Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä: Mariupolin kaupunkialueet puhdistettu – "Putin uskoo voittavansa sodan", sanoo hänet tavannut liittokansleri – seurasimme sotaa pääsiäislauantaina

Tässä jutussa seuraamme Ukrainan sodan tapahtumia hetki hetkeltä. Näet tuoreimmat päivitykset päivittämällä sivun.

22.40 Vladimir Putin uskoo voittavansa sodan, kommentoi Itävallan liittokanslri Karl Nehammer televisokanava NBC:n haastattelussa. Nehammer oli ensimmäinen eurooppalainen poliittinen johtaja, joka tapaso Putinin kasvokkain Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan.

Nehammerin mukaan Putin elää omassa maailmassaan ja toimii oman sotalogiikkansa varassa.

– Hän uskoo, että sota on välttämätön, jotta Venäjän turvallisuus turvataan. Hän ei luota kansainväliseen yhteisöön. Hän syyttää ukrainalaisia kansanmurhista Donbassin alueella, Nehammer listasi.

Liittokansleri kertoi sanoneensa tapaamisessa, että Putin on sodan moraalinen häviäjä ja kaikki sotarikoksiin syylliset pitää saada oikeuden eteen.

– Hän vastasi, että tekee yhteistyötä kansainvälisten tutkijoiden kanssa, mutta toisaalta hän ei luota Länsimaihin, joten tämä tulee ongelmaksi tulevaisuudessa, Nehammer sanoi.

22.15 Humanitaarisia käytäviä pitkin Ukrainaista evakuoitujen määrä putosi lauantaina merkittävästi. Perjantaina taisteluiden kohteena olleista kaupungeista saatiin pelastettua 2864 ihmistä, mutta lauantaina määrä jäi 1 449:ään. Määristä tiedotti Ukrainan presidentinkanslian johtaja Kyrylo Tymosenko.

21.20 Venäjän puolustusministeriö tiedottaa "pudistaneensa" Mariupolin kaupunkialueet Ukrainan joukoista. Lauantai-iltana julkaistun tiedotteen mukaan Ukrainan joukot olisivat menettäneet Mariupolissa yli 4000 taistelijaa ja noin 1500 olisi antautunut. Tietoja ei ole vahvistettu muista lähteistä.

"Koko Mariupolin kaupunkialue on puhdistettu. Viimeiset Ukrainan joukot on piiritetty Azovstalin terästehtaan alueelle. Heidän ainoa mahdollisuutensa on antautua vapaaehtoisesti", Venäjän puolustusministeriön lausunnossa todetaan muun muassa Guardianin mukaan.

20.50 Venäjän puolustusministeriö on julkaissut kuvia, jotka esittävät sen mukaan uponneen Moskva-aluksen miehistöä.

Suuri joukko laivaston sotilaita on kuvien mukaan Sevastopolin satamakaupungissa, jossa Venäjän merivoimien komentaja Nikolai Jevmenov tarkastaa joukon. Ministeriön mukaan Moskvan miehistö jatkaa palvelustaan.

Venäjän mukaan kaikki noin 500 aluksen miehistön jäsentä pelastettiin. Ukraina on väittänyt osan miehistöstä, mukaan lukien

20.30 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi varoittaa koko maailmaa siitä, että Venäjä saattaa käyttää ydinaseita Ukrainan sodassa.

Amerikkalainen uutiskanava CNN haastatteli Zelenskyia presidentin toimistossa Kiovassa perjantaina. CNN esittää koko haastattelun sunnuntaina, mutta julkaisi verkkosivuillaan jo lyhyen osuuden haastattelusta, jossa Zelenskyi vastaa muun muassa kysymykseen siitä, onko hän huolissaan Venäjän mahdollisista taktisista ydinaseista tai kemiallisten aseiden käytöstä.

CNN:n mukaan Ukrainan presidentti vaihtaa haastattelun tässä vaiheessa kielen englantiin korostaakseen asian tärkeyttä.

– En vain minä ole huolissani, vaan koko maailman, kaikkien maiden tulisi olla huolissaan, Zelenskyi vastaa.

