Miksi liitto ei seiso visionsa takana?

Kahdeksan vuoden sisään Euroopan kymmenen parhaan maan joukossa kaikilla mittareilla tarkasteltuna. Palloliiton 2020-visio on itsessään poikkeuksellisen kunnianhimoinen, mikä ei automaattisesti tarkoita huonoa asiaa. Päivän Helsingin Sanomat purki visiota ansiokkaasti juniorimaajoukkueiden tämän vuoden otteiden kautta. Luvut olivat murheellista luettavaa.

Pienet Huuhkajat ( U16-U21) ovat tänä vuonna pelaamistaan 50 ottelusta voittaneet yhteensä viisi peliä. Luku on järkyttävä, pyörittelepä sitä mistä näkövinkkelistä tahansa. Hesarin haastattelussa huippujohtaja Petri Jakonen piiloutui kokonaiskuvan taakse. Kyllä, pelaajien jalostaminen paremmiksi yksilöiksi on varsinkin nuoremmissa ikäluokissa tärkeää. Samanaikaisesti muissa lajeissa on lähinnä karun olympiakesän takia puhuttua normaalia enemmän henkisten asioiden tärkeydestä. Eihän tästä maasta yksinkertaisesti voi kasvaa voittavia jalkapalloilijoita, jos jokaisessa ikävuosimaajoukkueessa nuori oppii häviämään kerta toisensa jälkeen. Voittamista pitää opetella ja siihen pitää kasvaa aivan samalla tavalla kuin vaikka maalintekoon.

Liiton toimintastrategiassa sanotaan vision olevan ”unelma ja siksi erittäin kunnianhimoinen, se ei ole konkreettinen tavoite”. Ymmärrän ensimmäisen kohdan. Ei ole järkeä maalailla visioita, jotka toteutuvat ilman suuria yhteisiä ponnistuksia sormia napsauttamalla.

Sen sijaan oman vision ampuminen alas heti sivulauseessa on yhtälö, jota on vaikea normaalilla logiikalla ymmärtää. Ilmiö on kuin toisinto koulujen välitunneilta. Pienempi kiusaa isompaansa niin kauan kunnes isompi koululainen suuttuu ja aikoo motata pienempää takaisin. Siinä vaiheessa pienempi hätääntyy ja lyö homman läskiksi toteamalla, että eihän hän tosissaan ollut. Minkälaisen signaalin tämä lähettää niille, jotka ovat laittaneet satoja tai tuhansia tunteja ajastaan siihen, että suomalainen jalkapalloilu olisi oikeasti 2020 Euroopan kärkikahinoissa?

Jos kerran asettaa kovat tavoitteet, täytyy niiden takana myös seisoa. Nössöily tässä vaiheessa ei ole mistään kotoisin, eikä palvele ketään.

Kommentoi
2000 merkkiä jäljellä
Syötä vahvistuskoodi

Rangaistusalue

Tuomas Kaarkoski

Rangaistusalue-jalkapalloblogissa toimittaja Tuomas Kaarkoski seuraa pallon liikkeitä ja lajiin liittyviä ilmiöitä Keski-Suomesta käsin.

Rangaistusalue Twitterissä:
http://twitter.com/rangaistusalue

Viimeksi kommentoidut