Laukaassa on Keski-Suomen kalleimmat kiinteistökustannukset

Keski-Suomen Kiinteistöyhdistyksen tekemän indeksitalovertailun mukaan kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna Laukaassa, Muuramessa, Viitasaarella ja Jämsässä. Kustannukset ovat laskeneet Keuruulla, Jyväskylän keskustassa, Vaajakoskella, Saarijärvellä ja Äänekoskella.

Kiinteistökustannukset ovat vertailussa mukana olevilla yhdeksällä paikkakunnalla keskimäärin 2,64 euroa huoneistoneliömetriltä kuukaudessa. Esimerkiksi 60-neliöisessä huoneistossa tämä tarkoittaa yhteensä 158 euron kustannuksia kuukaudessa.

Kuntakohtaisia kiinteistökustannuksia maksetaan tänä vuonna eniten Laukaassa ja vähiten Jämsässä. Laukaassa kustannukset ovat tänä vuonna 2,85 euroa ja Jämsässä 2,30 euroa huoneistoneliömetriä kohti.

Näin ollen 60-neliöisen huoneiston asukas Laukaassa maksaa tällaisia kustannuksia vuodessa lähes 400 euroa enemmän kuin vastaavan huoneiston asukas Jämsässä.

Keskimääräiset kustannukset laskivat

Tarkastelluista paikkakunnista korkein tontin kiinteistövero on Jyväskylässä ja asuinrakennuksen kiinteistövero Laukaassa. Kaukolämpö ja kiinteistösähkö maksavat eniten Keuruulla, vesi ja jätevesi Viitasaarella. Jätehuolto puolestaan on kalleinta Saarijärvellä.

Keskimääräiset kiinteistökustannukset laskivat 0,8 prosenttia edellisestä vuodesta. Saarijärvellä kustannukset putosivat lähes kolme prosenttia. Äänekoskella, Keuruulla, Vaajakoskella ja Jyväskylän keskustassa laskua oli yli kaksi prosenttia.

– Pitkään jatkunut kiinteistökustannusten nousu hidastui jo viime vuonna. Nyt nousu näyttää pysähtyneen useilla paikkakunnilla, sanoo Keski-Suomen Kiinteistöyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Hannu Mähönen.

Paikkakuntien kehityksessä on suuria eroja

Jyväskylässä ja Äänekoskella kustannusten lasku johtui jäteveden käyttömaksun ja Saarijärvellä kaukolämmön energiamaksun muutoksista. Keuruulla kustannukset laskivat, kun jätehuolto kilpailutettiin.

Muilla tarkastelluilla paikkakunnilla kiinteistökustannukset jatkoivat kuitenkin edelleen nousua. Suurin nousu eli 2,6 prosenttia oli Laukaassa. Nousun syynä oli ennen kaikkea kaukolämmön sekä veden ja jäteveden maksujen korotukset. Tänä vuonna Laukaa ohittikin niukasti Keuruun kuntana, jossa on tarkastelluista kunnista korkeimmat kuntakohtaiset kiinteistökustannukset.

Hannu Mähösen mukaan Keski-Suomen indeksitalovertailu osoittaa, että eri paikkakuntien kehityksessä on suuria eroja:

– Kunnat näyttävät nyt jakautuvan niihin, joissa pitkään jatkunut kustannusten nousu on saatu pysäytettyä, ja toisaalta niihin, joissa kustannukset jatkavat edelleen nousuaan.

Keski-Suomen Kiinteistöyhdistys vertailee vuosittain vakiomuotoisen eli niin sanotun indeksitalon kiinteistöveroja, kaukolämpö-, vesi- ja jätevesi-, kiinteistösähkö- ja jätemaksuja Jyväskylän keskustassa ja Vaajakoskella, Jämsässä, Keuruulla, Laukaassa, Muuramessa, Saarijärvellä, Viitasaarella ja Äänekoskella.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .