Kolumni: Ennätyksiä uitiin vaan ei alle EM-rajan

Jyväskyläläinen Mimosa Jallow otti kotialtaasta viisi Suomen mestaruutta ja avitti vielä Kampuksen Plaanin SM-hopealle naisten 4x100 metrin viestissä. Jallow voidaan nimetä Jyväskylän SM-uintien kuningattareksi, mutta kenelle lankeaa kuninkaan viitta?

Porilainen Matti Mattsson paransi 100 metrin rintauinnin Suomen ennätystä heti ensimmäisen kisapäivän alkuerissä. Uusi noteeraus 1.00,86 on kova aika, sillä Mattssonin nimissä ollut entinen ennätys parani 0,26 sekunnilla.

Mattsson oli iskussa myös 200 metrin rintauinnissa. Viimeisenä kisapäivänä kellotettu 2.10,48 on uusi SM-kisojen ennätysaika ja kielii siitä, että porilainen on kovassa kunnossa. Jyväskylän SM-kisat olivat Mattssonille paluu parrasvaloihin ja antoivat miehelle kosolti itseluottamusta Skotlannin EM-kisoihin.

Helsinkiläisen Riku Pöytäkiven osalta SM-kisat menivät kolmen päivän ajan alle odotusten. Pöytäkivi starttasi sunnuntaina 100 metrin perhosuinnin finaaliin niin sanotusti sarvet päässä ja se auttoi. Sisu-uinti siivitti Pöytäkiven Suomen mestariksi ajalla 53,16, mikä alittaa hänen oman ennätyksensä sekunnin sadasosalla ja on uusi SM-kisojen ennätys.

Kun Pöytäkivi vielä sekoili maalipään viivoituksen kanssa ja hölläsi liian aikaisin, voi miehen olettaa olevan alle 53 sekunnin kunnossa.

Swimming Jyväskylän Janne Markkanen palasi 50 metrin selkäuinnin Suomen mestariksi kolmen vuoden tauon jälkeen. Sadan metrin selkäuinnista Markkanen otti SM-hopeaa.

Swimmingin Teemu Vuorela pääsi maistamaan kultaa 200 metrin sekauinnissa, hopeaa 200 metrin rintauinnissa ja SM-pronssia 200 metrin perhosuinnissa.

Eikä jäänyt Miikka Ruohoniemi seurakavereitaan heikommaksi. Mies otti Suomen mestaruuden 200 metrin vapaauinnissa, hopeaa satasen vapaalta sekä pronssia 50 metrin vapaalta ja 100 metrin rintauinnissa.

Swimming Jyväskylän miesten osalta SM-kisat menivät yli odotusten, sillä Markkasella oli ongelmia selän kanssa ja Ruohoniemi poti nivustaan. Miehet ottivat vielä Swimmingille viesteistä kaksi hopeaa ja yhden pronssin sekä sekaviestistä naisten kanssa pronssia.

Tyytyväinen urakkaansa voi olla myös Tampereelta Jyväskylään vuosi sitten opiskelemaan muuttanut Anton Herrala. Vuosi Marko Malvelan valmennuksessa on tuottanut hedelmää. Herrala paransi SM-uinneissa ennätyksiään kaikilla matkoilla 50 metrin vapaata lukuun ottamatta.

Herrala asuu Jyväskylässä yliopisto-opiskelujen ansiosta vielä ainakin nelisen vuotta, joten yhteistyö Malvelan kanssa jatkunee pitkään.

Herrala voitti viikonlopun aikana 100 metrin vapaauinnin Suomen mestaruuden, kun 50 metrin vapaa, 50 metrin perhosuinti ja 100 metrin perhosuinti päättyivät SM-hopeaan. Joillakin näillä matkoilla Herrala nähdään myös EM-kisoissa.

Jyväskylän SM-uinneista ei saatu uusia EM-kisoihin lähtijöitä, sillä EM-rajat pysyivät ehkä vähän yllättäen liian kovina. EM-paikkoja kyllä jahdattiin tosissaan, koska monessa lajissa alkuerissä uitiin kovempaa kuin illan finaaleissa.

Huippu-uimareille SM-kisat olivat lähinnä valmistautumista elokuun EM-kisoihin. Esimerkiksi Jenna Laukkaselta nähtäneen EM-kisoissa ihan eri tason suorituksia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .