Vanhat Kotilieden kannet ovat taidetta

Martta Wendelinin (1893-1986) taide on aina puhuttanut minua, pääosin Kotilieden vanhojen kansien kuvituksena. Myös Wendelinin kuvittamat muut lehdet, kirjat ja kortit olen bongannut heti. Hänen tyylinsä on koskettava, herkkä ja erittäin kaunis.

Vanhojen Kotiliesi –k ansien kerääminen on jo pitkällä, olenhan aloittanut sen jo 1980-luvun alussa. Kotiliesiä, jotka ovat Martta Wendelinin kuvittamia, on enää vähemmän ja vähemmän tarjolla. Onneksi olen saanut kasaan jo aika monta, yhden ison pahvilaatikollisen.

Jo vuosia sitten kokoelmani kasvaessa pohdin, kuinka pystyisin nauttimaan niiden kauneudesta mahdollisimman paljon. Aluksi, edellisessä kodissamme pyhitin erään seinänpätkän vaihtuvalle Martta Wendelin –näyttelylle. Ostin lasisia irtokehyksiä kuusi kappaletta, joihin vaihdoin kuukausittain uudet kannet. Niistä nautti kaikki. Oli omat pääsiäisajan kannet, kevään kannet, keskikesän, syksyn, talven ja ennen kaikkea joulun kannet, joiden myötä kotiimme tuli aina joulu.

Kun muutimme nykyiseen kotiimme, luovuin tavasta, mutta en kokonaan, vaan jalostin sitä. Aloin kehystyttää kauneimpia kansia. Nyt minulla on keittiön seinällä pyhä paikka, johon vaihdan kauniisti kehystetyn kannen. Tällä hetkellä paikalla on toukokuun kansi, siinä on kimppu suloisia kevään valkovuokkoja.

Osansa näistä taideteoksista ovat luonnollisesti saaneet kaikki lapsemme, mutta myös monet ystävät. Olen kehystyttänyt heille milloin mitäkin syntymä- tai muuta juhlapäivää varten kannen, joka jollain tavalla on liittynyt aiheeseen.

Wendelinin kuvittamia kansia minulla on paljon 1930-, 1940- ja joitakin 1950-luvuilta. Näihin vuosiin on osunut aina jonkun ystävämme kymppivuosien syntymäpäiviä. Eräs musiikinopettajaystäväni sai esimerkiksi 50-vuotislahjakseen Kotiliesi-taulun, joka oli juuri samalta kuukaudelta, mutta tosin eri vuosikymmeneltä kuin hän oli syntynyt. Kuvassa oli nainen, joka soitti pianoa lapset ympärillään

Kommentoi
2000 merkkiä jäljellä
Syötä vahvistuskoodi

Asiasta toiseen

Eija Juutilainen

Toimittaja Eija Juutilainen suhtautuu intohimoisesti ruokaan, sisustamiseen, puutarhaan ja pihaan, lapsiin, koiriin, käsitöihin, tuunaamiseen ja viihtyy kirpputorilla. Hän on neljän lapsen äiti ja kahden lapsen mamma.

Viimeksi kommentoidut