Tyhjät kirstut ja helsinkiläinen ikkuna Eurooppaan

Kuten kaikki tietävät, HJK menetti viime kauden aikana ison nipun laadukkaita pelaajia. Luonnollisen kierron mukaan helsinkiläiset yrittävät paikata aukot uusilla laadukkailla pelaajilla. HJK on pitkään vääntänyt TPS:n kanssa Toni Kolehmaisesta, joka yleisesti tunnustetaan liigan parhaiden keskikenttäpelaajien joukkoon.

Perjantain Ilta-Sanomissa 23-vuotias lupaus ilmoitti suoraan, että totta kai siirto HJK:hon kiinnostaa. Toteutuessaan Kolehmaisesta maksettaneen yksi suurimmista siirtosummista, joka suomalaisten joukkueiden kesken on maksettu. Se on kuitenkin vain osa kokonaisuutta. Entinen liigaratsu Antti Pohja summasi asian hyvin Twitterissä: ” Kolehmaisen lausunto on enemmän kuin sanojensa summa: se kiteyttää murroksen, joka menossa. Ei ole aina ollut "totta kai" -asia.

Vuodesta 2010 mustavalkoisessa nutussa vääntänyt Kolehmainen ei ole mikään turkulaisuuden ruumiillistuma, mutta silti äärimmäisen suosittu TPS-perheen jäsen. Seurauskollisuus ympäri maailman on jo vuosia kuihtunut kuihtumistaan, mutta silti Kolehmaisen lausuma “totta kai” tekee kipeää monessa turkulaisessa jalkapalloihmisessä. Sopimuksenalaista profiilipelaajaa voi huoletta haukkua raha-ahneeksi petturiksi, siihen turkulaisilla on täysi oikeus, mutta kolikolla on aina toinenkin puoli.

Kolehmaisen näkökulmasta HJK on paras ikkuna Euroopan kentille, mitä Suomesta löytyy. Nuori mies on laskenut kylmästi yhtälön.Tuossa yhtälössä Kolehmaisen omat pelilliset rahkeet riittävät Veikkausliigaa suurempiin ympyröihin ja HJK:n europelit ovat tasaisin polku, jota pitkin tuohon unelmaan voi päästä käsiksi.

Toteutuessaan siirto vahvistaa paria muutakin vallalla olevaa trendiä. HJK on viimeisen vuoden aikana repinyt entistä enemmän pesäeroa muihin liigaseuroihin. Seuralla on talous kunnossa ja Klubi nähdään yleisesti parhaimpana ponnahduslautana isommille areenoille. Muuten globaali taloustilanne on näyttänyt karun puolensa Veikkausliigalle. Kirstujen pohjat paistavat useassa liigaseurassa. Laadukkaisiin pelaajiin ei yksinkertaisesti ole varaa. Juuri sen takia moni taitonsa jo useana vuonna osoittanut liigajyräkin on yhä ilman seuraa, vaikka Liigacup pyörii jo.

Pelaajamäärän ylitarjonta suhteessa kysyntään on tuonut mukanaan myös ikäviä sivuilmiöitä, joista Juha Reini kirjoittaa blogissaan.

2 kommenttia

Pieni korjaus hyvään kirjoitukseen: Toni Kolehmainen on syntynyt vuonna 1988 eli täyttää tänä vuonna 24-vuotta.

Omasta mielestäni Kolehmainen siirsi lausunnossaan vastuun seuroille eli jos helsinkiläiset maksavat tarpeeksi niin TPS myy. Hän tyytyy kohtaloonsa oli se sitten Turku tai Helsinki. Kiinnostusta on kumpaakin vaihtoehtoon.

Koko jutun taustalla oli TPS:n toimitusjohtaja Marco Casagranden vastaus kysymykseen HJK:sta ja Kolehmaisesta TPS:n tiedotustilaisuudessa torstaina. Siinä Casagrande totesi, että neuvotteluyhteys on ja pelaajaa ei voi väkisin pitää. Tässä tapauksessa Kolehmainen voi marssia TPS:n toimistoon ja vaatia siirtoa. Näillä näkymin HJK ei maksa TPS:n vaatimaa siirtosummaa ja Kolehmainen ei ole vielä vaatinut siirtoa. Tämä sama koskee niin Hongan tai JJK:n pelaajia joista osa varmasti vahvistaisi HJK:ta.

HJK on varmasti paras siirtoikkuna ulkomaille tällä hetkellä, mutta HJK ei suinkaan ole ainoa seura mistä ulkomaille on ponnistettu. Muun muassa Kolehmaisen nykyseura TPS on tehnyt lukuisia pelaajakauppoja kotoista liigaa suuremmille areenoille viime vuosina. Viimeisempänä lähtijänä Jere Uronen Ruotsiin siirtokorvauksen kera.

Vähän liikaa tunnutaan jokaisessa nurkkauksessa laskevan tuon yhden arpaonnea vaativan europelin varaan. Seuraavaksi vastassa voi olla joku Moldovan ihme jolla on kymmenen Veikkausliigaa parempaa brassia kentällä ja siinä suomalaisella joukkueella ei ole mitään jakoa eikä näyttöpaikkoja pelaajilla.

Ilmoita asiattomasta viestistä

Ikälipsahdus korjattu. Kiitoksia Kyösti muutenkin asiallisesta palautteesta.

Ilmoita asiattomasta viestistä

Kommentoi
2000 merkkiä jäljellä
Syötä vahvistuskoodi

Rangaistusalue

Tuomas Kaarkoski

Rangaistusalue-jalkapalloblogissa toimittaja Tuomas Kaarkoski seuraa pallon liikkeitä ja lajiin liittyviä ilmiöitä Keski-Suomesta käsin.

Rangaistusalue Twitterissä:
http://twitter.com/rangaistusalue

Viimeksi kommentoidut