Hyönteiset

Kimalaiset ovat oivia pölyttäjiä kasvihuoneeseen. Suomessa oli tavattu vuoteen 2016 mennessä 37 kimalaislaja. Kuvassa on kartanokimalainen.

Viljelijät tilaavat postimyyntikimalaisia, sillä kotimainen tuotanto ei riitä – ulkomailta tuotavien kimalaisten aiheuttamat riskit jakavat asiantuntijoiden mielipiteitä

Tutkija Atte Komonen Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitokselta sanoo, että hyönteisten väheneminen näkyy ihmiselle erityisesti ruokahuollon kautta. Ylistönrinteen metsikössä roikkuu ampiaispyydys, joka liittyy Komosen vetämään tutkimushankkeeseen. Nyt siihen oli tosin jäänyt vain perhosia, kärpäsiä ja sääskiä.

Pölyttäjillä ei mene nyt kovin hyvin – "Populaatioiden taantumisesta on selkeitä merkkejä"

Matarakiitäjä ruokailee voikukalla. Toisinaan tähän lajiin törmää myös päivällä.

Luontokuvat: Arvaa ellet tiedä – Mikä on nakin kokoinen, vihreä ja raidallinen, jolla on peräsarvi?

Dosentti Atte Komonen tarkistaa, onko Ylistönmäen ampiaispyydykseen jäänyt yhtään ampiaista. Samanlaisia olutpyydyksiä viritetään noin 30 pihaan Jyväskylässä.

Dosentti Komonen: Ihmisen ja ampiaisten välit ovat usein tulehtuneet, mutta ihan suotta – surisevat pistiäiset ovat monin tavoin myös hyödyksi

Kolumni: Jos haluat ruokaa vielä tulevaisuudessakin, ryhdy hoitamaan hyönteisiä

Virtavesimittari on sopeutunut elämään virtaavissa vesissä.

Asiantuntijat vastaavat: Ovatko hyönteiset katoamassa? Miksi Vispiläjoen virtavesimittari ilahdutti tutkijoita?

Hyönteiskasvatuksen mahdollisuuksia selvittävän Vinsects-hankkeen projektipäälliköt Tiina Siimekselä Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutista ja Matti Tähtinen esittelivät viime syksynä Saarijärvellä laatikkoa, jossa mustasotilaskärpästen toukkia kasvatetaan.

Tästäkö Pullervolle kilpailija? – Nyt tulee Saarijärven toukkalive

Elinympäristöjen katoaminen, hyönteismyrkyt ja kemialliset lannoitteet ovat vaaraksi myös mehiläisille. LEHTIKUVA/AFP

Joka kolmatta hyönteislajia uhkaa sukupuutto

Kaakonkimalainen kuvattiin Korpilahden Vaarunvuoren kupeessa.

Harvinainen kaakonkimalainen löytyi Korpilahden Vaarunvuoren kupeesta

Helteinen kesä oli leppäpirkkojen mieleen.

Kirvat maistuvat Suomen kansallishyönteiselle

Pyhähäkin munista kasvatettu idänsiilikkään naaras kuuluu luonnontieteellisen keskusmuseon kokoelmiin. Siipiväliä perhosella on lähes seitemän senttiä.

Kerrassaan harvinainen otus – idänsiilikäs on jo hävinnyt Suomesta

Hyttyset vähenivät juhannuksen jälkeen kuivan hellesään vuoksi.

Hyttyset hyytyivät juhannuksen jälkeen – mäkärät kiusaavat edelleen

Ampiaisia on tänä vuonna reilusti enemmän kuin viime vuonna.

Onko käsillä kaikkien aikojen ampiaiskesä? – Piikittävät pörriäiset valtaavat ilmatilan nyt ja tulevina viikkoina

Yksi lapsista tallasi vahingossa maa-ampiaispesän reunaan. LEHTIKUVA / Pekka Sakki

Ampiaiset hyökkäsivät päiväkotilasten kimppuun Lappeenrannassa –  Tutkija: Ampiaiset puolustavat aggressiivisesti pesää, loppukesällä aggressiota aiheuttaa rellestely

Hyttyset imevät ihmisten ja eläinten verta. Ne itse puolestaan ovat lintujen ruokaa.

Itikka imee mieluiten humalaista – tutkija ei luota valkosipuliin tai muihin poppakonsteihin hyttysten karkoituksessa

Jos tulee sadetta, ja on lämmintä lähiviikkoina, sitten on hyttysiä runsaasti keskikesälläkin, tutkija Jari Haimi ennakoi.

Hyttyskesä rävähti iholle – yksi asia lähiviikkoina ratkaisee, iniseekö loppukesästä yhtä raivokkaasti

Hyttysten määrä vaihtelee paikallisesti hyvin paljon.

Hyönteistutkija: Olosuhteet monin paikoin otolliset hyttysille – tästä tiedät, uhkaako "veri-inferno" mökkiäsi

Mehiläiskuhnurit ovat yksi ensimmäisistä kuluttajille tarjoiltuja hyönteisruokalajeja.

Hyönteisruoka voi nyt saada kotimaisuusleiman – ensimmäisenä tuotteena Samu-kotisirkat

Suomessa hyönteisiä on saanut myydä elintarvikkeina viitisen kuukautta.

Kiinnostus hyönteisruokiin odotettua vaatimattomampaa – osa tuotteista jo lopetettu

Tämä taitaa olla ensimmäinen jyväskyläläisravintolan hyönteisannos: jääkarpaloita, suolakaramellia ja kuhnureita pannukakulla.

Hyönteiset tulivat ravintolaruokaan Jyväskylässä: Pannukakun päällä mehiläisiä

Jyväskyläläinen tutkimusryhmä tutkii erityisesti uusia kasveihin, sieniin, kaloihin ja hyönteisiin perustuvia proteiinilähteitä.

Jyväskylän yliopiston ruokatutkimusryhmälle merkittävä rahoitus – tutkivat uusia proteiineja

Sirkkajauhoa ei ole vielä riittävästi tarjolla jotta leipiä riittäisi valtakunnalliseen myyntiin, joten uutuus tuodaan markkinoille asteittain.

Fazer tuo markkinoille maailman ensimmäisen hyönteisleivän

Maa- ja metsätalousministeriö päätti aiemmin syksyllä, että hyönteisten kasvatus ja myynti ravinnoksi on sallittua.

Hyönteisravinnon toimijoille oma yhdistys

Entocuben kotisirkkoja purkissa. Hyönteiset muuttuivat elintarvikkeiksi marraskuun alusta alkaen.

Hyönteiset tulevat ruokakauppoihin – söisitkö jauhopukin toukkia tai sirkkapähkinöitä?

Jauhomatoja voisi jatkossa käyttää proteiinilähteenä.

Tuottajat povaavat hyönteisruoalle kysyntäpiikkiä – tuotanto saattaa jopa tuplaantua

Jauhomatoja työnnetään tortillaan pian Suomessakin.

Jauhomatoja tortillaan ja sirkkoja sipsien korvikkeeksi – hyönteisiä saa pian ruokakaupasta

Ukonkorento on Euroopan suurin sudenkorento.

Hyönteisten jalohaukka lentää mopovauhtia

Muniessaan ruskoukonkorennon naaras dippaa takaruumistaan veteen.
Nikon D4, 400 mm (70-200 mm + 2x telejatke), 1/200 s, f 5.6, ISO 1600, käsivara.

Ruskoukonkorento on yksi Suomen näyttävimpiä hyönteisiä – lähesty varovasti

Hirvikärpäsiä on siellä missä hirviä.

Metsissä voi kävellä vielä ilman riesaa – viileä kesä viivästyttänyt hirvikärpästen kuoriutumista

Vähäinen pölyttäjien pörrääminen voi johtaa esimerkiksi paikallisesti heikkoon mustikkasatoon.

Pölyttäjät selvisivät koleasta alkukesästä vaihtelevasti – mustikkaa voi tulla laikuittain

Mehiläiskuningatar eli emo on pesän ainoa munija.

Mehiläisemojen ongelmat olivat pesien vitsaus viime talvena

Panu Ollikkalan tilalla kotisirkat asuvat munakennoissa.

Hyönteisruoka tulee kauppoihin ensi vuonna

Sukaskärpänen pitää medestä.

Ilmastonmuutos haittaa hyönteisten lisääntymistä

Sirkkoja lautaselle? Jopa 70 prosenttia suomalaisista on kiinnostunut hyönteisruoasta