Ruoka

Sitruuna-unikonsiemenkakku on raikasta ja mehevää.

Miedon makuinen kesäkurpitsa taipuu moneksi – sillä voi mehevöittää vaikka kakun

Kauran ja rukiin kuidut lisäävät terveydelle edullisten, matala-asteista tulehdusta vähentävien mikrobien kasvua suolessa.

Kaura- ja ruiskuitu vähensivät lihomista: maksan rasvoittuminen hidastui, kun kuituja lisättiin länsimaiseen, rasvaiseen ruokavalioon

Bastard Cookbook on mielenkiintoinen lisä maailman kokki-ja ruokakirjallisuuteen.

Jyväskyläläinen Janne Tuunanen kansainvälisesti kehutun ruokakulttuurikirjan kuvaajana: ”Ruuan laitto on mielestäni täydellinen yhtälö taidetta ja käytännöllisyyttä”

Suomessa tavallisimmat ruokahuijaukset liittyvät marjoihin, kun ulkomaista marjaa myydään kalliimmalla hinnalla muka kotimaisena.

Naudanlihasta tehdyistä valmisruoista löytyi ihmisravinnoksi sopimatonta hevosenlihaa – Järjestäytynyt rikollisuus puuhaa ruokaväärennöksiä Euroopassa: "Tuotot suuremmat kuin huumekaupassa"

Janne Kaartinen arvostaa aitoja makuja ja selkeitä raaka-aineita, värejä ja tuoksuja. Ruoanlaitossa tärkeää on myös tekemisen ilo.

Jyväskyläläisen Janne Kaartisen, 52, voi tilata juhliin ja palavereihin laittamaan ruokaa – "Olen tietyllä tapaa ohjelmanumero"

Hungry Planetin kasvipohjaisia lihapullia.

Jyväskyläläisyritys hyötyy amerikkalaisten innosta syödä kasvipohjaisia lihoja – jenkkivalmistaja valitsi jyväskyläläisen Jamixin järjestelmän reseptiensä hallintaan

Michael Björklund asuu perheineen Ahvenanmaalla, opiskelee suomen kieltä ja on aktiivinen somessa.

Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund on harmissaan ketjuravintoloiden ylivallasta Suomessa: "Helmet alkavat olla harvassa"

Hodarit voi lämmittää uunissa. Lasten kanssa voi leikkiä kioskia ja tarjoilla hodarit paperikääreestä. Omatekoiset lisukkeet syntyvät pilkkomalla ja sekoittamalla.

Vappukemut syntyvät kevyellä kaavalla – tarjoa jokaiselle hodarit oman maun mukaan

Hiljainen yöhetki Grilli 21:llä. Kuva on otettu myöhään torstaina 13. joulukuuta 2001.

Legendaarisen Grilli 21:n kioski Jyväskylän Puistokadulla on suomalainen muotoiluharvinaisuus 1970-luvun alusta – Miten sille käy, kun korona lopetti grillin?

Makeanhimo voi yltyä stressaavissa oloissa.

Lievitätkö koronastressiä herkuilla? Stressisyömisen voi panna kuriin ja tilalle keksiä terveellisempiä vaihtoehtoja

Perusopetuksen oppilaille aletaan jakaa ruokakasseja ensi viikolla myös Jyväskylässä.

Loistouutisia perheille: Jyväskylä aloittaa ruokakassien jakamisen peruskoululaisille

Vireyttä seniorivuosiin -ruokasuositus sisältää ohjeet terveyttä edistävästä ja toimitakykyä ylläpitävästä ruokailusta eläkeiän lähetyessä ja eläkeiässä.

Ikääntyneille uudet ruokasuositukset: Toimintakyky kuntoon ja vajaaravitsemus kuriin

Yrittäjä Pasi Repola vie asiakkaan kotiin Mestarin Herkun ruokatilauksen Yrjönkadulle.

Ruoan kotiinkuljetusten kysyntä on räjähtänyt Jyväskylässä – työntekijöitä riittää, mutta tilat alkavat käydä ahtaiksi

Moni on viime päivinä hamstrannut pastaa. Esimerkiksi riisinjyviä muistuttavasta pastasta syntyy kätevästi pastavuoka.

Helpoin pastakastike syntyy juustosta ja pippurista

Keljon K-Citymarketissa osa vessapaperipaketeista oli loppu torstai-iltana.

Hamstraushysteria tyhjentää kauppojen hyllyjä – vessapaperin haaliminen on turhaa, mutta tiettyjä tuotteita kannattaa varata nyt kotiin

Vohvelien perustaikinasta saa

Retroherkku on täällä taas – rakenna viikonlopuksi makoisa vohvelibrunssi

Perunalastut pääsivät isojen massojen herkuksi 1920-luvulla, kun mekaaninen perunankuorija keksittiin.

Perunalastut syntyivät, kun ravintoloitsija sai tarpeekseen valittavasta asiakkaasta – nyt sipseillä on oma nimikkopäiväkin

Maiju Kemppainen ja Ville Karhu toivovat,että terveellisiä vaihtoehtoja voisi sijoitella nykyistä lähemmäs karkkihyllyjä vaihtoehdoksi makeisille. Kauppareisuilla ovat mukana lapset Niklas Karhu, 2, Julius Karhu, 4 ja Iina Karhu, 7,

Tutkijat seurasivat lasten valintoja ruokakaupassa – vihannesosasto ei innostanut, mutta karkkihylly veti kuin magneetti puoleensa

Mangosta käytetään vain sen hedelmäliha, ei kuorta eikä siementä.

Nyt on mangon sesonki – tämä Intian kansallishedelmä taipuu myös suolaisiin ruokiin

Foodin toimii ensi syksyyn saakka Jyväskylän Seppälässä, josta se muuttaa Vaajakoskelle. Maria ja Lasse Jalkanen maistelivat oman tehtaan suklaata.

Lasse ja Maria kohtasivat kilpailijoina messuilla kuusi vuotta sitten – nyt heillä on kaksi lasta ja 50 henkeä työllistävä yritys, jolle valmistuu uusi tehdas Jyväskylään

Kalevi Kangas teki työkseen uistimia, joilla myös hauki nappaa.

Hauesta saa maukasta ruokaa, eikä sen perkaaminen ole vaikeaa, kun ei kiirehdi – "Minäkin teen hitaasti ja varman päälle", sanoo 70 vuotta kalastanut Kalevi Kangas

Kun ihminen on stressaantunut, hän syö liikaa tai tavallista epäterveellisempää ruokaa.

Amerikkalaisille tulossa taas ruokaöverit – vaalistressi lisää syömistä ja etenkin tunnesyömistä

Moni kotikokki kavahtaa haukea. Jos ruodoista pääsisikin eroon, maku ei päätä huimaa.

Hankala hauki taittuu myös herkuksi: älä edes yritä riipiä ruotoja pois

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu osaamiskilpailu, jonka avulla tutustutaan ruuan vastuullisuuteen.

Ruokavisa haastaa yläkoululaiset pohtimaan kestävää kouluruokailua

Pienen sokerimäärän lisääminen marjojen joukkoon parantaa C-vitamiinin säilymistä, muistuttaa ravitsemusterapeutti Kirsi Englund.

Tuhoutuvatko ravintoaineet pakastaessa? Auttaako vedenjuonti laihduttamisessa? Ravitsemusterapeutti vastaa kymmeneen yleiseen ruokaväitteeseen

Pandojen ruokana paremmin tunnettu bambu vaniljapullan valmistusaineena kummastuttaa.

Lukija ihmettelee pullan tuoteselosteessa mainittua bambukuitua: "Miksi tässä on pandojen ruokaa?"

Ei joko tai

Jyväskyläläinen Mika puhuu vastuullisen sekasyömisen puolesta: Ruoka menee helposti tunteisiin, mutta herne kannattaisi syödä, ei vetää sitä nenään

Nuorten miesten makkarat tuskin saavuttivat tällaista paistoastetta Kuokkalassa. Arkistokuva.

Palokunta joutui puuttumaan nuorten kulinaristien herkkuhetkeen Jyväskylän Kuokkalan lähimetsässä

TryffDelissä on soppapäivä neljä kertaa viikossa.

Lounaskeiton on oltava niin tuhtia, että iltapäivällä ei tarvita karkkipussia – "Kauhan pitää seisoa kattilassa", soppamies Esa Blick sanoo

Kermainen lohikeitto, hyvä syy pitää kalapäivä.

Kolme kertaa kalakeitto – kermainen, kirkas ja punainen, katso reseptit

Kommentti: Onko lautasellasi nakkipyramidi? Oletko sinä sattumien siivilöijä?

Onko rieska ohut vai paksu? Se ei ole lainkaan yhdentekevää, sillä leipä on suomalaisille tunteikas asia

Ruokatrendit muuttuvat jatkuvasti – tulevaisuuden ateria voi olla yksilölle räätälöity pullo ravintojuomaa – "Onko ruokamme peräisin luonnosta vai laboratoriosta?"

Ei ihme, että uunifetapasta nousi hitiksi. Helppo, nopea ja maukas ruoka syntyy lähes itsestään.

Hittipastan tekijä Jenni Häyrinen kaipaa kauppaan nykyistä parempaa einesruokaa – "Markkinoilla olisi tilaus hyvälle einesruoalle, jota voi syödä ilman häpeää"

Porkkanoista valmistettava porkkanalohi eli porkkala ei ole hätäisen herkku. Sen tekeytymiseen pitää varata pari vuorokautta.

Oletko jo kokeillut porkkalaa? Se näyttää kylmäsavulohelta muttei olekaan

Jos koko vuoden on syönyt pääosin terveellisesti, jouluna herkuttelu ei haittaa.

Jouluna herkuttelu voi helposti lähteä lapasesta – katso hyvinvointi- ja ravintovalmentajan kuusi vinkkiä, joiden avulla pysyt kohtuudessa

Katsotko elintarvikepakkauksesta kalorimäärän? Tutkimuksen mukaan olisi hyödyllistä, jos kerrottaisiin myös, paljonko määrän kuluttamiseksi täytyy liikkua

Jos perinteiset jouluruoat eivät innosta, aina voit paistaa aatoksi pitsan

Maistuisiko sinulle kalanmaksaterriini? Jyväskylän yliopiston tutkimushanke selvitti, että kalanmaksalle olisi kysyntää fine dining -ravintoloissa

Kreivitär Eva Mannerheim-Sparren reseptit toimivat yhä esimerkiksi itsenäisyyspäivänä – "Hyvät päivälliset eivät koskaan käy vanhanaikaisiksi", katso reseptit

Haluatko vähentää sokeria? – Ota huomioon nämä viisi asiaa

IS: Vegaanivanhempia syytetään 1,5-vuotiaan pojan kuolemasta – syöttivät vain raakoja vihanneksia ja hedelmiä

Katso reseptit: Puolukasta toivotaan elintasosairauden kaatajaa – ota punainen marja osaksi ruokavaliotasi ja kokeile vaikkapa puolukkajäädykettä

Urheilulääkäri Pippa Laukka on heikkona kermaan ja James Bondiin – opiskeluaikana bileet tulivat ennen tenttejä

Ravintola-arvio: Keskisuomalaisen makuraati vieraili Haraldissa – tarjoilija varoitteli hauleista ja savulahna oli suorastaan rikollisen hyvää

Suomalaisten rakkaus oranssiin palleroon jatkuu – Espanjan ennätyssato näkynee hinnassa

Älä tee näitä perusvirheitä, niin saat kotiruoan säilymään jääkaapissa useita päiviä

Miksi luomuruoka on kallista? – Ministeri: "Halpaa ruokaa ei olemassakaan – sen maksaa aina joku"

Anita Käyhty innostui sokerikoristeista Englannissa ja on tehnyt niitä 25 vuotta – "Kirjoitin siskollekin, että nyt olen löytänyt bisnesidean"

Keinomakeuttajilla on surkea maine – mutta mihin pelot ja epäluulot perustuvat? Katso asiantuntijoiden vastaukset

Saako lapselle syöttää kylmiä nakkeja? Rentoa ruokasuhdetta painottavan someyhteisön perustanut Hanna Gullichsen: "Välillä voi reilusti sanoa, että tänään syötiin vähän huonommin"

Alba tarjoaa ansaittuja annoksia, arvioi Keskisuomalaisen makuraati

Ravitsemusterapian professori Ursula Schwab torjuu maito- ja lihakiellot: "Kiellot johtavat aina ongelmiin"

Älä hylkää vanhaa suosikkia! Perunasta syntyy yhtä lailla pääruoka kuin lisukkeet – katso pierogien, dauphinoise-pottujen ja perunapannukakkujen reseptit

Tuttu tilanne: tomaatti kuumenee muuta ruokaa enemmän – miksi niin käy?

Olutkin on alun perin säilönnän tulos – paras vilja säilyi juotavassa muodossa

Kolumni: Vegaanihaaste takana – mutta söinkö oikeasti enemmän teollista ruokaa kuin ennen?

Lihan vähentäminen on nyt helpompaa kuin koskaan – uutuustuotteilla kotikokki tekee maukasta kasvisruokaa lihanhimoisellekin, katso reseptit

Jämsässä valmistettava vegaaninen valkohomejuusto valittiin luomutuotekisan finaaliin

Palkintoja viidelle yritykselle Keski-Suomeen – Artesaaniruoka SM 2019 -kilpailun voittajat on valittu

Kahvia juodaan, mutta teetä nautitaan – näin valmistat teen oikeaoppisesti, katso myös reseptit herkkukattaukseen

Jyväskylän kävelykadulla maistellaan katuruokaa loppuviikon ajan: luvassa esimerkiksi venezuelalainen grilli ja mahassa turpoamatonta pitsaa

Anne Kalmari: "Älkää ostako brasilialaisia tuotteita" – keskustan kansanedustaja kehottaa suomalaisia soija- ja kahviboikottiin, suosittelee kotimaista naudanlihaa

Suomalaisia herkkuja ei kannata unohtaa tapaspöydästä – Ahvenet ja kantarellit sopivat suupaloihin erinomaisesti

Kotimaisesta kurkusta on paikoin pulaa – "Sadot ovat heikentyneet"

Leivonmäellä veljesten yhteistyönä valmistuvat juustot ovat suomalaisten gourmet-piirien suosiossa: "Kaikki viedään käsistä"

Varovaisuus ruokaa kohtaan periytyy – ruokapelko liittyy useisiin elintapasairauksiin

Priimalta näyttävä elintarvike voi olla vaarallinen – lue, mistä tietää, onko ruoka turvallista syödä

Vietnamilaisesta keittiöstä ruokia myös suomalaiseen kesään – kokeile näitä reseptejä!

Artesaaniruoan SM-kilpailut Jyväskylään – kategorioita riittää juomista ja kastikkeista liha- ja kalatuotteisiin: "Ruoassa näkyy kädenjälki ja sen alkuperä tunnetaan"

Lämpömittari lihaan niin kuin laturi puhelimeen

Valmistujaiskakun voi tilata nykyään myös kotikokilta – Essi Heikkinen on hankkinut noin vuoden ajan lisätienestiä leipomalla

Ärsyttääkö vihannesten muovipakkaukset? Muoviin pakattu kurkku ei kuitenkaan ole epäekologinen – erikoistutkija selittää miksi

Kiireetön kokki mehevöittää kalan, kasvikset ja juuston savustamalla – katso reseptit

Lihan alkuperä voi yhä jäädä pimentoon – Keskisuomalaisen pistokokeessa Jyväskylässä viisi ravintolaa kahdeksasta noudatti uutta asetusta

Äitienpäiväkakun voi tehdä pitkän kaavan kautta tai mutkat suorina: katso reseptit omistautujalle ja oikaisijalle

Ei ole ihan sama, mitä mausteita pataan lyöt – nämä yrtit ovat nyt suomalaisten suosikkeja

Jyväskyläläinen Satu, 48, piti aiemmin ketogeenista ruokavaliota vankilana – "Nyt tuntuu, että jatkan tätä lopun ikääni"

Yhä useampi syö perusruokaa – ruokavalioiden määrä silti kasvussa

Makujen Keski-Suomi -valokuvakilpailun herkulliset voittajat selvillä – katso videotallenne julkkisten Taistelevat kokit -kisasta

Kokkaa kuin ammattilainen: huippukokkien reseptit Keski-Suomen päivän kunniaksi

Moni avaa grillikauden pääsiäisenä – onko tämä siis pääsiäisen uusi perinneherkku?

Ostaisitko 149 euroa kilolta maksavan härän ulkofileen? Jyväskyläläinen ruokakauppa otti myyntiin maailmankuulua lihaa, joka on "kerran elämässä" -kokemus

Inhoatko mämmiä? Anna sille vielä yksi tilaisuus ja kokeile mämmimoussea tai -tiramisua

Lidl vetää myynnistä kananugetteja, jotka voivat sisältää muovin palasia

Ruokavirasto varoittaa raa'asta jauhelihasta – Eivätkö mediumiksi paistetut trendiburgerit olekaan turvallisia?

Suomalaista kouluruokaosaamista Yhdysvaltoihin – Jyväskyläläinen Jamix teki sopimuksen maailmankuulun huippuyliopiston kanssa

Kiellätkö lasta leikkimästä ruoalla? Se on turhaa – leikki auttaa lasta tutustumaan uusiin ruokiin ja raaka-aineisiin

Ruuan hinta jatkaa nousuaan, kasvisbuumi näkyy jo ennusteissa

Kolumni: Jos haluat ruokaa vielä tulevaisuudessakin, ryhdy hoitamaan hyönteisiä

Yle: Lasten lempiruoat aiheuttivat käsittämättömän biojäteilmiön Lappeenrannassa – yksi oppilas saattanut ottaa 78 lihapullaa linjastolta

Suomesta saa Euroopan halvinta kurkkua: muun muassa koulujen talviloma sai hinnan putoamaan – sipuli sen sijaan on nyt kallista

Alle sadan vuoden päästä ruokaa ei riitä kaikille, jos jatkamme näin – Yhdellä toimenpiteellä pystyisimme ruokkimaan kymmenen miljardia ihmistä

Jyväskylässä saa Suomen toiseksi parhaan burger-kokin hampurilaisia

Huippukokin alkutaipaleella kattilat saattoivat lentää keittiössä – "Nykyisin olen aika rauhallinen", Top chef -kokki Anssi Kantelinen sanoo

Jyväskyläläinen kisaa Burgermaister-tittelistä

Somessa tiedetään, mitä Suomi syö seuraavaksi – veganismista puhutaan paljon, ja se näkyy kaupoissakin

Lapsille levää ja hyönteisiä, liharuokaa vain kerran viikossa – Jyväskylä suunnittelee uudenlaista ruokaohjelmaa

Luomu on "uusi musta" – luomun suosijoita pidetään hienostuneina ja varakkaina, kertoo tuore tutkimus

Raakaravinto saattaa olla liian yksipuolista – "Se voi vaikuttaa lasten ja nuorten kasvuun ja kehittymiseen", ravitsemustieteen professori sanoo