BBC: Venäjä pakottaa ukrainalaismedioita valehtelemaan tai lopettamaan toimintansa – käytössä sama keinovalikoima kuin Krimin valtauksessa

Venäjä uhkailee ukrainalaistoimittajia ja pakottaa heitä levittämään Kremlin propagandaa vallatuilla alueilla, kertoo BBC.

Venäjän sodankäyntitaktiikoihin kuuluu linkkitornien valtaaminen ja Ukrainan valtiollisten televisiokanavien näkymisen estäminen. Nämä korvataan Venäjän propagandaa levittävillä kanavilla.

BBC kertoo, että tällä hetkellä kahdeksalta tv-asemalta levitetään propagandaa ja disinformaatiota eteläukrainalaisille.

"Yhteistyöstä" kieltäytyviä ukrainalaistoimittajia uhkaillaan jopa tappamisella. BBC kertoo tapauksesta, jossa Berdianskissa sijaitsevan paikallisuutiskanavan toimitusta pidettiin vankeina tuntien ajan. Kanavan toimittaja Serhi Staruško pakotettiin valehtelemaan kameralle Ukrainan sodasta. Häntä uhkailtiin sekä tappamisella että tallenteen julkaisemisella.

Kanavan toimittajien mukaan venäläisjoukot halusivat myös tietoja paikallisista Ukrainan puolella taistelevista sotilaista ja aktivisteista.

Venäjän valtaamissa kaupungeissa asuvat ukrainalaiset pystyvät katsomaan ilman satelliittiantennia ainoastaan Venäjän valtion ja Itä-Ukrainan separatistialueiden tv-lähetyksiä.

Krimin alueelle perustettu kanava on alkanut hiljattain lähettää uutistiedotteita Venäjän valtaamille alueille. Tiedotteissa ei mainita sotaa ja väitetään, että ukrainalaisten elinolot ovat kohentuneet Venäjän joukkojen saapumisen jälkeen.

Samoja informaatiosodankäynnin keinoja hyödynnettiin myös Krimin miehityksessä vuonna 2014, Toimittajat ilman rajoja -järjestö kertoo.

Uhkailun lisäksi Venäjä on pakottanut yhteistyöhön taipumattomia medioita lopettamaan toimintansa. Joskus tämäkään ei ole riittänyt, vaan Venäjä on "jatkanut" julkaisutyötä. Esimerkiksi eteläukrainalaisessa Melitopolin kaupungissa mediayhtiön omistava Mykhailo Kumok kertoo BBC:lle, että Venäjä jakeli väärennettyä versiota hänen omistamastaan sanomalehdestä. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun Kumok oli kieltäytynyt tottelemasta venäläisjoukkojen vaatimuksia.

Huonolaatuisesti painettu lehti sisälsi lehden logon lisäksi muun muassa artikkelin, joka lupasi venäläisviranomaisten laskevan bensan hintoja, antavan anteeksi pankkilainoja ja väliaikaisesti poistavan kaikki verot.

Mahdottomat väitteet muistuttavat tyhjiä lupauksia, joita Venäjä teki Krimin miehityksen aikoihin, BBC kirjoittaa.

Kumok kertoo olevansa huolissaan siitä, että Venäjän propaganda puree esimerkiksi vanhuksiin. Muutoin hän ei usko ukrainalaisten uskovan venäläismedioiden väitteitä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut