Katsot Keskisuomalaisen arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 22.07.2011 21:37

Keitelejazz - Wilko Johnson, Hamburg Blues Band & Arthur Brown, Enu's Blues Band & Pepe Ahlqvist

KEITELEJAZZ

Wilko Johnson,

Hamburg Blues Band &

Arthur Brown,

Enu's Blues Band & Pepe Ahlqvist

Äänekoskella 21.7.2011

Bluesrock-illan Äänekoskella avasi entinen Dr. Feelgood -kitaristi Wilko Johnson yhtyeineen minuutilleen aikataulussa. Vaikka mustapukeisten miesten karisma kärsi avaajan roolista, Johnson kietoi pian kuulijat hypnoottiseen otteeseensa.

Johnson on uskomaton kitaristi. Avokäsin paiskotussa soitossa ei erota sooloja kompista tai riffeistä, ja vasen ja oikea käsi eivät näyttäisi edes kuuluvan samalle soittajalle. Tyyliltään musiikki oli jo Feelgood-kaudelta tuttua "punk-bluesia", perinteisemmistä blueskitaristeista mieleen tulee lähinnä Bo Diddley.

Johnsonille kitara oli lyömäase. Välillä se toimi sananmukaisesti rynnäkkökiväärinäkin - ja yleisöstä näki, että monin paikoin osui ja upposi.

Näin Johnsonin edellisen kerran Alavudella yli 30 vuotta sitten. Tukka oli lähtenyt ja liskomainen liike hidastunut, mutta sama tuttu maaninen hullunkiilto oli jäljellä. Ilmeilyt olivat maneereja, soittamisen Johnson hoiti vaivattomasti, toisin kuin kieltämättä taitava basisti Norman Watt-Roy, joka tuntui rempovan jokaisen soinnun hikisellä tuskalla.

Jo "hypnoblues" vei, mutta viimeistään loppupuolen Feelgood-hitit Roxette ja Back In The Night räjäyttivät tunnelman. Ylimääräisiä ei silti kuultu bändin kireän aikataulun vuoksi.

Saksalainen Hamburg Blues Band oli saanut kovan luokan vahvistuksen, Colosseum-kitaristi Clem Clempsonin, joka sooloili kovat odotukset perusbändinsä lauantain keikalle. Tunnelma sähköistyi, kun laulusolistiksi asteli mustiin naamioitunut, 1970-luvulta tuttu lavaspektaakkelien esi-isä Arthur Brown.

Avaus, Bob Dylanin A Hard Rain's A-Gonna Fall oli tuttu jo Brownin varhaisilta levyiltä, samoin teatraalisen kauhubluesin musta klassikko, Screamin' Jay Hawkinsin I Put a Spell on You. Lopulta kuultiin tietysti myös Brownin suurin hitti Fire!. Puolen tusinaa kappaletta tulkinnut Brown oli paitsi velhomainen sirkushahmo myös kelpo solisti. Hänen latautunut äänensä täytti hyvin kaiken sen tilan, joka yhtyeen tukevista taustoista jäi jäljelle.

Päätöskokoonpano vastasi parhaiten illan perusteemaa. Pepe Ahlqvist on parempi harpisti kuin kitaristi, mutta paikallisille soittajille esiintyminen päälavalla hänen kanssaan oli palkitseva ja terapeuttinen kokemus.

TAPANI LUOTOLA

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje

Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Seuraa meitä Facebookissa

Työpaikat