Ruoka

Tapakset vievät matkalle minnepäin maailmaa tahansa.

Suomalaisia herkkuja ei kannata unohtaa tapaspöydästä – Ahvenet ja kantarellit sopivat suupaloihin erinomaisesti

Kotimaisesta kurkusta on paikoin pulaa – "Sadot ovat heikentyneet"

Juustomestari Markku Liias on kotoisin vain muutaman kilometrin päästä nykyisestä juustolastaan. Kotitilalta tulee maito, jonka hän muuttaa juustoksi.

Leivonmäellä veljesten yhteistyönä valmistuvat juustot ovat suomalaisten gourmet-piirien suosiossa: "Kaikki viedään käsistä"

Hyönteisten käyttäminen ihmisten ravinnoksi on yleistymässä länsimaissakin. Arkistokuva.

Varovaisuus ruokaa kohtaan periytyy – ruokapelko liittyy useisiin elintapasairauksiin

Priimalta näyttävä elintarvike voi olla vaarallinen – lue, mistä tietää, onko ruoka turvallista syödä

Tästä kattauksesta riittää naposteltavaa isommallekin porukalle.

Vietnamilaisesta keittiöstä ruokia myös suomalaiseen kesään – kokeile näitä reseptejä!

Artesaaniruoan SM-kilpailujen yksi kategoria on leipomotuotteet, jossa on seitsemän eri leipien kilpailuluokkaa. Kuvituskuva.

Artesaaniruoan SM-kilpailut Jyväskylään – kategorioita riittää juomista ja kastikkeista liha- ja kalatuotteisiin: "Ruoassa näkyy kädenjälki ja sen alkuperä tunnetaan"

Etenkin broilerin kypsyyden arviointi on grillatessa vaikeaa.

Lämpömittari lihaan niin kuin laturi puhelimeen

Kotileipuri Essi Heikkinen innostui kotona tehtyjen kakkujen myymisestä reilu vuosi sitten. ”Pidettiin kaverin kanssa pop up -kakkukahvilaa edellisessä asunnossani. Kun tuli kyselyitä hirveästi, että teenkö myös tilauksesta, niin olen sitten tehnyt, kun on aikaa riittänyt muiden töiden ohella.”

Valmistujaiskakun voi tilata nykyään myös kotikokilta – Essi Heikkinen on hankkinut noin vuoden ajan lisätienestiä leipomalla

Kurkun kelmuttaminen tai pussittaminen lisää sen säilyvyyttä pari viikkoa, sanoo erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri.

Ärsyttääkö vihannesten muovipakkaukset? Muoviin pakattu kurkku ei kuitenkaan ole epäekologinen – erikoistutkija selittää miksi

Savustettu ruoka maistuu herkulliselta myös kylmänä. Käytä savulohen raaka-aineena vain tuoretta lohta. Lohen kaveriksi sopivat katkarapu-mätisoossi, savustetut uudet perunat ja valkosipulit.

Kiireetön kokki mehevöittää kalan, kasvikset ja juuston savustamalla – katso reseptit

Jonna Lappalainen (vas.) ja Venla Partanen lounastivat Cafe Elosella torstaina. He pitävät myönteisenä asiana, että ravintoloiden on nyt kerrottava kirjallisesti tuoreen lihan alkuperä.

Lihan alkuperä voi yhä jäädä pimentoon – Keskisuomalaisen pistokokeessa Jyväskylässä viisi ravintolaa kahdeksasta noudatti uutta asetusta

Äiti ilahtuu kakusta taatusti, oli se sitten tehty itse alusta loppuun tai kasattu puolivalmisteista.

Äitienpäiväkakun voi tehdä pitkän kaavan kautta tai mutkat suorina: katso reseptit omistautujalle ja oikaisijalle

Suomi on kuminan mahtimaa.

Ei ole ihan sama, mitä mausteita pataan lyöt – nämä yrtit ovat nyt suomalaisten suosikkeja

Perusruokavalio ilman mitään rajoituksia oli Suomi syö -aineiston perusteella yleisin ”ruokavalio” Suomessa vuosina 2008 -2016. Sen suosio myös kasvoi tutkimusjakson aikana.

Yhä useampi syö perusruokaa – ruokavalioiden määrä silti kasvussa

Satu Sjöholm sanoo, että ruoanlaittoon menee nykyisin vähemmän aikaa. Hän syö päivittäin kaksi tai kolme kertaa entisen viiden sijasta.

