Katsot Keskisuomalaisen arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 04.03.2012 21:07

Teatteri Ilona - Aleksin lipas

Ensi-ilta Kangasniemellä 3.3.2012

Kangasniemeläinen teatteri Ilona ei palvele yleisöään ainoastaan kesäteatterina vaan tuottaa myös talvikauden ohjelmistoa: Pia Kärkkäinen-Hannikaisen käsikirjoittama ja ohjaama Aleksin lipas on vuorossa. On aina kunnioitettavaa, kun paikallisvoimin tuotetaan myös kantaesityksiä. Hienoa!

Tällä kertaa silmiinpistävän vaikuttavaa on esityksen puvustus. Työryhmä on luonut etenkin daameille näyttäviä asukokonaisuuksia, jotka ilmentävät oivallisesti myös niitä kantavien roolihenkilöiden persoonallisuutta. Kun pukuihin lisätään rikas elekieli Terttu Laitisen tapaan, hyvä tulee.

Saksofonisti Hannu Keinänen on luonut Kärkkäinen-Hannikaisen teksteihin tarttuvia ja eheyitä melodioita, joiden esittäminen ei ole ilonalaisille liian haastavaa. Musiikki on toinen ilon aihe. Niin Laitinen kuin Tuula Tullakin saavat sooloihinsa sekä kevytkenkäisyyttä että riittävää kohtalokkuuttakin.

Kokonaisuutta ajatellen tällekin esitykselle olisi eduksi, jos ohjaaja ei olisi käsikirjoittaja itse. Niin yleensä on. Ulkopuolinen ohjaaja rohkenee ja oivaltaa tehdä esityksestä monimuotoisemman, huomaa tekstin puutteet paremmin, koska tarkkailee itsekin sitä katsojan, ei luojan silmin.

Esittäjien ilmaisussa saisi olla kunnon annos lisäpontta ja heittäytymistä. Mitä enemmän roolit erottuvat niin tempon, temperamentin kuin kokonaisilmaisunkin suhteen, sitä parempi. Myös vilkuilut yleisöön pitää saada pois ja henkilöiden on puhuttava toisilleen ja reagoitava toistensa puheisiin voimakkaammin.

Valitettavan suuri osa repliikeistä kuulostaa pitkähköiltä, myös turhan paperisilta ja kirjallisilta, ei suusta temmatuilta. Dialogin kirjoittamista kannattaa opiskella lisää, sillä ohjaaja-käsikirjoittajalla on kuitenkin selvästi suuri rakkaus ja palo draamaan.

Aleksin lipas tarjoaa kuitenkin miellyttävän ja jopa hellämielisen parituntisen leppoisassa tunnelmassa. Mutta siis vain vajaan viikon ajan. Viimeinen esitys on sunnuntaina 11. maaliskuuta.

Jorma Pollari

Käsikirjoitus ja ohjaus: Pia Kärkkäinen-Hannikainen. Musiikki: Hannu Keinänen. Valot: Ari Laitinen. Rooleissa: Jarmo Tyrväinen, Maikki Wahlman, Terttu Laitinen, Tuula Tulla, Harri Aalto, Anna Tulla, Enni Tulla, Jari Markus.

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje

Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Seuraa meitä Facebookissa

Työpaikat