Katsot Keskisuomalaisen arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 12.04.2012 12:49

Päivän valinnat 14.4.

Onnea matkaan, Charlie!

Nelonen klo 15.15

Amerikkalaisista perhekomediasarjoista on vaikea sanoa mitään kovin nerokasta, koska ne muistuttavat kovasti toisiaan. Tänään alkava Onnea matkaan, Charlie! (Good Luck, Charlie) pyörii USA:ssa menestyksekkäästi Disney-kanavalla, joten sen kohderyhmä on perheiden lapset.

Duncanit ovat, tietenkin, periamerikkalainen ydinperhe. Äiti Amy (Leigh-Allyn Baker) ja isä Bob (Eric Allan Kramer) yllättävät kaikki iltatähdellä. Sarjan nimen Charlie on itse asiassa tyttövauva Charlotta.

Äiti palaa töihin, ja isä on yrittäjä, joten vauvan hoitaminen jää pitkälti perheen teini-ikäisten lasten Teddyn and PJ:n vastuulle. Samaan aikaan pitäisi elää omaakin elämää ja kasvaa kohti aikuisuutta.

10-vuotiaasta Gabesta tuntuu siltä, että vauva vie kaiken huomion ja rakkauden häneltä. Tämän harmittomammaksi ei harmiton sitcom-viihde voi muuttua. Tuo ei ollut moite.

Teemalauantai: Titanicin tuhosta 100 vuotta

Yle Teema klo 21.00

Täsmälleen sata vuotta sitten loistoristeilijä Titanic törmäsi jäävuoreen. Titanicin uppoaminen tapahtui kuitenkin vasta huomisen puolella. Titanic-Teemalauantai on siis juuri oikealla paikallaan.

Titanicin muistot elävät yhä on tuore, tänä vuonna valmistunut BBC-dokumentti. Ohjelmassa Titanicin henkiinjääneet ja kuolleiden omaiset kertovat ajatuksistaan ja kokemuksistaan.

Erityisesti onnettomuus iski Southamptoniin, kaupunkiin josta suurin osa miehistöstä oli kotoisin. Entä mitä tapahtui Titanicin ravintolan italialaistarjoilijoille tai laivan orkesterin soittajille?

Dokumenttia seuraa brittidraamaklassikko Titanicin kohtalonyö (A Night to Remember, 1958). Meidän elokuvaharrastajien keskuudessa tuo tunnetaan nimellä ”se parempi Titanic-elokuva”.

Elokuva ei hössötä, rönsyile tai ole tippaakaan imelä. Henkilöhahmot ovat suoraan todellisuudesta. Jopa dialogi on napattu suurelta osin henkiinjääneiden kertomuksista.

Mitä Kiinassa syödään?

Yle Fem klo 16.25

Sanonnan mukaan Kiinassa syödään kaikkia muita nelijalkaisia paitsi pöytiä. Yle Fem uusii viime vuonna nähdyn kahdeksanosaisen ruokasarjan Mitä Kiinassa syödään?

Yhdestä kiinalaisesta keittiöstä puhuminen on härskiä yleistämistä ja yksinkertaisesti väärin. Sama kuin puhuisi eurooppalaisesta keittiöstä ja väittäisi, että se kattaa yhtä hyvin sekä suomalaiset että italialaiset ruokaperinteet. Kiina on valtava maa, jonka eri osissa syödään eri tavalla.

Jokaisessa ohjelmassa keskitytään yhteen tärkeään raaka-aineeseen. Aloitusjaksossa se on tofu.

Metropolitan: Thais

Yle Teema klo 18.40

Jules Massenetin ooppera Thais on säveltäjänsä tunnetuimpia teoksia. Sitä on esitetty hieman harvakseltaan johtuen varsinkin nimiosan haastavasta roolista.

Vuoden 2008 lopulla ensi-iltansa sai New Yorkin The Metropolitan Operassa John Coxin ohjaus, joka sai kiitosta varsinkin tähtisopraano Renée Flemingin esittämästä kurtisaanin roolista. Teemalla nähdään taltiointi Metropolitan Operan kolminäytöksistä melodraamasta.

Muinainen Alexandrian kaupunki on mennyt sekaisin Thais-nimisestä kurtisaanista. Munkkiyhteisössä ollaan huolissaan lumoavan naisen vaikutuksista ihmisiin. Kerran nuoruudessaan kurtisaanin pauloihin joutunut munkki Athanaël eritoten haluaa asiaan muutoksen.

Munkit suostuvat lähettämään hänet Alexandriaan käännyttämään kurtisaania kristillisiin arvoihin.

Marko Ahonen

Seuraa meitä Facebookissa

Työpaikat