Jääkiekko on silkkaa väkivaltaa. (Kun oikein silmiin katsotaan.)

Mitä ihmettä täällä oikein tapahtuu?

Ymmärrän tietyllä tapaa syksyisen Ben-Amor-Peltonen -kohun. Siinä Semir Ben-Amor hyökkäsi kesken ylivoimapelin Ville Peltosen kimppuun ja rupesi takomaan tätä nyrkeillä. Hätiin kiljuttiin poliisia ja suunnilleen äiti Ammaakin. Ja kaikkea siltä väliltä.

Sitä en ymmärrä, että kaukalossa tapahtuneesta päällekarkauksesta luettiin pahoinpitelytuomio.

Nyt viime lauantainen Jarkko Ruudun Artturi Lehkoseen kohdistunut taklaus on käytännössä rinnastettu Ben-Amorin päällekarkaukseen. Savon Sanomat on kysynyt asiaan mielipidettä osapuilleen kaikilta mahdollisilta tahoilta ja nykäissyt samaan junaan monta muutakin aviisia. Keskisuomalainenkin puuttui tapauksesta tehtyyn lastensuojeluilmoitukseen(!) perjantain pääkirjoituksessaan. Samoin teki Kaleva.

Ilta-Sanomat uutisoi, että lastensuojeluviranomaiset ihan oikeasti tutkivat asian.

Ollaanko tässä nyt tärkeiden yhteiskunnallisten asioiden äärellä? Yhteiskunnallisesti. Tärkeiden. Pääkirjoittajat vaativat, että jääkiekkoväkivalta on saatava loppumaan. Lastensuojeluviranomaiset ja poliisit selvittelevät, että onko tässä nyt aihetta jonkinlaisiin toimenpiteisiin.

SM-liiga ja pelaajayhdistys ilmoittavat yhteistuumin, että ylilyönneistä ropisee jatkossa kovempia rangaistuksia. Se on hyvä. Juurikin liiga on se taho, jolla on - ja täytyy olla - tuomiovalta kaukalossa tapahtuvissa asioissa.

Mutta mikä helvetin jääkiekkoväkivalta? Olen seurannut lätkää tiiviisti pian 30 vuotta, siitä yli puolet työkseni. Laji on perusluonteeltaan aggressiivinen ja sen viehätys perustuu paitsi taitopelaajien ilmiömäisiin suorituksiin, myös vauhtiin ja vaarallisiin tilanteisiin. On aina perustunut. Jääkiekko on taito- ja kontaktilaji. Minulle se on maailman hienoin urheilulaji.

Väkivalta on ruumiillista koskemattomuutta, oikeuksia tai etuja loukkaavaa tai vahingoittavaa voimakeinojen käyttöä, kertoo meille Wikipedia. Siispä ahtaasti tulkittuna jokainen kaukalossa nähty taklaus, olipa sääntöjen mukainen tai ei, on väkivaltaa. Oikeastaan väkivaltaa on sekin, jos laukoo kiekon päin vastustajaa. Jos 170 grammaa galvanoitua kumia napsahtaa suojaamattomaan kohtaan, niin sattuu muuten aivan jumalattomasti.

Jääkiekko on jossain määrin väkivaltainen laji. Kuten on rugby, jenkkifutis, nyrkkeily yms. Vapaaottelusta nyt puhumattakaan. Jokainen leikkiin ryhtyvä tietää, mitä kaukalossa tai kehässä voi olla edessä. Jos homma menee överiksi, annetaan rangaistuksia. Urheilulajeissa on sitä varten kurinpitojärjestelmät. Mikä tässä on niin vaikeaa?

Joskus tekee kipeää. Hampaita saattaa jäädä matkan varrelle tai nenä mennä mutkalle. Olkapäitä ja polvia paukkuu tämän tästä. Ja kyllä, useinkin on tarkoitus satuttaa vastustajaa ihan tahallaan. Satuttaminen taas on ihan eri asia kuin vahingoittaminen. Kun kova, puhdas taklaus ajetaan loppuun asti, se tuntuu. Ruumiinvamman tuottaminen ei kuitenkaan ole sen päämäärä.

En oikein usko, että tämä niin sanottu jääkiekkoväkivalta olisi vuosien varrella mitenkään dramaattisesti lisääntynyt. 30 vuotta sitten SM-liigassa pelasi 10 joukkuetta, jotka tahkosivat 36 ottelun runkosarjan. Nyt joukkueita on 14 ja otteluita 60. Enemmän pelejä, enemmän ylilyöntejä. Ei tämä mitään rakettitiedettä ole. Vaikka oikeastaan jääkiekko on silkkaa väkivaltaa. (Kun oikein silmiin katsotaan.)

Muistan, kun joskus 1980-luvulla Kari Kanervo ja Reijo Mansikka tappelivat Hippoksen keskiympyrässä. (Pahoitteluni asianosaisille, jos pukarit olivat jotkut muut. Muistaakseni asialla oli kuitenkin kaksikko Kanervo-Mansikka) Olin osapuilleen 10-vuotias. En saanut traumoja, eikä minusta tullut väkivaltaista ihmistä. Asiaa ei myöskään kauhisteltu sen enempää.

1990-luvun lopulla joku onneton halusi silloin tällöin haastaa nyrkkihippasille JYPin numeron 36. Paitaa kantoi silloin muuan Jarkko Glad. Haastajalla tuli poikkeuksetta nenä kipeäksi. Ei näistäkään sen suurempaa kohua saatu aikaiseksi.

Liikun nyt vaarallisilla vesillä, kun internet-sisältöjen tuottaminen tuo leipää pöytään. Mutta jääkiekkoväkivalta-termin syntyminen ja asiasta siellä sun täällä vaahtoaminen perustuu pitkälti internetiin. Tätä nykyä jos kaukalossa sattuu jotain poikkeavaa, se on muutamassa minuutissa netissä. Ampparit.comista se hyökkää silmille. Niidenkin, jotka eivät muuten jääkiekon suuntaan korvaansa (tai silmäänsä) lotkauttaisi. Videonpätkä on kaikkien nähtävillä.

Kun Kanervo ja Mansikka pitivät aikoinaan turpiinlyöntikilpailunsa, sen näkivät vain hallissa paikalla olleet. Joku kuuli sen radiosta, toinen luki lehdestä. Seuraavalla viikolla koko episodi oli jo unohdettu.

Jotenkin tuntuu siltä, että suomalaiseen yhteiskuntaan on pesiytynyt joukko ihmisiä, joiden elämäntehtävä on rientää suu vaahdossa paheksumaan milloin mitäkin. Samaan aikaan he pohtivat, mitä kaikkea voitaisiin kieltää ja mitä asioita tehdä pakolliseksi. Laimennetaan keskikaljaa. Suljetaan baarit aikaisemmin. Kielletään alkoholin tarjoileminen urheilutapahtumissa. Karsitaan jääkiekosta sen alkukantainen, aggressiivinen elementti. Piipataan kirosanat Big Brotherista. Kielletään menthol-tupakat. (Joo, se tuli EU:sta, mutta ei siihen ole pakko suostua.)

Jne.

Ärrsyttää!

Linkitän tähän ihan ilkeyksissäni Youtube-koosteen Bob Probert-vainaan ja Tie Domin legendaarisimmista myllyistä. Tuosta.

Taidan myös perjantai-illan kunniaksi avata oluen ja polttaa menthol-savukkeen.

Mistähän saisin vielä hevosenlihaa?

12 kommenttia

Hyvä Heikkilä!
Sihvonen puhui eräässä viikon U-Studiossa SM-Liigan anarkiasta, väkivaltakoodisto puuttuu?
Sen lisäksi, että ylilyönneistä tulisi pelikieltoa niin sitä ennen/jälkeen ko. pelaaja vastaisi ylilyönnistään jäällä, mitä sanoisi tähän Heikkilä?

Ilmoita asiattomasta viestistä

Jumalavi Heikkilä!! Täyttä rautaa toi sun blogis. Mitä halvattua kaiken mualiman "tohtorit" (case Lehkonen) puutuu lätkään. Moniko lätkäjannu puuttuu "tohtorien" toimintaan?? Muutenki, laji ku laji, ni jokaisessa on hienoutusesa ja huonoutusesa.

Ilmoita asiattomasta viestistä

Joopa joo, kyllä ns "toimittajia" ja "urheilun asiantuntijoita" on moneen lähtöön. Suomessa taitaa olla vain 12 lätkätoimittajaa.

Ilmoita asiattomasta viestistä

Nyt kun listasi kaikki henkilöt/tittelit ketkä ovat kommentoineet yhtä myöhästynyttä taklausta... Kyllä tuntuu löytyvän joka lähtöön.

Ilmoita asiattomasta viestistä

Jääkiekon ja nyrkkeilyn ero on tietysti siinä, että lätkässä on tarkoitus tehdä maaleja, nyrkkeilyssä on tarkoitus lyödä. Aika jättimäinen ero.

Voit syödä hevosenlihaa ja juoda olutta, polttaakin, mutta tiedät myös näiden vaarat. Bob Probert tuskin tajusi mitä ne iskut tekivät hänen aivoilleen. Ne on muuten avattu jälkikäteen, no a pretty sight...

Jenkkifutis on jo nyt järkyttävissä ongelmissa, koska kun Harvardin ja Yalen aivotutkijat lyövät tulokset pöytään, niin on vaikea väittää vastaan. Ja President of United States sanoo, että jos hänellä olisi poika, se ei pelaisi jenkkifutista.

Kuoleeko laji a) sen takia ihmiset pelkäävät aivovammoja b) sen takia, että taklausten poistamisen myötä laji muuttuu täydellisesti vai c) a+b?

NFL:n dirikat ovat koko ajan kongressin kuultavina aivotärähdyksistä. NHL selviää niistä sen takia, että 70% kongressin jäsenistä ei ole ikinä kuullutkaan jääkiekosta...

Lätkällä on tietysti se etu, että se voi ainakin teoriassa elää myös kokonaan ilman taklauksia. Ilman tappeluita nyt ainakin, varmaan jokaiselle on tässä kohtaa selvää, että iskut nyrkillä käkättimeen aiheuttavat myös aivotärähdyksiä, aka aivovammoja.

Todennäköisesti 50 vuoden päästä Heikkiläkin yrittää lapsenlapsilleen selittää miksi jääkiekko oli joskus laji, jossa yritettiin tappaa vastustaja. Ellet siis ole sitä ennen tukehtunut siihen hevosenlihaasi.

Ilmoita asiattomasta viestistä

Et kai sääkin liity siihen kovan linjan lätkäjätkien kuoroon, joka laulaa falsetissa suureen ääneen, miten jääkiekkoilun kirjoittamaton "koodisto" ja "pelin henki" voittavat mennen tullen Suomen lain?

Ilmoita asiattomasta viestistä

Heikkilä nyt joko unohtaa tai sivuuttaa erään olennaisen pointin. Kannattaisi lukea kollega Kulmalan kolummi samaisesta aviisista uudestaan.

Tapaus Ruutua on katsottava laajemmasta kontekstista kuin pelkästään omasta maailmankuvasta käsin. Ruutu on täysin välinpitämätön vastustajaansa kohtaan. Pahinta on, että suuri yleisö (pois lukien toki KalPa-fanit) ovat yhtä välinpitämättömiä. Huom, juuri tuo on pahinta! Ei edes itse Ruudun taklaus.

Ei tässä nyt ole siis kyse siitä, että joskus ennenkin on mätkitty turpaan tjsp. Tai että pikkukatsojalle ei ole jäänyt siitä traumoja. Kulmalan tavoin olen kyllä nyt huolestunut ihan jostain muusta kuin itsestäni.

Ilmoita asiattomasta viestistä

"Et kai sääkin liity siihen kovan linjan lätkäjätkien kuoroon, joka laulaa falsetissa suureen ääneen, miten jääkiekkoilun kirjoittamaton "koodisto" ja "pelin henki" voittavat mennen tullen Suomen lain?"

Tähän logiikkaan liittyen haluaisin kuulla Aki Miettisen mielipiteen miten Suomen laki ja esimerkiksi vapaaottelu sopivat yhteen?

Ilmoita asiattomasta viestistä

Kommentaattori: En ole unohtanut tai sivuuttanut mitään. Esitän vain oman mielipiteeni.

Eihän tässä nyt ole herran tähden yhdestä Jarkko Ruudusta kyse. Kyse on tuomiovallasta. Kenellä se on, kun SM-liigaottelussa sattuu ylilyönti? Oma näkemykseni on, että se ei voi olla kenelläkään muulla kuin SM-liigalla muuta kuin täysin poikkeuksellisissa tapauksissa.

Toisekseen kysymys on siitä, että internet-aikana asiat saavat täysin erilaiset mittasuhteet julkisessa keskustelussa kuin vielä vaikkapa 20 vuotta sitten. Isossa kuvassa en usko pelin olevan sen väkivaltaisempaa kuin ennenkään. Asiat vain nousevat huomattavasti laajemmin esille ja halukkaita keskustelijoita on enemmän.

Vai oletteko veljet (ja sisaret?) sitä mieltä, että jääkiekosta on tullut huomattavasti väkivaltaisempi laji, kuin mitä se oli esimerkiksi 20 vuotta sitten? Noin niin kuin isossa kuvassa.

Veli JH: Kontaktilajeissa on aina terveydelliset riskinsä. Jos halutaan, että jääkiekko ei enää tulevaisuudessa ole kontaktilaji, niin se on sitten asia erikseen. Enkä puhu nyt tappeluista, joita niin kiihkeästi vastustat, vaan taklauksista.

Tuja: Sihvosen kanssa olen välillä huolestuttavan monesta asiasta samaa mieltä.

Ilmoita asiattomasta viestistä

Jep sielläkö on joku järjestö ajamassa NFL:ää alas? Niiden mielestä on kauheaa kun tulee vahinkoja. Käykää kysymässä pelaajilta, mikä heitä kiehtoo lajissa. Muistakaa, että on myös ihmisiä, jotka elävät vaaran tunteesta.

Ei lätkä ole enää lätkää siinä vaiheessa kun siellä ei satu vahinkoja.

Ei vapaaottelussa ole mitään pointtia jos siellä ei voi myös itse saada nokkaansa.

Ei ralliautoilu ole rallia jos kuskit eivät tiedosta että käy huonosti kun mennään metsään.

Ei lumilautailijat nauti lajista jos siinä ei ole vaarantunnetta.

Olette varmasti kuulleet extremelajeista tai kontaktilajeista. Kaksi eri asiaa mutta pointtina se mikä lajeissa ihmisiä kiehtoo on se että siellä voi oikeesti sattua jotain. Käykää kysyyn Ari Vataselta, mikä rallissa (erityisesti b-sarjassa) kiehtoo.

Koitan tässä ny pointtina saada sitä ulos, että on myös ihmisiä, jotka elävät (joissain tapauksissa myös lyhyen) elämän ja ovat nauttineet joka hetkestä. Jos ei ole valmis menettään jotain niin ei voi voittakaan, uhkapelin nyrkkisääntöjä. Nämä alan harrastajat ovat juuri niitä ihmisiä, jotka tykkävät elää elämän "kaikki tai ei mitään" periaatteella, ettei tarvitse sitten kiikkustuolissa kiukutella kuinka ei jäänyt elämästä oikein mitään kätösee.

Ilmoita asiattomasta viestistä

Mä muistelen, että Kanervan ja Mansikan mylly olisi ollut B-pisteellä. Voin kyllä muistaa väärinkin. Nyt ollaan joka tapauksessa asian ytimessä monessakin mielessä. Loistava kirjoitus, Tumppi!

Ilmoita asiattomasta viestistä

kerrankin kolumnistin kanssa samaa mieltä..ja tänään vielä kiekosta jutellessa puhuin ihan samaa..ensimmäistä kiekkopeliä kun olin katsomassa, tappelun alkaessa yleisö huusi "luuta ja verta"..peli ei ole muuttunut mihinkään..

Ilmoita asiattomasta viestistä

Kommentoi
2000 merkkiä jäljellä
Syötä vahvistuskoodi

Kaikki kommentit moderoidaan ennen julkaisua.

Pressiboksi

Tuomas Heikkilä

Tuomas Heikkilä

Jääkiekkoiluun erikoistunut vapaa toimittaja Tuomas Heikkilä kommentoi ja ihmettelee blogissaan jääkiekkomaailman menoa. "Arvovaltaisen" Urheilulehden rankingin mukaan Heikkilä on Suomen 12:nneksi paras lätkätoimittaja.

Viimeksi kommentoidut

Tämä oli tässä, kiitoksia kaikille