Jyväskyläläinen Satu, 48, piti aiemmin ketogeenista ruokavaliota vankilana – "Nyt tuntuu, että jatkan tätä lopun ikääni"

Turkki sai idean leivän viiltokuvioihin netistä. Viiltojen kanssa pitää olla tarkkana, ja onnistuneet kuviot vaativatkin harjoitusta.

Makujen Keski-Suomi -valokuvakilpailun herkulliset voittajat selvillä – katso videotallenne julkkisten Taistelevat kokit -kisasta

Kokkaa kuin ammattilainen: huippukokkien reseptit Keski-Suomen päivän kunniaksi

Liha- ja ruokayhtiö HKScanin mukaan Suomessa syödään pääsiäisenä noin kuusi miljoonaa grillimakkaraa.

Moni avaa grillikauden pääsiäisenä – onko tämä siis pääsiäisen uusi perinneherkku?

Heimo Karne pitää ensimmäistä kertaa elämässään käsissään Wagyu-lihaa, josta ei ollut kuullutkaan aikaisemmin. Tiskillä selvisi, että lihaa saa jopa mainostettua kalliimmallakin – sisäfilee maksaa 179 euroa kilolta.

Ostaisitko 149 euroa kilolta maksavan härän ulkofileen? Jyväskyläläinen ruokakauppa otti myyntiin maailmankuulua lihaa, joka on "kerran elämässä" -kokemus

Mämminäkkäri on pääsiäisen ehdoton yllättäjä.

Inhoatko mämmiä? Anna sille vielä yksi tilaisuus ja kokeile mämmimoussea tai -tiramisua

Lidl vetää myynnistä kananugetteja, jotka voivat sisältää muovin palasia

Olli Kotro tilaa yleensä hampurilaisensa puolikypsällä pihvillä, mutta keskiviikkona Revolution-ravintolassa syödyn lounasburgerin pihvin kypsyys jäi varmistamatta.

Ruokavirasto varoittaa raa'asta jauhelihasta – Eivätkö mediumiksi paistetut trendiburgerit olekaan turvallisia?

Certified Master Chef Ron DeSantis ja Mikko Jaatinen tuulettivat sopimuksen varmistuttua.

Suomalaista kouluruokaosaamista Yhdysvaltoihin – Jyväskyläläinen Jamix teki sopimuksen maailmankuulun huippuyliopiston kanssa

Kuin huomaamatta lapsi alkaa tutkia ja maistella raaka-aineita.

Kiellätkö lasta leikkimästä ruoalla? Se on turhaa – leikki auttaa lasta tutustumaan uusiin ruokiin ja raaka-aineisiin

Kauppojen välinen hintakilpailu pitää hintojen kasvun maltillisena, sanoo ekonomisti Hanna Kariluoto.

Ruuan hinta jatkaa nousuaan, kasvisbuumi näkyy jo ennusteissa

Kolumni: Jos haluat ruokaa vielä tulevaisuudessakin, ryhdy hoitamaan hyönteisiä

Lihapullahulluus on Ylen mukaan villinnyt koululaiset Lappeenrannassa.

Yle: Lasten lempiruoat aiheuttivat käsittämättömän biojäteilmiön Lappeenrannassa – yksi oppilas saattanut ottaa 78 lihapullaa linjastolta

Kauppakori Oy:n Minttu Puhakka esittelee kotimaisia kurkkuja, joita on nykyään saatavilla läpi vuoden.

Suomesta saa Euroopan halvinta kurkkua: muun muassa koulujen talviloma sai hinnan putoamaan – sipuli sen sijaan on nyt kallista

Vähemmän lihaa, enemmän kasviksia. Siinä resepti, jotta ruokaa riittää, kun väestö kasvaa.

Alle sadan vuoden päästä ruokaa ei riitä kaikille, jos jatkamme näin – Yhdellä toimenpiteellä pystyisimme ruokkimaan kymmenen miljardia ihmistä

Sami Liimatainen on palkittu hampurilaiskokki.

Jyväskylässä saa Suomen toiseksi parhaan burger-kokin hampurilaisia

Anssi Kantelisen mielestä kokin työ on edelleen kiehtovaa.

Huippukokin alkutaipaleella kattilat saattoivat lentää keittiössä – "Nykyisin olen aika rauhallinen", Top chef -kokki Anssi Kantelinen sanoo

Jyväskylän Sami Liimatainen taistelee Burgermestari-tittelistä.