19.39 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan ukrainalaistaistelijoiden eliminoiminen Mariupolissa lopettaisi neuvotteluyhteyden Venäjän kanssa. Aiemmin lauantaina Venäjän tukeman "Donetskin kansantasavallan" (DPR) johtaja Denis Pushilin sanoi. että Ukrainan taistelijat, jotka jäävät Mariupoliin ja kieltäytyvät antautumasta, eliminoidaan.

Ukrainan joukot käyvät parhaillaan taisteluja Mariupolissa Azovstalin tehdasalueella. Zelenskyi kommentoi, että "Ukraina ei käy kauppaa alueillaan tai ihmisillään.

– Haluan sanoa, että armeijamme eliminoiminen tekisi lopun kaikista neuvotteluista, Zelenskyi sanoi Ukrainska Pravdalle.

18.46 Tilanne Mariupolissa on Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan "erittäin vaikea". Zelenskyi puhui lauantaina Ukrainska Pravda -uutisportaalille.

Venäjän joukot ovat jatkaneet hyökkäyksiään lauantaina ja edenneet entisestään.

– Sotilaidemme liikkuminen on estetty, haavoittuneiden liikkuminen on estetty. Siellä on humanitaarinen kriisi... Joka tapauksessa meidän joukkomme puolustavat itseään, Zelenskyi kommentoi Reutersin mukaan.

17.30 Venäjä aikoo eristää Mariupolin kaupungin kokonaan, kertoo BBC.

Kaupungin pormestarin neuvonantaja sanoi Telegramissa, että Venäjä estää ihmisiä poistumasta tai saapumasta Mariupoliin maanantaista alkaen ja sulku olisi voimassa viikon. Toisaalta samanlainen sulku on neuvonantajan mukaan ollut voimassa jo 4–5 päivää.

Venäjän tukeman "Donetskin kansantasavallan" (DPR) johtaja Denis Pushilin sanoi puolestaan, että ne Ukrainan taistelijat, jotka jäävät Mariupoliin ja kieltäytyvät antautumasta, eliminoidaan. Pushilinin uutiskanava Rossija24:lla julkaistujen kommenttien mukaan mukaan Ukrainan tavallisen armeijan jäsenet olisivat valmiita antautumaan.

Mariupol sijaitsee Donetskin kansantasavallan vaatimalla alueella ja sillä on suuri strateginen merkitys Venäjän armeijalle.

16.52 Riittävätkö ukrainalaisten ammukset? Tätä kysyy muun muassa amerikkalainen uutiskanava CNN, jonka mukaan ukrainalaisten riveissä ollaan huolissaan ampumatarvikkeista etenkin tykistölle, koska maataistelujen Venäjää vastaan uskotaan kiihtyvän lähipäivinä. CNN:n lähteenä on amerikkalainen virkamies, jonka mukaan Ukrainan tykistö on ampunut jopa tuhansia laukauksia päivässä. Yhdysvallat on luvannut toimittaa maahan sotilasapupaketin, johon kuuluu 40 000 ammusta kenttätykkeihin, mutta tästä huolimatta huoli ammusten riittävyydestä Ukrainassa kasvaa.

Myös Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin keskeinen neuvonantaja ja viestintäjohtaja Mihailo Podoljak ilmaisi lauantaina huolensa aseiden ja ammusten riittämisestä. Aiemminkin kärkkäästi viestinyt Podoljak osoitti viestinsä suoraan Euroopan Unionin jäsenmaille. Hänen mukaansa EU-maat toimittavat Ukrainaan vääriä aseita ja niiden saapuminen kestää liian pitkään.

"Aseiden saapuminen kestää liian kauan. Demokratia ei voita pelaamalla tätä peliä. Ukraina tarvitsee aseita. Ei kuukauden kuluttua, vaan nyt", Podoljak kirjoitti Twitterissä.

16.23 Britannian johto vastaa Venäjän ilmoitukseen, jonka mukaan pääministeri Boris Johnson ja 10 muuta korkean aseman brittipoliitikkoa eivät saa enää matkustaa Venäjälle. Britannian hallituksen lausunnon mukaan Iso-Britannia ja sen kansainväliset kumppanit tukevat edelleen yhtenäisesti ja määrätietoisesti Ukrainaa.

"Tuomitsemme Venäjän toimet Ukrainassa ja vaadimme Venäjää lopettamaan sodan", Britannian hallituksesta lausuttiin Guardianin mukaan.

15.57 Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) toppuuttelee Naton ydinaseisiin liittyviä huolia Twitterissä.

Halla-ahon mukaan ei ole olemassa syytä, miksi Naton ydinaseita haluttaisiin sijoittaa Suomeen. Sen sijaan hänen mukaansa on erittäin hyvät syyt pitää Naton ydinaseet kaukana Venäjän rajoilta. Hän viittaa vaaraan, että ydinaseet jäisivät Venäjän käsiin sodan syttyess

14.54 Venäjän presidentti Vladimir Putin näyttäytyy edelleen harvoin julkisuudessa. Hän kuitenkin pistäytyi perjantaina 8. huhtikuuta järjestetyssä poliitikko Vladimir Zhirinovskin muistotilaisuudessa ja neljä päivää myöhemmin Vostotsnyin avaruuskeskuksessa.

Putinin kantapäillä on viime aikojen näyttäytymisissä kulkenut kookas turvamies. Hän on yksi Putinin sadoista henkivartijoista eli Venäjän median mukaan ”musketööreistä”. Kaikki musketöörit ovat Venäjän turvallisuuspalvelun FSO:n kouluttamaa eliittiä.

Muun maailman kannalta mielenkiintoinen on Putinin varjoksi ilmestyneen turvamiehen rooli. Hän kantaa Putinin lähellä erittäin näyttävästi salkkua, joka kantaa Venäjällä nimeä "Cheget". Se on niin sanottu ydinasesalkku, jonka käyttäminen tuottaisi Venäjän virallisen väitteen mukaan "suunnattoman tuhovoiman". Todellisuudessa salkku lienee lähinnä voimannäytös muulle maailmalle.

Putinin kannoille ilmestyi karski lihaskimppu – turvamiehellä on tehtävä, joka aiheuttaa kylmiä väreitä länsimaissa

14.51 Liettuan presidentti Gitanas Nauseda kehottaa Suomea ja Ruotsia liittymään sotilasliitto Natoon, kertoo Financial Times.

Lehden haastattelussa Nauseda kehotti Suomea ja Ruotsia myös olemaan tuhlaamatta aikaa Nato-jäsenyyden hakemiseen. Hänen mukaansa päätökset tulisi panna täytäntöön mahdollisimman pian.

– Ruotsin ja Suomen liittyminen Natoon parantaisi turvallisuustilannetta Itämeren alueella. Me voisimme paremmin valvoa ja kontrolloida Itämeren aluetta sotilaallisesta näkökulmasta. Mutta tämä vahvistaisi myös Natoa organisaationa, Nauseda sanoi.

Liettuan presidentti kehottaa Suomea ja Ruotsia liittymään Natoon

14.40 Kiovan pormestari Vitali Klitshko kertoi Telegramissa iltapäivällä, että yksi ihminen kuoli ja useita haavoittui Kiovaan tehdyissä ohjusiskuissa. Hän sanoi Ukrainan ilmapuolustusjoukkojen tekevän kaikkensa ihmisten suojelemiseksi, mutta "vihollinen on salakavala ja häikäilemätön".

Uutistoimisto AFP:n toimittaja on kertonut iskujen kohdistuneen ainakin sotilastarvikkeita valmistavaan tehtaaseen Kiovassa. Alueelta on hänen mukaansa noussut savua ja paikalla on sekä poliiseja että sotilaita. Venäjän ulkoministeriö ilmoitti lauantaina lausunnossa iskeneensä tehtaaseen ja tuhonneensa sen tuotantotiloja.

Päivää aiemmin Venäjä varoitti kiihdyttävänsä iskuja Kiovaan, vaikka venäläisjoukot on vedetty alueelta pois.

Ukaasi tuli sen jälkeen kun Venäjän Mustanmeren-laivaston lippulaiva Moskva upposi, mikä Venäjän mukaan oli tosin seurausta tulipalosta. Ukrainan ja muun muassa Yhdysvaltain puolustusministeriön lähteiden näkemys on, että Ukrainan asevoimat aiheuttivat uppoamisen.

13.27 Venäläisen Agentura-verkkosivuston toimittaja ja perustajajäsen Andrei Soldatov väittää yhdysvaltalaiselle Fox Newsille, että Vladimir Putin etsii tietovuotajaa turvallisuuspalvelu FSB:n riveistä.

Suomessa asiasta kertoi aiemmin Iltalehti.

Länsimaiden oikeaan osuneet tiedustelutiedot ovat Soldatovin mukaan saaneet Putinin epäilemään, että turvallisuuspalvelussa on "myyrä".

– Kuulemme uusia huhuja ja uutta tietoa ilmiselvästä petturijahdista FSB:n sisällä, Soldatov kertoo Fox Newsille.

– Tällä hetkellä monet Moskovassa kysyvät itseltään, kuinka USA:n tiedustelutieto ennen sotaa oli niin tarkkaa ja täsmällistä.

Bellingcat-tutkimussivuston mukaan 150 FSB:n jäsentä on "puhdistettu" tai pidätetty viime viikkojen aikana.

Soldatov kertoo, että lähteistään saamiensa tietojen perusteella sekä Venäjän turvallisuuspalveluissa että armeijassa on kasvavaa tyytymättömyyttä Putinia ja hänen sotaretkeään kohtaan. Tämä ei Soldatovin mukaan kuitenkaan vielä tarkoita, että suunnitteilla olisi vallankaappausyritys.

Soldatovin väitteitä ei ole vahvistettu riippumattomissa lähteissä.

Soldatov on tutkinut venäläisiä turvallisuuspalveluita vuosia. Esimerkiksi yhdysvaltalainen tietovuotaja Edward Snowden luonnehti Soldatovia vuonna 2014 mahdollisesti merkittävimmäksi Venäjän valvontavirastojen kriitikoksi.

13.13 Ukrainan armeijan mukaan Valko-Venäjältä tulleet venäläiset hävittäjät ampuivat ohjuksia Lvivin alueella lähellä Puolan rajaa. Asiasta kertoo muun muassa Reuters.

Ukrainan ilmatorjunta onnistui ampumaan alas neljä ohjusta.

12.53 Britannian pääministeri Boris Johnson ja useat muut korkea-arvoiset brittihallinnon edustajat eivät ole tervetulleita Venäjälle, ilmoittaa Venäjän ulkoministeriö lausunnossaan. Ulkoministeriön mukaan päätöksen taustalla ovat Britannian Venäjän-vastaiset pakotteet.

Monien muiden länsimaiden tavoin Britannia on asettanut pakotteita sen jälkeen kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa.

Ulkoministeriön lausunnossa sanotaan Britannian pyrkivän toimillaan eristämään Venäjää ja heikentämään sen taloutta.

12.18 Lähes 2 000 siviiliä on kuollut Venäjän hyökättyä Ukrainaan, raportoi YK. Asiasta kertoo muun muassa BBC.

Todelliset luvut ovat kuitenkin huomattavasti korkeampia, YK varoittaa.

Järjestön mukaan kuolleista siviileistä 162 on lapsia.

Lisäksi sodassa on haavoittunut 2 651 siviiliä, joista 256 on lapsia. Suurin osa siviilikuolemista ja -haavoittumisista on tapahtunut tykkitulessa ja ilmaiskuissa.

12.15 Venäjä tuhosi panssaroitujen ajoneuvojen tehtaan tuotantorakennuksia Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa, kertoo muun muassa The Guardian.

10.51 Ukrainan puolustusministeriön tiedottaja Oleksandr Motuzyanyk kertoi tiedotustilaisuudessa, että Venäjä ei ole vielä onnistunut valloittamaan Mariupolia kokonaan. Asiasta kertoo muun muassa The Guardian.

Motuzyanykin mukaan Mariupolissa taistellaan paraikaa, ja kaupungin tilanne on vaikea.

Jos Mariupolin puolustus murenee, siitä tulee ensimmäinen Venäjän Ukrainassa valloittama suuri kaupunki.

10.36 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan sodassa on kaatunut tähän mennessä 2 500 - 3 000 Ukrainan sotilasta. Lisäksi 10 000 sotilasta on haavoittunut. Asiasta kertoo muun muassa Reuters.

Zelenskyi väitti perjantaina CNN:lle, että sodassa olisi kaatunut jopa 20 000 venäläissotilasta. Venäjän maaliskuussa kertomien lukujen mukaan sen joukkojen kaatuneita olisi 1 351.

Venäjän kertomia tappiolukuja on pidetty läpi sodan epäluotettavina.

10.12 The Guardian kirjoittaa, että ensitietojen perusteella Venäjän aamuiset iskut ovat saattaneet vaatia uhreja myös Kiovassa.

10.00 Kuvernööri Serhi Gaidain mukaan yksi ihminen olisi kuollut ja kolme haavoittunut Venäjän tekemissä iskuissa Luhanskin alueella.

Myös Poltavassa yksi ihminen on menehtynyt Venäjän pommituksissa, kertoo alueen kuvernööri Dmytro Lunin. Asiasta kertoo muun muassa The Guardian, joka ei ole vielä pystynyt vahvistamaan väitettä.

9.26 Sekä Kiovassa että Lvivissä on kuultu tänä aamuna räjähdyksiä, kertoo muun muassa BBC.

Asiasta ovat kertoneet myös Kiovan ja Lvivin paikalliset viranomaiset.

Kiovan pormestari Vitali Klitshko kirjoittaa Telegram-viestipalvelussa, että räjähdykset tapahtuivat Darnytskyin alueella Kiovan laitamilla. Klitshko kirjoittaa, että tietoja mahdollisista haavoittuneista selvitetään parhaillaan. Hän vetosi kaupungissa oleviin, jotta nämä eivät jätä ilmahälytyksiä huomiotta.

Lisäksi hän pyytää ihmisiä, jotka ovat lähteneet Kiovasta mutta nyt aikovat palata kaupunkiin, pysyttelemään turvallisissa paikoissa.

Asiasta kertoo myös Kyiv Independent.

9.23 Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal, valtiovarainministeri Serhi Martshenko ja keskuspankin pääjohtaja Kyrolo Shevtshenko vierailevat ensi viikolla Washingtonissa muun muassa Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) ja Maailmanpankin kevättapaamisissa, kertovat uutistoimistot AP ja Reuters. Lähteet ovat kertoneet asiasta uutistoimistoille nimettömästi, koska vierailua ei ole vielä virallisesti julkistettu.

Reutersin mukaan Venäjän hyökkäyksen vaikutukset ovat todennäköisesti pääosassa ensi viikon keskusteluissa Maailmanpankissa ja IMF:ssä sekä G7- että G20-maiden välillä.

9.06 Britannian puolustusministeriön tuoreimmassa tilannekatsauksessa todetaan, että tieinfrastruktuuri Ukrainan konfliktialueilla on kärsinyt mittavia vahinkoja.

– Venäjän joukot ovat pahentaneet tätä (tilannetta) tuhoamalla siltoja, käyttämällä maamiinoja ja hylkäämällä ajoneuvoja avainreiteille vetäytyessään Pohjois-Ukrainasta, ministeriö kirjoittaa.

Britannian mukaan Tshernihivissä siltoja on tuhottu niin, että joen yli kulkee enää yksi kävelysilta. Liikenneinfran vahingoittuminen vaikuttaa nyt huomattavasti humanitaarisen avun toimittamista aiemmin Venäjän joukkojen saartamille alueille.

Myös Zelenskyi sanoo viestissään, että työmäärä tavallisen elämän palauttamiseksi on valtava. Hänen mukaansa yli 900 asutusaluetta, "erikokoisia mutta meille ja Ukrainalle yhtä tärkeitä", on vapautettu miehityksestä.

– Jatkamme miinojen poistamista. Palautamme sähkön, veden ja kaasun toimituksia. Palautamme poliisin, postin ja valtion ja paikallisviranomaisten työtä, hän kertoo.

Zelenskyin mukaan myös terveydenhuoltoa ja koulutusta pyritään palauttamaan siellä, missä se on mahdollista. Hän sanoo Venäjän joukkojen tuhonneen tai vahingoittaneen yli tuhatta koulutusinstituutiota eri puolilla maata.

