Jäähallisopimus ehti raueta, Jyväskylän kaupunki kuittaa silti miljoonatappiot, jos Hippos-hanke etenee

Jyväskylän kaupunki aikoo pitää kiinni Jyväskylän Jäähalli Oy:n osakassopimuksesta, vaikka sopimus on rauennut tämän vuoden helmikuussa. Sopimuksen mukaan kaupunki lunastaa Jäähallin muut osakkaat JYP Jyväskylä Oy:n ja kiinteistöyhtiö Jykian ulos noin 1,1 miljoonalla eurolla ja ottaa myös yhtiön 4,5 miljoonan velat, jotka erääntyvät tänä vuonna.

Järjestely liittyy Hippos2020 -hankkeeseen, jonka toteutuessa vanha jäähalli puretaan.

Vaikka vanha sopimus ei ole enää voimassa, sen noudattamista pidetään perusteltuna.

– Tämä on kaupungin edun mukainen menettely, jos Hipposhanke lähtee toteutumaan, sanoo talousjohtaja Ari Hirvensalo.

Asiasta on käyty keskustelua ja kyselyjä myös luottamuselimissä. Myös Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela (vihr.) ja varapuheenjohtaja Eila Tiainen yhtyvät näkemykseen, että sopimuksen mukainen menettely on kaupungin edun mukaista.

– Mikäli Hippos2020 ei lähde toteutumaan, tilanne on toinen, silloinhan Jäähalli Oy:ä ei pureta, kiteyttää Lumela.

Tiainen kertoo olevansa tyytyväinen saatuihin selvityksiin.

–  Ainakin niillä selvityksillä, jota me olemme tähän mennessä saaneet, tämä asia näyttäisi olevan ihan ok, sanoo Tiainen.

Sopimus tehtiin 2008

Jyväskylän Jäähalli Oy:n osakassopimus allekirjoitettiin 25.2.2008 yhtiön perustamisen yhteydessä. Sopimus tehtiin kymmeneksi vuodeksi silloin sovittujen laina-aikojen mukaisesti. Sopimuksen jatkamisesta neuvoteltiin jo 2016, jolloin sovittiin muiden osakkaiden kesken, että kaupunki lunastaisi Jykia Oy:n ja JYPin osakkeet sopimuksessa määrätyillä hinnoilla. Sopimusta ei pidetty tarpeellisena enää jatkaa, koska Hippos-hankkeen suunnitelmat olivat jo tiedossa.

Kaupungin tavoitteena oli päättää esisopimuksista ja osakkeiden ostamisesta alun perin jo viime vuoden vaihteessa, mutta Hipposhankkeen aikataulut venyivät. Alun perin hankkeesta piti tehdä päätöksiä kaupunginvaltuustossa jo viime marraskuussa. Uusi tavoite on toukokuun valtuuston kokous.

Jyväskylän Jäähalli Oy omistaa ja vuokraa jäähallirakennusta. Yhtiön omistavat kaupunki (44,4 prosenttia), Jykia Oy eli entinen Jykes Kiinteistöt Oy (33,3) ja JYP Jyväskylä Oy (22,2). Jykia puolestaan on kaupungin 85-prosenttisesti omistama toimitilayhtiö, jota omistavat myös Laukaan kunta (9 prosenttia) ja Muuramen kunta (6 prosenttia).

Kolmen miljoonan tappiot

Kaupungin talouteen Jäähalliyhtiön alasajo aiheuttaa noin kolmen miljoonan euron alaskirjaustarpeen, joka lopulta näkyy kaupungin tilinpäätöksessä kolmen miljoonan euron tappiona.

Summa tulee siitä, että jäähalliyhtiön omistaman käyttöomaisuuden käypä arvo on Catella Property Oy:n arvion mukaan 3,4 miljoonaa euroa. Mutta kaupungin kokonaissijoitus Jyväskylän jäähalliyhtiöön on 6,4 miljoonaa euroa, kun mukaan luetaan muiden osakkaiden lunastukset ja kaikki yhtiön velat.

Pidemmällä tähtäimellä kaupungin arvioidaan saavan kuitenkin maanmyyntituloja koko Hippos-hankkeeseen liittyen kaikkiaan 18 miljoonaa euroa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .