Turkki ei pyri estämään Suomen Nato-jäsenyyttä, arvioi asiantuntija – "jotain lypsämistä tulee varmasti tapahtumaan"

Turkki ei pyri estämään Suomen Nato-jäsenyyttä vaan yrittää hyötyä tilanteesta mahdollisimman paljon, arvioi STT:n ja Helsingin Sanomien haastattelema Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija ja Turkki-asiantuntija Toni Alaranta.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan totesi perjantaina, ettei suhtaudu Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen myönteisesti.

Turkki aloitti iltalypsyn Suomen Nato-jäsenyydellä – Yhdysvallat pyytää Turkilta selvitystä Suomen ja Ruotsin jäsenyyden vastustuksesta

Alarannan mukaan Erdoganin lausunnoissa yllättävää oli ainoastaan suoruus, sillä Turkki on pyrkinyt viime aikoina liennyttämään suhteitaan länsimaihin.

Alaranta kuvailee kommentteja sisä- ja ulkopoliittiseksi näyttämisenhaluksi sekä yritykseksi aloittaa "iltalypsy".

– Luulen, että Erdogan todennäköisesti tulkitsee tilannetta niin, että hän pystyy nyt tässä vaatimaan vastapalveluksia uusien Nato-maiden hyväksymistä vastaan, Alaranta kertoo HS:lle.

Palveluksien vaatiminen ei välttämättä kohdistu nimenomaan Ruotsiin ja Suomeen, vaan isompiin Nato-maihin, kuten Yhdysvaltoihin.

– Ei tämä (Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys) varmaan ihan niin sutjakasti tule menemään kuin on annettu ymmärtää, jotain lypsämistä tulee varmasti tapahtumaan, Alaranta sanoo STT:lle.

Samalla Erdoganin puheissa on kyse myös sisäpolitiikasta, jolla pyritään siirtämään huomiota maan sisäisistä ongelmista länsimaiden vastaiseen puheenparteen.

Mainos: RTV Jyväskylä

Etusivulla nyt

Mainos: Keskisuomalainen

Luetuimmat

Palvelut