhonen, Maria Väliahde, Eeva Ikonen, Kirsi Pelkonen, Marjatta Pitkänen, Jouko Kurki, Tuire Hautakangas, Pirjo Kihlström sekä nuket.

Jorma Pollari

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje

Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Seuraa meitä Facebookissa

Työpaikat