Yön uutiskooste: Eduskunta aloittaa syksyn remontoiduissa tiloissa, Merkel ja Trump vaativat Pohjois-Korealle lisäpakotteita

Lue tästä kooste yön uutisjutuista.

Eduskunnan syksy käynnistyy remontoiduissa tiloissa

Eduskunta kokoontuu aloittamaan syyskauttaan perusteellisesti remontoidussa eduskuntatalossa.

Taustalla on monen vuoden korjausurakka, ja parin viime vuoden ajan eduskunta on kokoontunut väistötiloissa.

Politiikan syksystä on tulossa vilkas. Erityisesti turvallisuuteen liittyvän keskustelun odotetaan näkyvän vahvasti eduskunnan syksyssä Turun puukotusten jälkeen.

Turun Kupittaan sairaalan hoitajia taas käräjillä vanhusten kohtelusta

Varsinais-Suomen käräjäoikeus käsittelee tänään Turun Kupittaan sairaalaan liittyviä syytteitä. Syytteessä on kolme hoitajaa, jotka ovat työskennelleet Kupittaan sairaalan vanhuspsykiatrian osastolla.

Yhtä hoitajaa syytetään törkeästä pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Toista hoitajaa syytetään vapaudenriistosta, neljästä virkavelvollisuuden rikkomisesta ja pahoinpitelystä. Kolmas hoitaja on saanut syytteen kahdesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosina 2009 ja 2013.

Toukokuussa yksi Kupittaan sairaalan hoitaja tuomittiin potilaan pahoinpitelystä päiväsakkoihin.

Pirkkalassa Kurikan alueella palaa suuria risukasoja - sammutustyöt kestävät tunteja

Pirkanmaan pelastuslaitos kertoo, että Pirkkalassa Kurikan alueella palaa suuria risukasoja, joista muodostuu voimakkaasti savua. Pelastuslaitoksen mukaan savun suunnan eteneminen vaihtelee, mutta on mahdollista, että savu leviää Tampereen keskustaan tai Pirkkalan keskustaan. Hälytyskeskus sai ilmoituksen maastopalosta Kurikantiellä ennen kello kolmea yöllä.

Pelastuslaitoksen mukaan tilanne ei tällä hetkellä aiheuta vaaraa ja palo on saatu rajattua. Sammutustyöt jatkuvat vielä useita tunteja. Henkilövahinkoja palosta ei ole tullut.

Pelastuslaitos kertoo saaneensa savun hajusta lukuisia ilmoituksia.

Liikennevirasto kertoi neljän aikaan aamulla, että tulipalosta peräisin oleva savu heikentää näkyvyyttä kolmostiellä eli läntisellä kehätiellä Pirkkalan ja Linnakorven liittymän välillä.

Uutissuomalainen: Käytettyjen autojen tuonti ulkomailta piristynyt selvästi

Käytettyjen autojen tuonti ulkomailta on piristynyt parin vuoden taantuman jälkeen, kertoo Uutissuomalainen. Tuontimäärät ovat kasvaneet noin 30 prosenttia vuodesta 2014 vuoteen 2016.

Lähivuosien pohjanoteeraus tehtiin vuonna 2014, jolloin tuontiautoja saapui Suomeen noin 19 000. Viime vuonna puolestaan autoja tuotiin noin 24 700. Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa kertoo Uutissuomalaiselle, että tänä vuonna liiton arvion mukaan käytettyjä autoja tuodaan ulkomailta jopa noin 28 700.

Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) vuonna 2014 antama päätös alensi käytettyjen tuontiautojen verotasoa.

Etelä-Korea haluaa vastata Pohjois-Korealle samalla mitalla, laivastolla valtava sotaharjoitus

Etelä-Korean laivastolla on ollut valtava sotaharjoitus. Etelä-Korean uutistoimisto Yonhap kertoo, että harjoituksella Etelä-Korea haluaa näyttää Pohjois-Korealle, että maa pystyy vastaamaan Pohjois-Korean uhitteluun samalla mitalla. Kyseessä oli jo toinen Etelä-Korean harjoitus, jonka se teki Pohjois-Korean ydinkokeen jälkeen.

Pohjois-Korea ilmoitti viime viikon sunnuntaina testanneensa vetypommia, johon Etelä-Korea vastasi myöhään samana iltana laukaisemalla ballistisen ohjuksen. (Lähde: AFP)

Merkel ja Trump puhelinkeskustelussaan: Pohjois-Korealle asetettava kovempia pakotteita

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ovat samaa mieltä siitä, että Pohjois-Korealle on asetettava lisäpakotteita maan viikonloppuna tekemän ydinkokeen takia, ilmenee Merkelin tiedotteesta.

Puhelinkeskustelussaan johtajat jakoivat näkemyksen, jonka mukaan kansainvälisen yhteisön täytyy lisätä painetta Pohjois-Korean alueella ja että YK:n turvallisuusneuvoston on hyväksyttävä nopeasti uudet ja kovemmat pakotteet.

Yhdysvallat esittää päätöslauselmaa uusista Pohjois-Korea-pakotteista. (Lähde: AFP)

Irma on voimistunut kategorian neljä hurrikaaniksi ja sen odotetaan vielä voimistuvan

Irma-hirmumyrsky on voimistunut kategorian neljä hurrikaaniksi lähellä Karibianmerta, kertoo Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus. Irma matkaa kohti Leewardsaaria. Irma-hurrikaanin tuulet puhaltavat tällä hetkellä 215 kilometriä tunnissa.

Hurrikaanikeskus varoittaa, että hurrikaanin odotetaan vielä voimistuvan seuraavan 48 tunnin aikana. (Lähde: AFP)

Kenian uudet presidentinvaalit pidetään 17. lokakuuta

Keniassa pidetään uudet presidentinvaalit 17. lokakuuta, kertoo CNN. Syynä uusiin vaaleihin on se, että maan korkein oikeus mitätöi viime viikolla elokuun presidentinvaalien tuloksen. Oikeuden mukaan vaalit eivät sujuneet perustuslain mukaisesti ja uusi äänestys pitää järjestää kahden kuukauden kuluessa.

Vaalien voittajaksi julistettiin istuva presidentti Uhuru Kenyatta. Raila Odingan johtaman opposition mukaan vaaleissa syyllistyttiin vilppiin, ja kiista vietiin korkeimman oikeuden ratkaistavaksi.

Nigeriassa ja Kamerunissa Boko Haramin iskuissa kuollut huhtikuusta lähtien lähes 400 ihmistä

Nigeriassa ja Kamerunissa äärijärjestö Boko Haramin iskuissa on huhtikuusta lähtien kuollut yhteensä 381 ihmistä, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Amnestyn mukaan määrä on kaksinkertainen verrattuna aiempaan viiteen kuukauteen.

Boko Haram on järjestön mukaan enenevissä määrin käyttänyt iskuissaan itsemurhapommittajia, usein nuoria naisia ja tyttöjä.

Huhtikuusta lähtien Nigeriassa on kuollut 223 siviiliä, mutta järjestön mukaan todellinen määrä voi olla suurempi. Kamerunissa puolestaan on kuollut 158 siviiliä.

Järjestö vaatii, että sekä Nigerian että Kamerunin hallituksien on ryhdyttävä toimiin siviilien suojelemiseksi. (Lähde: AFP)

Suomi kohtaa EM-koripallossa Kreikan

Koripalloilun miesten EM-turnaus jatkuu tänään Helsingissä. Suomi kohtaa A-alkulohkon neljännessä ottelussaan Kreikan.

Kolmesta aiemmasta ottelustaan kaksi voittanut Suomi on A-lohkossa Slovenian jälkeen toisena. Kuudesta lohkojoukkueesta neljä parasta selviytyy jatkoon.

Kreikka on voittanut kolmesta pelistään yhden, ottelun lohkossa viimeisenä olevaa Islantia vastaan.

Jos Suomi voittaa Kreikan, Suomi varmistaa EM-turnauksessa jatkopaikan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.