Katsot Keskisuomalaisen arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 17.12.2007 18:44

Tule hyvä - Juuli Niemi

JUULI NIEMI Tule hyvä Otava 2007, 224 s.

Runoilijana tunnetun J uuli Niemen ensimmäinen proosateos on yhdeksän novellin kokoelma Tule hyvä. Niemi on nuori kirjailija, joka kirjoittaa sekaisista ja sotkuisista nuorista naisista (ja muutamasta miehestäkin), joille on kipuilun ja elämäntuskan ohella ominaista valtaisa elämänhalu.

Varmaotteiset, kirpeät novellit eivät olisi tarvinneet houkuttimikseen hempeää kansikuvaa ja shokkipinkkejä sisäkansia.

Tarinoiden parikymppiset nuoret horjuvat kynnyksellä. Poistutaan niistä kulisseista, jotka ensi alkuun näyttivät aikuisuudelta.Törmäillään kulmiin ja toisiin ihmisiin, harjoitellaan parisuhdetta, itsenäisyyttä. Näissä aikuisten leikeissä päämäärä on yhä sama kuin hiekkalaatikolla hiekkakakkuja taputellessa: tule, tule hyvä. Novellit nappaavat kynnykselläolon ja välitilan sotkun ja kirjoittavat sen rauhallisesti auki. Henkilöt ja aihepiirit ovat ehkä herkkiä ja hauraita, mutta käsittelytapa on juurevaa ja tukevaa.

Parhaiten kokoelmasta jäämieleen Niemen rauhallisen varma kertojanote. Tarinoiden jännite syntyy ihmisten välisistä rikkonaisista suhteista, niihin Niemi osaa luoda imua ja eteenpäin vievää voimaa. Tähän vuorovaikutukseen pääsee myös lukija osalliseksi.

Kirjailijan ote on aito ja raikas, mutta kokoelma jää silti hieman tasapaksuksi. Novellit liukuvat toisiinsa sekä asetelmiltaan että henkilöhahmoiltaan, eikä sanottavaa tunnu riittävän täysipainoiseksi kokoelmaksi. Muutama vahva tarina kuitenkin repäisee itsensä esille. Sotaa vastaan on puhutteleva kertomus kahden lapsuudenystävyksen kohtaamisesta hyytävässä pakkassäässä, johon joko toisen palavarintainen idealismi tai toisen elämään pettynyt katkeruus on tuomittu särkymään. Gerberoissa täydelliset juhlat peilaavat epätäydellistä suhdetta. Päästä ulos -novellin maailmaan tipahtaa sisäkkäismaailma, kun masennuksensa kanssa kamppaileva Nea löytää kadulta tuntemattoman tytön päiväkirjan.

Kokoelmassa on lupausta. Proosa on proosarunoilijalla hyvin hallussa.

EEVA SAESMAA

EEVA SAESMAA

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje

Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Seuraa meitä Facebookissa

Työpaikat