Jyväskyläläinen kisaa Burgermaister-tittelistä

Sosiaalisen median keskustelut vaikuttavat tuskin suoraan luettuina kuluttajien ostopäätöksiin. Ne kuitenkin kuvaavat nousevaa kuluttajien kiinnostusta, joka puolestaan kanavoituu ostopäätöksiin.

Somessa tiedetään, mitä Suomi syö seuraavaksi – veganismista puhutaan paljon, ja se näkyy kaupoissakin

Kasvis- ja valkoisen lihan aterioita lisätään Jyväskylässä.

Lapsille levää ja hyönteisiä, liharuokaa vain kerran viikossa – Jyväskylä suunnittelee uudenlaista ruokaohjelmaa

Luomua ostaviin liitetään myönteisiä piirteitä, kuten epäitsekkyyttä.

Luomu on "uusi musta" – luomun suosijoita pidetään hienostuneina ja varakkaina, kertoo tuore tutkimus

Raakaravinto saattaa olla liian yksipuolista – "Se voi vaikuttaa lasten ja nuorten kasvuun ja kehittymiseen", ravitsemustieteen professori sanoo

Onko tässä uusi avokadopasta? – Somessa hitiksi noussut resepti sai fetajuuston loppumaan kaupoista

Lidlin jauhelihassa salmonellaa – kauppaketju keskeyttää yhteistyön tanskalaisen lihatalon kanssa

Asiantuntija: "Liha on liian halpaa" – Hinnan tulisi ohjata kuluttaja ympäristöystävällisen ruoan luo, mutta toistaiseksi näin ei tapahdu

Tutkimus: Roskaruoan nuuhkiminen voi hillitä sen himoa

Pettuveden hillo, Uuraisten hunaja ja Leivonmäen juusto kelpasivat Berliinissä – keskisuomalaisyrittäjät otettiin hyvin vastaan Grüne Woche -messuilla

Katso reseptit: Mausteisuudestaan huolimatta marokkolainen ruoka ei ole tulista – ras el hanout -mausteseosta myydään maustekojuissa "heikkotaitoisen kokin valintana"

Marjamehua ja vodkaa – suomalaista ruokaa esitellään Saksassa villin luonnon herkuilla

Tuleeko Burger Battle 2019 -kisan voittaja Jyväskylästä?

Suomalaista ruokaa ja juomaa halutaan saksalaiskauppojen hyllyille

Ravintoloiden kerrottava lihan alkuperämaa toukokuun alusta lähtien

Monipuolisessa välipalassa on proteiinia ja hyviä rasvoja – katso hyvinvointivalmentaja Anna Saivosalmen vinkit

Nytkö sitä saakin syödä? Tämä kiistelty ruoka-aine saattaa torjua diabetestä

Ruokaa päätyy vähemmän roskiin, kun kaupat ovat auki läpi joulun – "Aukioloajoissa ei ole nähty ylilyöntejä"

Ginigraavattua lohta ja lohipastramia – katso joulun hittireseptit tästä

Konnevedellä lapsuuskesiään viettänyt kokki Pipsa Hurmerinta laittaa uuden vaihteen silmään

Ravintoloiden kokolihapihvit maistuvat entistä paremmin suomalaisille – myös kasvikset lisänneet suosiotaan

Pakastimen marja-aarteet saavat nyt talviset mausteet – katso tästä jälkiruokaherkkujen reseptit

Itse tehdyt keksit ovat mieluisia tuliaisia ja lahjoja – katso suklaakeksien, biscottien ja suolakeksien ohjeet

Kuumaa glögiä ja pikkusyötävää – katso tästä reseptit pimeyttä piristämään ja pikkujoulukauteen

Tulevaisuuden lapsiperheissä parsakaalista voidaan tulostaa vaikka dinosaurus – 3d-tulostaminen on yksi tulevaisuuden tapa valmistaa ruokaa

Yli 30 vuoden jälkeenkin huippukokki Hans Välimäki saa kicksejä kokkaamisesta – mutta fine diningissä on alkanut mietityttää hävikin määrä

Tarinaa makkarasta: Pilko ja ruskista pannulla – tällä vihjeellä makua arkeen

Lounasta ei pidä syödä ainakaan työpöydän ääressä – selvitimme, mikä on puolenpäivän tankkaustauon ihanteellinen mitta

Luomuruoan myynti kasvoi reippaasti – markkinaosuus edelleen vain pari prosenttia

