Katsot Keskisuomalaisen arkistojuttua. Tämä juttu on julkaistu 18.04.2012 14:57

Päivän valinnat 19.4.

Tiededokumentti:  Vaihdevuodet

Yle Teema klo 21.00

Länsimaissa eliniän odote on kasvanut kymmenillä vuosilla, mikä tarkoittaa, että yhä useampi nainen käy läpi myös menopaussin. Vaihdevuodet ovat yhteiskunnassamme usein synonyymi herkkätunteisuudelle, masentuneisuudelle, ahdistukselle ja ärsyyntyneisyydelle. Ei ole yllättävää, että moni nainen ei suostu myöntämään muutosta ja uutta elämänvaihetta.

Itävaltalaisessa tiededokumentissa haastatellaan yli 45-vuotiaita erilaisia naisia asian tiimoilta. Vierailut kohdistuvat muun muassa Tansaniaan, Ecuadoriin, Espanjaan, Ranskaan ja Japaniin.

Näkökulma on muista saman aihepiirin dokumenteista poikkeava. Nyt verrataan, miten vaihdevuodet käsitetään ja ymmärretään erilaisissa kulttuureissa. Kuinka eri tavalla naiset voivat tuntea tai ajatella samasta asiasta?

 

 

Ase kiikarissa

Nelonen klo 02.45

Ymmärrän hyvin, miten joku voi olla innoissaan autoista, kengistä tai vaikkapa leivänpaahtimista, mutta asehulluus menee yli käsityskyvyn. Kuten hyvin tiedämme, huomattava osa amerikkalaisesta rakastaa aseita ja aseenkanto-oikeutta. Heistä kertoo uusi reality-sarja Ase kiikarissa (Lock’n Load).

Tapahtumapaikka on suhteellisen tavallinen coloradolainen asekauppa. Omistaja Josh T. Ryan esittelee aseita asiakkailleen, jotka toisinaan täyttävät muunkinlaisen hullun kuin vain asehullun määreet. Alakerralla on ampumarata.

Siinä sarja sitten onkin. Yläkerrassa tutustutaan aseisiin, alakerrassa ammutaan. Vaihtelua tulee asiakkaista, ei tosin kovin paljon heistäkään. Ei ihme, että Nelonen on haudannut sarjan yöhön.

Neloselle ja muille kanaville vihjeenä kerrottakoon, että Discovery-kanavan American Guns käsittelee samaa aihepiiriä paljon mielenkiintoisemmin.

 

 

Ulkolinja:  Fukushiman sankarit

TV1 klo 22.00

Fukushiman ydinvoimalaonnettomuudessa japanilaisten henki oli muutaman urhean miehen käsissä. He onnistuivat estämään voimalan täydellisen tuhoutumisen. Nyt miehet kertovat työstään ja paljastavat kuvia palavasta ydinvoimalasta.

Kun ensimmäinen kolmesta reaktorirakennuksesta räjähti, valvomon työntekijät uskoivat kuolevansa. Dokumenttiin haastateltu tutkija Takashi Sato kertoo, että työntekijät totesivat hiljaa toisilleen, että tämä on kaiken loppu ja nyt on paettava. Silti viidenkymmenen työntekijän ryhmä insinöörejä, palomiehiä ja sotilaita pani oman henkensä alttiiksi ja jatkoi työtään. Epäonnistuminen olisi saattanut muuttaa seudun asuinkelvottomaksi satojen vuosien ajaksi ja vaikuttaa katastrofaalisella tavalla ihmisten terveyteen ja maailmantalouteen.

Dokumentissa haastatellaan myös seudun asukkaita, jotka joutuivat jättämään kotinsa. Maanviljelijä Norio Kimuran isä, vaimo ja nuorin tytär olivat kadonneet. Miehen piti päättää, lopettaako etsinnät tuloksettomina vai altistaako itsensä ja eloonjäänyt tyttärensä vaaralliselle säteilylle.

 

 

Iloa  puutarhasta

Yle Fem klo 17.25

Uusin jaksoin jatkuva Iloa puutarhasta on tyylilajinsa veteraani. Sarjasta alkaa jo kymmenes esityskausi. Iloa puutarhassa auttaa katsojia heidän viherpeukalo-ongelmissaan sekä palaa takaisin aiemmilta vuosilta tuttuihin puutarhoihin. Ensimmäisessä osassa Mette Stensholt Schau vierailee pienessä puutarhassa aivan meren rannalla.

Marko Ahonen

Seuraa meitä Facebookissa

Työpaikat