Katsot Keskisuomalaisen arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 01.11.2011 20:23

ANU SILFVERBERG - He eivät olleet eläimiä

Avain 2011. 180 s.
Lapsen tunnustus saa aikuisen tunnustamaan. Odottava äiti ei keksi, mikä erottaa hänet odottavasta siasta. Masentunut nainen löytää äidinvaistonsa vieraan lapsen kanssa.

Anu Silfverbergin uusi novellikokoelma on kokoelma arjen lähikuvia. Ihmisiä katsotaan tarkalla suurennuslasilla, joka tavoittaa pienimpienkin eleiden ja ilmeiden merkitykset. Tosia lauseita ei häiritse kiemurtelu tai koreilu.

Ei ole sattumaa, että novelleissa toistuu lapsuuden teema ja eläinmotiivi. Lapset ja eläimet kun toimivat meitä aikuisia rehellisemmin, aistinvaraisesti, ja samankaltaista spontaaneja aitouden kuvia novellitkin pyrkivät rakentamaan.

Välittömyyden vastakohtana ovat novellien aikuiset, joiden selät syystä tai toisesta ovat painuneet kumaraan. Vaikka kokoelmassa on tummia sävyjä, ei sitä voi kutsua läpimelankoliseksi. Lopussa läikähtää usein toivo, kun totuus löytyy taaksepäin katsomalla ja entisestä vapautumalla.

Tarinoissa toistuu pieni vinksahtaneisuus ja nurin kääntäminen: teinitytön yöllinen pakomatka kääntyy seuraajan säikyttelyksi ja eksäänsä takertuva eronnut nainen päästää irti mentyään liian lähelle. Lohduttavaa on se, että outous osoittautuu lopulta arjen outoudeksi. Epätäydellisyyden salliminen tuo mukaan lämpöä.

Silfverberg jatkaa nyt kaunokirjallisin keinoin sitä, mihin viime vuonna ilmestynyt esseekokoelma Luonto pakastimessa jäi: pohdintaa siitä, mikä ihmiset ja eläimet oikeastaan erottaa toisistaan.

Vaikuttavin esimerkki tästä on novelli Emakkohäkki, jossa raskaana oleva nainen hiippailee nautojen sekaan päiväunille kokeakseen, miltä tuntuu elää ritilähäkissä ja luopua lapsestaan heti synnytyksen jälkeen.

Harmi vain, että aiheen tärkeydestä huolimatta eläinmotiivi ei aivan jokaiseen novelliin sovi. Välillä tuntuu siltä, että sitä kuljetetaan mukana vain, jotta novellit saataisiin pakattua mahdollisimman yhtenäiseen pakettiin.

SAIJA RÄSÄNEN

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje

Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Seuraa meitä Facebookissa

Työpaikat