Maria Lundin kolumni: Miksi Hankasalmelle?

Laulaja ja näyttelijä Maria Lund on asunut seitsemän vuotta Hankasalmella. Eikä ole katunut päätöstään.

Hankasalmella eloa tulee lokakuun alussa täyteen seitsemän vuotta. Päätös muuttaa tänne oli monien sattumien summa, mutta loppupelissä onnenpotku. En ole katunut päivääkään.

Yksi asia kuitenkin painaa kovasti täällä asumisessa. Aluksi tuntui kivalta vastata seikkaperäisesti ja innostuneena siihen kysymykseen, sitten se muuttui rutiininomaiseksi väsyneeksi kommentoinniksi, mutta seitsemän vuoden jälkeen kihisen jo raivosta, kun joku kysyy "no mutta miksi ihmeessä sä sinne Hankasalmelle?"

Miksi ihmeessä en? Olin onnekas, kun sain valita asuinpaikkani - monella ei sitä valinnanmahdollisuutta edes kotimaassa ole.

Minulta on kysytty pelottaako minua öisin? Ai että karhu koputtaisi ovelle, niinkö? Enemmän minua pelottaisi asua Kalliossa ja pelätä sitä karhupäissään olevaa piri-ääliötä, joka tulee ahdistelemaan minua aamuisella kauppareissulla.

Entä olenko onnistunut solmimaan sosiaalisia kontakteja? En. Elämänkestoisia ystävyyssuhteita kyllä. Naapuri asuu näköetäisyyden tuolla puolen, mutta aina riittää juttua ja lapsillamme on pääsy ilmaiseen kotieläinpuistoon päivittäin. Joo, siellä haisee paska. Pahemmalta se kuitenkin haisee Turun rautatieaseman yleisessä vessassa.

Älyllisesti laiskimmat kysymykset ovat tulleet ns. sivistyneiltä kaupunkilaisasukeilta. Minulta on tiedusteltu, onko meillä harrastusmahdollisuuksia, onko sanomalehteä (niin, siis ei mitään ilmaisjakelulehtistä) ja onko kulttuuritapahtumia? Siinä vaiheessa, kun joku luuli minun opettavan lapsia kotona (eihän teillä ole koulua siellä landella, eihän?) niin pulla meni jo pahasti väärään kurkkuun.

Oikeasti, rakkaat kaupunkilaiset, ihan oikeasti? Me pärjätään täällä varsin mainiosti, vaikka te siellä kasvukeskuksissanne yritätte hankaloittaa elämäämme kaikilla mahdollisilla tavoilla. Matkustakaa välillä muualle kuin Pariisiin ja munatkaa itsenne lausunnoillanne ensin kotimaassa.

Täällä ollaan melkein savolaisia, liki-leppoista sakkia, antavat anteeksi tietämättömyytenne. Minä kuitenkin olen asunut suurimman osan elämästäni ihan oikeassa eurooppalaisessa miljoonakaupungissa - mitä esimerkiksi Helsinki ei ole - ja olen sen lisäksi puoliksi verenhimoinen romanialainen, joten jos joku vielä kysyy, että miksi Hankasalmi, niin olkoon tämä varoituksen sana.

Leikki sikseen. Olen kehittänyt paremman ajanvietteen. Tästä lähtien aina, kun käyn vierailulla jonkun tutun "tosi siistissä" 19-neliöisessä city-asunnossa, alan heti tivaamaan, missä hänen leivinuuninsa on, miten hän tulee toimeen ilman takkaa, miksi hänen täytyy maksaa autopaikastaan monta tonnia vuodessa ja lopuksi hämmästelen ihastuneena hänen valintaansa yrittää elää tällä tavalla.

Uusimmat

Isälle tuomio lastensa pahoinpitelyistä Hankasalmella – tukisti, antoi luunappeja ja pisti saippuaa suuhun

Huumelääkkeiden kato johti varkaan jäljille Hankasalmella – asialla oli palvelutalon esimies

Keski-Suomi on nyt yhtä: Jämsä, Joutsa, Hankasalmi ja Konnevesi siirtyvät Lapuan hiippakuntaan

Etsijät Viitasaaren takatalvessa – Vapepa koulutti

Kun köyhä Keski-Suomi Ferrarin osti – katso tästä, mikä on sinun osuutesi uuden sairaalan velasta

Hankasalmella mietitään palveluseteliä avosairaanhoitoon

Mehiläinen irtaantuu Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten valinnanvapauskokeilusta elokuussa

Mies yritti murtautua lekan ja tuolin avulla ravintolaan Hankasalmella – omistaja keskeytti puuhat

Hankasalmella treenattu Tähen Toivomus palasi tasolleen Porissa

Valinnanvapauskokeilu loppuu Jyväskylän seudulla – tuhannet ihmiset palaavat takaisin julkisille terveysasemille