Katsot Keskisuomalaisen arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 31.08.2012 20:50

Vaisu Viulunsoittaja

Viulunsoittaja katolla

Helsingin kaupunginteatterin Viulunsoittaja katolla -suurmusikaali on ennalta taattu myyntimenestys.

Yleisö käy myötäelämässä juutalaisyhteisön surkeaa kohtaloa sadan vuoden takaisessa Ukrainassa aina uudelleen. Jerry Bockin musiikki tarttuvine hitteineen ja lukuisista tulkinnoista tutuksi tullut tarina kiehtovat jatkuvasti.

Ensi-illan jälkeen ennakkokohu tosin osoittautuu suurelta osin perusteettomaksi – sen verran hengettömällä rutiinilla ruotsalaisen Hans Berndtssonin ohjaama esitys viedään läpi.

Uuden tulkinnan ehkä hämmentävin yksityiskohta on Tevjen pääroolin esittävä Esko Roine. Hän oli mukana pienehkössä kerjäläisen roolissa jo helmikuussa 1966, jolloin kaupunginteatteri valmisti musikaalin eurooppalaisen kantaesityksen. Yli neljä vuotta pyörinyt tuotanto on yhä Suomen katsotuin teatteriesitys.

Tällä kerralla näytelmä ei sittenkään onnistu saamaan yleisöä mukaan. Esko Roine on väsyneen rutinoitunut paljon kokeneena viiden tyttären isänä. Ruotsalaiskoreografi Rebecca Evanne on ymmärtänyt jättää tansseista vauhdikkaat ripaskat kokonaan pois, mutta yleisönvillitsijäksi tarkoitettu kapakkakohtaus venyy teennäisen pitkäksi.

Taitava suurten näyttämötilojen kuvittaja Ralf Forström ei todellakaan olisi voinut rakentaa Anatevkan juutalaiskylää yllätyksettömämmin. Harmaa, ruskea ja musta ovat lavastekankaiden ainoat värit. Hirsitalot roikkuvat ilmassa sikin sokin kuin Marc Chagallin maalauksissa.

Iloiset yllätykset ja yksityiskohdat ovat vähissä, mutta kyllä niitäkin livahtaa mukaan. Kylän vanha ja viisas rabbi (Matti-Olavi Ranin), jonka puoleen käännytään aina ongelmatilanteessa on onnistunut komediahahmo.

Itse viulunsoittaja (ensi-illassa Mauri Saarikoski) on ennen väliaikaa usein lavalla ja valloittaa akustisen viulunsa karhealla taikuudella. Välillä hän vaipuu näyttämön lattialle kuin takavuosien naispuoliset kyykkyviulistit.

Esko Roineen lauluosuudet ovat näytelmän kolmas suuri ilon aihe. Roinetta on totuttu pitämään mainiona komedianäyttelijänä, mutta ei varsinaisena laululintusena. Nyt käsitystä on syytä tarkentaa.

Viulunsoittaja katolla rakentuu onnistuneen musiikin varaan. Markku Luuppalan johtama suuri orkesteri tekee takuuvarmaa työtä. Musiikillisesti tyylisuunnat vaihtelevat juutalaisen klezmerin, mustalaismusiikin, venäläisen kasatzokin ja viihteellisen amerikkalaisen musikaalimusiikin välillä.

Käsikirjoitus: Joseph Stein. Musiikki: Jerry Bock. Suomennos: Esko Elstelä, sovitus Sanna Niemeläinen, Merja Turunen. Ohjaus: Hans Berndtsson. Koreografia: Rebecca Evanne. Lavastus ja puvut: Ralf Forström.

J.T. Laakso

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje

Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Seuraa meitä Facebookissa

Työpaikat