Katsot Keskisuomalaisen arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 05.08.2012 21:08

Teatteri Kuhaus – Pekka Puupää kesälaitumilla

Pekka Puupää ja Pätkä ovat osa suomalaista huumoriperinnettä. Heidän hahmoihinsa kätkeytyy myös pala omintakeista sankari-ihannetta: aina rohkeasti yritetään, epäonnistumisten jälkeen noustaan pystyyn katse luotuna eteenpäin, molempien sisimmässä ehdoton hyväntahtoisuus muita kohtaan, vaikka möhläilyt aiheuttavatkin monenlaista mieliharmia heille itselleen ja heidän kohtaamilleen ihmisille.

Pekka ja Pätkä seikkailevat nyt Lamminmäen tilalla Joutsassa, hauskassa ladossa. Teatteri Kuhaukselle Reino Helismaan käsikirjoituksen perustuvan Puupää-hupailun ovat ohjanneet Anu Rankila ja Puupään osan hoitava Pekka Aarnio. Ajankohtaan nähden Pekan ja Pätkän kesämökkiskandaali on hyvä valinta. Kesäinen ja juoneltaan selkeä, helposti seurattava.

Helismaan käsikirjoitus ei perustu nokkeliin sanaleikkeihin, farssimaisiin juonenkäänteisiin eikä elokuvakäsikirjoituksena kovin hyvin ota huomioon näyttämön vaatimuksia. Esimerkiksi dialogi on varsin kömpelöä ja irtonaista. Huumorin on siis kasvettava esittämisestä, toteutuksesta.

Kuhaus panostaa lavastukseen ja rekvisiittaan. Hyvin toimii. Esitystä elävöitetään Pekka Lehtosen musiikilla. Mikäpäs siinä. Roolihahmojen suhteen luovuutta soisi käytettävän enemmän. Sirkka Virtasen Justiinassa on aitoa yritystä, Iiris Ilmosen Pätkässä niin ikään, joskin Pätkän jatkuva huonotuulisuus on epämiellyttävä valinta. Aarnio luo Pekkaan kosolti sympaattisuutta ja aina hanuriin tarttuessaan nostaa esitystä lentoon.

Ensi-iltaa hangersi eniten rooliin heittäytymisten erilaisuus: puku ja hyvin ulkoa opetellut repliikit eivät luo hahmoa, vaan sisäinen luonne, joka heijastuu katseista, eleistä, liikkeistä, kontaktista muihin henkilöihin ja etenkin reaktioista näyttämön tapahtumiin. Ensi-illassa oli tämän suhteen monen roolin kohdalla harmittavan paljon jäykkyyttä, vähäverisyyttä.

Pekka Puupää kesälaitumilla -näytelmän vaikeus on siinä, että vähäisistä aineksista pitäisi saada syntymään mojova soppa. Kun alkuperäinen teksti ei siinä ole avuksi, kukin esittäjä voi keksiä lisäkeinot saadakseen roolihahmonsa täyteen liekkiin; samalla lievästi liian hidas tempokin kiihtyy ja esitys synnyttää värinöitä, jotka tarttuvat yleisöön sitä innostavasti.

Käsikirjoitus Reino Helismaa. Sovitus Tiina Uotila. Ohjaus Anu Rankila ja Pekka Aarnio. Musiikki Pekka Lehtonen. Rooleissa Pekka Aarnio, Iiris Ilmonen, Sirkka Virtanen, Essi Tapper, Aino Kosonen, Olli Syvälä, Sirkka Saarinen, Jouko Nieminen, Marja Sokkanen, Pinja Riihiaho, Tiina Löfgren-Rimpi.

Jorma Pollari

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje

Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Seuraa meitä Facebookissa

Työpaikat