Liha-alan konkari johtaa nyt tehdasta, joka valmistaa härkistä – "En koe, että tämä on 180 asteen käännös"

Välipalapatukan pakkaus voi johtaa harhaan – ravitsemusterapeutti arvioi 14 patukkaa, katso suosikit

Apetit vetää markkinoilta lohituotteita virheellisen päiväyksen takia

Kukkakaali, kesäkurpitsa, nauris ja kotimaiset omenat, näistä kokataan nyt

Näiden purtavien ansiosta puhti pysyy yllä vielä koulupäivän jälkeenkin

Helle ja kuivuus rasittavat ruoantuotantoa rankasti – pian tarvitaan isoja tekoja, jotta kaikille riittää ruokaa

Reseptit: Hyödynnä kauden kasvikset suolaisissa leivonnaisissa

Etniset kaupat vetävät Jyväskylässä kantasuomalaisiakin – kulttuurien kohtaamisessa opitaan myös suomea

Lohiporkkanapihvejä vedetään myynnistä – saattaa sisältää metallinpalasia

Jyväskylään avattiin tänään uusi italialaistyyppinen ravintola

Listerioosivaara vaanii riskiryhmiä – pakastevihannekset kuumennettava kesälläkin

Tomaatista yrttinen keitto ja ruokaisa pastasalaatti

Jyväskylä, parempien hampurilaisten kaupunki – hampparitulokkaat testissä

Soosit moneen menoon – näillä resepteillä uutta potkua juhannuksen grilliherkkuihin

Ruokamarkkinoiden epäreilut käytännöt halutaan nyt kuriin koko EU:ssa

Tekeekö mielesi metsään makkaraa grillaamaan? – Kertakäyttögrilliä ei saa käyttää

Kolumni: Ärsyttävät muotivegaanit ovat oikeassa

Konnevedellä ollaan ruokahypen huipulla – gluteeniton luomukaura on nyt kova juttu

Koululaisten paastot huolettavat Jyväskylän kouluissa – 12-vuotias Haniin paastoaa jo kolmatta kertaa ja haaveilee mallin urasta

Palokan miehestä tuli myös Lapin kalakauppias –  "Lähiruoasta puhutaan paljon, mutta vain muutama yritys edistää sitä oikeasti"

Runsas proteiinin saanti nosti sydämen vajaatoiminnan riskiä –  lisää tutkimusta tarvitaan

Hyönteisruoka voi nyt saada kotimaisuusleiman – ensimmäisenä tuotteena Samu-kotisirkat

Kiinnostus hyönteisruokiin odotettua vaatimattomampaa – osa tuotteista jo lopetettu

Kilpaurheilijat kokkaavat kuin Masterchef-kisailijat – Kokeile itsekin näitä kotimaisia superruokia

Jämsäläinen härkäpapuhummus ehdolla vuoden elintarvikkeeksi

Suomesta saa pian viedä munia Japaniin – myös suomalaissikojen sperma kiinnostaa

Kolumni: Olen sitä, mitä syön, ja miten sen olenkaan syönyt

Hinta ohjaa julkisia ruokahankintoja – suomalainen työ jää usein sivuun

Hyönteiset tulivat ravintolaruokaan Jyväskylässä: Pannukakun päällä mehiläisiä

Säännöllisesti näkkäriä ja porkkanan popsimista – varhaiskasvatukseen ensi kertaa oma ruokaopas

Sveitsissä loppuu elävien hummerien heittely kiehuvaan veteen

Luomutuotteiden kysyntä kasvaa – Suomessa kolmannes koko maailman sertifioidusta luomukeruualueesta

Laskiaispullakausi lähestyy: Miltä kuulostaa lenkkimakkaratäytteinen pulla?

Kolumni: Thaimaassa ruoka on ykköspuheenaihe joka paikassa

Maatilojen määrä on jo kriisirajoilla – Mistä Suomeen saadaan ruokaa, jos Välimerellä ei pystytä enää viljelemään?

Jyväskylässä on tutkittu ruoan vaikutusta yhteiskuntaan ja ympäristöön aivan uudesta kulmasta

Pizza maistui entistä paremmin – Kotipizzan myynti kasvoi yli 20 prosenttia syksyllä

Saksalaiset makkaratehtaat löysivät porsaanreiän

Vanhusten, sairaiden ja vammaisten kauppapalvelu loppuu Jyväskylässä