9.04 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo Venäjän joukolta vapautettujen alueiden pyrkivän nyt palauttamaan tavanomaisia toimintojaan taisteluiden jäljiltä. Perjantaina illalla julkistetussa viestissä Zelenskyi kertoi tavanneensa aiemmin päivällä viranomaisia, joiden kanssa hän keskusteli muun muassa talouteen liittyvistä aiheista.

Presidentin mukaan neljä viidesosaa ukrainalaisyrityksistä, erityisesti raskasta teollisuutta, on palannut töihin turvallisilla alueilla.

Zelenskyi kertoi myös kylvökauden jatkuvan kaikilla maan alueilla, myös Itä-Ukrainassa Luhanskissa ja Donetskissa.

7.56 Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaiva Moskvan uppoamisella voi olla vaikutuksia venäläisjoukkojen moraaliin, yhdysvaltalaisen Institute for the Study of War (ISW) -ajatushautomon analyytikot arvioivat.

Asiasta kertoo muun muassa CNN.

Yhdysvaltain puolustusministeriön lähteet vahvistivat eilen, että Ukrainan joukot upottivat Moskva-aluksen. Venäjä taas on pysynyt väitteissään, joiden mukaan uppoamisen aiheutti laivalla syttynyt tulipalo. Institute for the Study of Warin analyytikoiden mukaan molemmat selitykset herättävät kysymyksiä Venäjän taistelukyvystä.

CNN:n haastattelema entinen Yhdysvaltain merivoimien kapteeni Carl Schuster toteaa, että Venäjän presidentti Vladimir Putin lupasi 10 vuotta sitten palauttaa Venäjän laivaston toimintakyvyn ja moraalin.

Schusterin mukaan näyttää siltä, ettei Putin ole kyennyt pitämään lupauksiaan millekään Venäjän asevoimien sektorille.

ISW:n analyytikoiden mukaan Moskvan uppoamisella ei kuitenkaan ole suurta vaikutusta Venäjän hyökkäyssodan etenemiseen. Moskvaa käytettiin lähinnä ohjusiskujen tekemiseen, ja tähän tarkoitukseen Venäjällä on paljon muutakin kalustoa.

Tästä huolimatta Moskvan upottaminen luultavasti pakottaa Venäjän siirtämään laivojaan kauemmas Ukrainan alueilta ja tehostamaan ilmatorjuntaansa.

7.00 Tässä kooste yön tapahtumista:

Saksa aikoo lähettää yli miljardin euron edestä sotilasapua Ukrainalle. Suunniteltu puolustusapu on leivottu mukaan kuluvan vuoden lisäbudjettiin.

Liittovaltion hallinnon edustaja kertoi uutistoimisto AFP:lle, että Saksa on päättänyt lisätä puolustussektorille suuntautuvan kansainvälisen avun määrää tänä vuonna kahteen miljardiin euroon. Suuri osa tästä aiotaan suunnata Ukrainaan sotilasapuna.

Saksan talousministeri Christian Lindner on sittemmin vahvistanut tiedot Twitterissä.

Ukrainan tulee ensisijaisesti käyttää Saksalta saamiaan varoja sotilaallisen kaluston ostamiseen.

Saksaa on kritisoitu viime aikoina siitä, ettei maan ole koettu avustavan Ukrainaa sotilaallisesti. (Lähde: AFP)

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pyytänyt Yhdysvaltain presidenttiä Joe Bidenia lisäämään Venäjän terrorismia tukevien maiden listalle. Asiasta kertovat lähteisiinsä pohjaten muun muassa Washington Post ja CNN.

Zelenskyi esitti pyyntönsä johtajien välisen tuoreen puhelinkeskustelun yhteydessä. Washington Postin lähteiden mukaan Biden ei sitoutunut puhelun aikana tarttumaan mihinkään yksittäisiin toimiin.

Yhdysvallat ei ole aiemmin halunnut lisätä Venäjää listalle, jolla on nykyisellään Pohjois-Korea, Syyria, Kuuba ja Iran. Kylmän sodankaan aikana maa ei päätynyt lisäämään Neuvostoliittoa listalle, vaikka se tuki terroristisiksi koettuja ryhmiä 1970- ja 1980-luvuilla.